NEA

Η Ακτινοθεραπεία στην Ελλάδα είναι εφάμιλλη με τα άλλα εξελιγμένα κράτη

Η Ακτινοθεραπεία στην Ελλάδα είναι εφάμιλλη με τα άλλα εξελιγμένα κράτη

Η Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, μετά από πολλά χρόνια, μπορεί να χαιρετίσει την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου, δίνοντας τη βεβαιότητα στους ασθενείς ότι στην Πατρίδα μας έχει συντελεστεί μια επανάσταση στην ποιότητα των Ακτινοθεραπειών.

 

Η Ακτινοθεραπευτική μαζί με την Παθολογική και τη Χειρουργική Ογκολογία είναι οι τρείς βασικοί θεραπευτικοί πυλώνες στον αγώνα κατά του καρκίνου και για κάθε περίπτωση πρέπει να συνεργάζονται στενά, γιατί από αυτή τη συνεργασία βγαίνει ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης για κάθε έναν ασθενή ξεχωριστά. 

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου, η Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας αναφέρεται στις προσπάθειες που έχουν γίνει και στις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν σε όλα τα επίπεδα τόσο για την πρόληψη και για την όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη διάγνωση όσο και για τη θεραπεία.

 

Στο μέρος που αφορά στη θεραπεία έχει τεράστια σημασία για κάθε ασθενή η δυνατότητα πρόσβασης αλλά και η ποιότητα των παρεχόμενων ογκολογικών υπηρεσιών.

 

Ειδικότερα όσον αφορά στην Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία για πάρα πολλά χρόνια ο μικρός αριθμός και η παλαιότητα των μηχανημάτων στο δημόσιο τομέα αποτελούσαν το κέντρο κάθε συζήτησης για την Ακτινοθεραπεία. Πραγματική συνέπεια για τους ασθενείς ήταν οι μεγάλες λίστες αναμονής και η αγωνία τους αν η καθυστέρηση στην έναρξη της θεραπείας και η παλαιότητα των μηχανημάτων θα μπορούσε να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας τους.

Την τελευταία πενταετία, όμως, τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν (ΕΣΠΑ, Δωρεές) και έτσι σήμερα και μετά την εγκατάσταση και των 12 Γραμμικών Επιταχυντών (ήδη λειτουργούν οι 10) από τη δωρεά του ΙΣΝ κανένα δημόσιο νοσοκομείο δεν υστερεί σε δυνατότητες εφαρμογής των πιο εξελιγμένων τεχνικών ακτινοθεραπείας.

 

Είτε Δημόσια είτε Ιδιωτικά η Ακτινοθεραπεία στην Ελλάδα τώρα πια δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την Ακτινοθεραπεία των άλλων εξελιγμένων κρατών.

 

Όμως, πέρα από την προσπάθεια για τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας, ο μεγάλος αγώνας θα συνεχίσει να είναι η προσπάθεια μείωσης σε λογικά επίπεδα των αναμονών στα Δημόσια Νοσοκομεία, γιατί εκτός από ποιοτική, η Ακτινοθεραπεία πρέπει να γίνεται και τη σωστή χρονική περίοδο που προβλέπεται.

 

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με καλύτερη αξιοποίηση των σημερινών δυνατοτήτων, αλλά απαραίτητα και με την προσθήκη περισσοτέρων μηχανημάτων.

 

Βέβαια, η Ακτινοθεραπεία δεν εξαρτάται μόνο από τα μηχανήματα. Για το λόγο αυτό, δόθηκε πολύ μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση του προσωπικού τόσο με εκπαιδεύσεις στα Τμήματα Ακτινοθεραπείας όσο και με σεμινάρια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αλλά ακόμη και με υποτροφίες σε εξειδικευμένα κέντρα της Αμερικής.

 

Έτσι ο συνδυασμός της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού και της υψηλότατης τεχνολογίας  αποτελεί το ιδανικό εχέγγυο για την καλύτερη θεραπεία και τον καλύτερο τρόπο που η Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία τιμά την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου.