NEA

ΕΟΦ - ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Συνεργασία για τις ελλείψεις φαρμακευτικών σκευασμάτων από την αγορά

ΕΟΦ - ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Συνεργασία για τις ελλείψεις φαρμακευτικών σκευασμάτων από την αγορά

Σε συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 29 Ιανουαρίου, μεταξύ εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) με το προεδρείο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), τέθηκε το σημαντικό ζήτημα των ελλείψεων σε διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα για το διαβήτη, αλλά και σε αναλώσιμο υγειονομικό υλικό, οι οποίες παρατηρούνται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

 

Ο Πρόεδρος του ΕΟΦ, Ιωάννης Μαλέμης, και ο Αντιπρόεδρος, Ηλίας Γιαννόγλου, όπως επίσης και η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Ελέγχου Παραγωγής και Κυκλοφορίας Προϊόντων, Παντελία Γκούρα, ανέφεραν ότι έχουν γνώση του θέματος και είναι αναγκαία η συνεργασία της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και του ΕΟΦ για να υπάρχει άμεση ενημέρωση και ο Οργανισμός να προχωρεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες.

 

Επιπλέον, τα στελέχη του ΕΟΦ ενημέρωσαν την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ότι -εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος- θα τεθεί σε λειτουργία ειδική εφαρμογή του Οργανισμού, μέσω της οποίας θα παρακολουθούνται οι ελλείψεις των προϊόντων, είτε φαρμάκου, είτε αναλώσιμου υλικού, σε όλη τη χώρα.

 

Στη συνάντηση συζητήθηκε και το σημαντικό θέμα της «Κίτρινης» και «Λευκής» Κάρτας του ΕΟΦ και τέθηκαν οι βάσεις για την απαρχή της συνεργασίας των δύο πλευρών, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη για το σημαντικό αυτό θέμα.

 

Τι είναι η λευκή και η κίτρινη κάρτα

 

Η Λευκή Κάρτα ή Κάρτα Αναφοράς Περιστατικών Χρηστών Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων είναι ένα μέσο για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με σοβαρά περιστατικά που έχουν προκύψει στην Ελλάδα από τη χρήση ιατροτεχνολογικών προϊόντων (ΦΕΚ 2197Β/2-10-2009, ΦΕΚ 2198Β/2-10-2009, ΦΕΚ 1060Β/10-8-2001).

 

Οι χρήστες ιατροτεχνολογικών προϊόντων (επαγγελματίες υγείας) αλλά και οι ασθενείς – καταναλωτές μπορούν να αναφέρουν όλα τα σοβαρά περιστατικά τα οποία υπέπεσαν στην αντίληψή τους συμπληρώνοντας στην ελληνική γλώσσα την ειδική κάρτα αναφοράς περιστατικών χρηστών ιατροτεχνολογικών προϊόντων (ΛΕΥΚΗ ΚΑΡΤΑ).

 

Η Κίτρινη Κάρτα είναι ένα μέσο για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων.

 

Οι Επαγγελματίες Yγείας (ιατροί, φαρμακοποιοί, νοσηλευτές κλπ) και οι Ασθενείς έχουν καθήκον να συμπληρώνουν την Κίτρινη Κάρτα κάθε φορά που υποψιάζονται ότι ένα φάρμακο μπορεί να έχει προκαλέσει μία ανεπιθύμητη ενέργεια.

 

Η συνάντηση έκλεισε με τη δέσμευση και των δύο, ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και ΕΟΦ, για συνέχιση της συνεργασίας, αλλά και νέας συνάντησης μετά από μερικούς μήνες.