ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Έκπτωση στα γενόσημα: Ο ΕΟΠΥΥ αποδίδει στα φαρμακεία τα χρωστούμενα με το σταγονόμετρο...

Έκπτωση στα γενόσημα: Ο ΕΟΠΥΥ αποδίδει στα φαρμακεία τα χρωστούμενα με το σταγονόμετρο...

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Πρόσθετα στοιχεία που δημοσίευσε το blog των φαρμακοποιών farmakopoioi.blogspot.com επιβεβαιώνουν την ορθότητα του τίτλου του δημοσιεύματος του DailyPharmaNews στις 4 Φεβρουαρίου (δες εδώ) μέσα από το οποίο ασκήθηκε κριτική στον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υγείας κ. Γιώργο Γιαννόπουλο και στον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Παναγιώτη Γεωργακόπουλο για το ότι ουσιαστικά απέφυγαν να απαντήσουν ή έστω να παραδεχτούν το δίκιο του Αναπληρωτή Γραμματέα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Αλέξανδρου Τσαπέκου ο οποίος σε στρογγυλό τραπέζι που συμμετείχαν, τους έθεσε θέμα προβληματικής εφαρμογής του νόμου 4472/2017.

Στο farmakopoioi.blogspot.com λοιπόν αναφέρεται ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει αρχίσει να εφαρμόζει το ν. 4472/2017 που προβλέπει εκπτώσεις για τα φαρμακεία εκείνα που πετυχαίνουν τον στόχο τους στη χορήγηση γενοσήμων με παραπομπή σε σχετική αναφορά του στο θέμα στις 27 Δεκεμβρίου του 2018, στοιχείο που βεβαίως δείχνει την τεράστια καθυστέρηση στην εφαρμογή του μέτρου, όπως άλλωστε έγραψε και το DailyPharmaNews.

Σημειώνει λοιπόν το blog στο πρόσφατο δημοσίευμα του (στις 4 Φεβρουαρίου) ότι είναι λογικό και επόμενο να υπάρχουν φαρμακεία που δια συμψηφισμού θα πληρώνουν λιγότερο ή και καθόλου ριμπέιτ σε κάθε μηνιαία εκκαθάριση.

Ο συμψηφισμός, σημειώνει, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην πληρωμή συνταγών ΕΟΠΥΥ Οκτωβρίου, μία πληρωμή που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις ημέρες των Χριστουγέννων. Οι εκπτώσεις ίσχυαν αναδρομικά από τα μέσα του 2017, όταν και ψηφίστηκε ο νόμος και με αυτή τη λογική (σ.σ. της αναδρομικής πληρωμής)  είναι λογικό να είναι πολλά τα φαρμακεία που έχουν λαμβάνειν ένα ουκ ευκαταφρόνητο ποσό επειδή έπιασαν τον στόχο των γενοσήμων.

Και εδώ λοιπόν έρχεται το «παράδοξο της υπόθεσης» καθώς σύμφωνα με το farmakopoioi.blogspot.com «…ενώ  θα περίμενε κανείς ο συμψηφισμός να γίνεται στο ποσό αυτό εξ’ ολοκλήρου από το παρακρατηθέν ριμπέιτ, ο ΕΟΠΥΥ αποδίδει μηνιαία μόνο ένα μικρό μέρος ποσοστιαία από το πιστωτικό αυτό υπόλοιπο.

Με την τακτική αυτή του ΕΟΠΥΥ, τα χρήματα που έχει λαμβάνειν ένα φαρμακείο θα αργήσουν να επιστραφούν, ενώ ταυτόχρονα θα πληρώνουν κανονικά το αναλογούν ριμπέιτ».

Σε μία προεκλογική ουσιαστικά περίοδο που οι παροχές πολλαπλασιάζονται –και αυτό είναι καταφανές- η  απροθυμία του κράτους να εφαρμόσει τους νόμους που το ίδιο ψηφίζει, όταν αυτοί έχουν να κάνουν με παροχές, σίγουρα δεν είναι κάτι που βοηθά και πλέον κανείς δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το δάκτυλό του κάνοντας ότι δεν γνωρίζει. Αυτοί στους οποίους απευθύνονται τα μέτρα είναι σίγουρο ότι γνωρίζουν και γι’ αυτό θέτουν ερωτήματα που είναι καλό να απαντιούνται.