NEA

Σε 18 ανήλθαν οι νεκροί από τη γρίπη - 3 παιδιά νοσηλεύονται σε ΜΕΘ

Σε 18 ανήλθαν οι νεκροί από τη γρίπη - 3 παιδιά νοσηλεύονται σε ΜΕΘ

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Εντάθηκε η έξαρση της εποχικής γρίπης τις τελευταίες ημέρες, με εκατοντάδες κρούσματα να καταγράφονται από το ΚΕΕΛΠΝΟ, δεκάδες άτομα να νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά -δύο βρέφη και ένα επτάχρονο με βεβαρημένο ιστορικό υγείας- ενώ οι θάνατοι εξαιτίας της γρίπης τριπλασιάστηκαν και στα 6 θύματα της περασμένης εβδομάδας προστέθηκαν άλλα 12, ανεβάζοντας τους νεκρούς στους 18.

Η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε αυξημένα επίπεδα, όπως δηλώνουν οι ειδικοί, ενώ επικρατών υπότυπος είναι ο Α(Η1Ν1).

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης του ΚΕΕΛΠΝΟ για την 4η εβδομάδα του χρόνου, από 21 έως 27 Ιανουαρίου 2019, οι επισκέψεις στο γιατρό αλλά και στο νοσοκομείο, εξαιτίας εκδήλωσης συμπτωμάτων γρίπης παρουσίασαν μεγάλη αύξηση ιδιαίτερα στις ηλικιακές ομάδες 0-4 και 5-14 ετών σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα (14 έως 20 Ιανουαρίου).
Από 21 έως 27 Ιανουαρίου, ο αριθμός των συμμετεχόντων ιατρών που απέστειλε κλινικά δεδομένα ανήλθε στους 144 και οι επισκέψεις για κάθε αιτία που αντιστοιχούν στους ιατρούς που δήλωσαν, ανήλθαν στις 12.591 στο σύνολο της χώρας.

 

Πιο αναλυτικά, κατά την περασμένη εβδομάδα (21–27 Ιανουαρίου) στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 291 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα 141 (48,5%) από αυτά ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 139 (98,6%) ήταν τύπου Α και τα 2 (1,4%) ήταν τύπου Β.
Τα 119 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν, εξ΄ αυτών τα 30 (25,2%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 89 (74,8%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.
Από τον Οκτώβριο του 2018 έως και τις 27 Ιανουαρίου 2019, καταγράφηκαν 117 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 112 με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. Από αυτά, εμβολιασμένα ήταν τα 20 (18%).
Το ίδιο χρονικό διάστημα, καταγράφηκαν συνολικά 18 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 14 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ και 4 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.

 

Οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως καλύτερου τρόπου προφύλαξης από τη γρίπη.

 

Είναι γεγονός ότι δυνατό κύμα της γρίπης αναμένεται κάθε χρόνο το από τον Ιανουάριο έως το Μάρτιο, αλλά ειδικά φέτος, ήδη από τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου η έξαρση της εποχικής γρίπης έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητή, με τη θνησιμότητα να παρουσιάζει αυξητική τάση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη για την εποχή αλλά και από όλες τις αιτίες θανάτου στη χώρα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ στην επιδημιολογική τους έκθεση. Αυτό σχετίζεται και με την κυριαρχία του υπότυπου Α (Η1Ν1), το λεγόμενου πανδημικού στελέχους που συνδέεται με επιπλοκές που οδηγούν συχνότερα σε νοσηλεία σε ΜΕΘ.