NEA

«Δημιουργική λογιστική» και όλα μοιάζουν καλύτερα...

«Δημιουργική λογιστική» και όλα μοιάζουν καλύτερα...

Όλα καλά! Κερδίζουμε! Όλα πάνε κατ' ευχήν. Τόσο σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας όσο και δευτεροβάθμιας... Το αποδεικνύουν άλλωστε οι Ερωτήσεις που κατατίθενται στη Βουλή, οι συνεχείς καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ αλλά και τα όσα επισημαίνουν ενώσεις και σύλλογοι γιατρών που βλέπουν το σύστημα να... ευημερεί!

 

Στην υπολειτουργία του μοναδικού παιδιατρικού νοσοκομείου της ευρύτερης περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ιωνίων Νήσων, Ηπείρου, το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πατρών «Καραμανδάνειο» αναφέρονται με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας, ο Ιάσονας Φωτήλας, αν. τομεάρχης Υγείας της ΝΔ και ο Βασίλης Οικονόμου, τομεάρχης Υγείας. Στο νοσοκομείο λείπουν σημαντικές ειδικότητες ιατρών καθώς και μηχανήματα όπως αξονικός και μαγνητικός τομογράφος. Επίσης, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, η 6η ΥΠΕ ζήτησε από το νοσοκομείο να διαθέσει δυνάμεις - που δεν έχει, αλλά και είναι αναγκαίες λόγω εποχικής πίεσης που ασκεί η γρίπη και οι λοιμώξεις της εποχής - υπέρ του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου. Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός εάν είναι σε γνώση του οι εν λόγω καταγγελίες και με ποιον τρόπο θα λυθούν τα προβλήματα αυτά με στόχο την απρόσκοπτη λειτουργία του νοσοκομείου.

 

Τα ίδια και ...καλύτερα στην πρωτοβάθμια φροντίδα

 

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το προεδρείο της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ), ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ και το θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα των 322 εκατ. ευρώ για το 2018 βασίζεται σε λογιστικές πρακτικές του τύπου μειώνουμε τον προϋπολογισμό των επισκέψεων από 110 εκατομμύρια, στα 75 εκατομμύρια ευρώ...

Αναφέρουν συγκεκριμένα:

Κατά την περίφημη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ επικράτησε η δημιουργική λογιστική του πλεονάσματος στον ΕΟΠΥΥ με αδικαιολόγητες και απαράδεκτες περικοπές σε ιατρικές υπηρεσίες. Αυτό επιτεύχθηκε με τη διακοπή συμβάσεων των παθολόγων, γενικών ιατρών και παιδιάτρων συμβεβλημένων με ΕΟΠΥΥ στις 31/07/2018 και την επιβολή δυσβάσταχτων μέτρων περικοπής αποζημίωσης (rebate καιclawback) που εξανεμίζουν το εισόδημα των συμβεβλημένων ιατρών.

Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ και το θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα των 322 εκατ για το 2018 βασίζεται σε λογιστικές του τύπου:

Μείωση του προϋπολογισμού των επισκέψεων του ΕΟΠΥΥ από 110 εκ σε 75 εκ, δηλ κατά 35 εκ. Επιβολή κουρεμάτων rebate καιclawback της τάξεως άνω των 500 εκατ στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών ΠΦΥ, που αποτελεί πλέον αξιοσημείωτη πηγή εσόδων για τον Οργανισμό, από το υστέρημα των ιατρών που εργάζονται μερικές φορές κάτω από τα όρια του ασφαλούς κόστους λειτουργίας των ιατρείων τους.

Αυτή η «μαγική» συνταγή ήταν μία από τις αιτίες άρνησης σύναψης νέων συμβάσεων και μαζικής αποχώρησης ιατρών και παρόχων από τις δαγκάνες του μονοπωλιακού κρατικού Οργανισμού. Οι ιατροί εγκατέλειψαν μονοπωλιακές συμβάσεις που είχαν συνάψει το 2012, ενώ και οι οπτικοί και οι πάροχοι ειδικής αγωγής αρνήθηκαν να συμβληθούν, σηματοδοτώντας το στίγμα της παρακμιακής κατάστασης του ΕΟΠΥΥ.

Και ενώ πανηγυρίζει το υπουργείο ότι στις ΤΟΜΥ πραγματοποιήθηκαν 500.000 επισκέψεις το 2018 σε 500 οικογενειακούς ιατρούς των τοπικών μονάδων, σκόπιμα αποκρύπτει το γεγονός ότι χάθηκαν πάνω από 1.500.000 δωρεάν επισκέψεις από το δίκτυο των συμβεβλημένων ιατρών (πολλαπλάσιες επισκέψεις, με μικρότερο κόστος) με απώλεια τουλάχιστον 1.000 ατόμων εξειδικευμένου και έμπειρου ιατρικού δυναμικού.

Από τη μία, το ΥΥΚΑ θεωρεί στρεβλό και μη αποδοτικό σύστημα των 200 επισκέψεων το μήνα χωρίς «πραγματικό» ιατρικό έργο αλλά μόνο υπηρεσίες «συνταγογράφησης», από την άλλη καλεί τους ίδιους αυτούς «μη χρήσιμους» ιατρούς να συμβληθούν εκ νέου με τις νέες συμβάσεις οικογενειακού ιατρού, με τεράστιο εργασιακό φορτίο (και δωρεάν κατ’οίκον επισκέψεις) και την «ελκυστική» αποζημίωση του 1 ευρώ ανά ασθενή το μήνα.

Δυστυχώς όμηρος αυτής της στρεβλής εμμονής του ΥΥΚΑ βρέθηκε ο ασφαλισμένος, ο οποίος κλήθηκε να καλύψει το υγειονομικό κενό, καταβάλλοντας τουλάχιστον 15 εκατ ευρώ ιδιωτική δαπάνη για επισκέψεις στους θεράποντες απολυμένους από τον ΕΟΠΥΥ, ιατρούς του.

Τονίζουμε εμφατικά ότι η σύμβαση των 200 επισκέψεων το μήνα με αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση είναι ο πιο αποδοτικός τρόπος παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ (σύμφωνα με τους ασφαλισμένους), με την πληρέστερη γεωγραφική κάλυψη πληθυσμού ανά την επικράτεια, αλλά και με την μεγαλύτερη εξοικονόμηση πόρων για τον ΕΟΠΥΥ.

Συνεχίζουμε ακάθεκτοι το δικαστικό μας αγώνα, ζητώντας την επαναφορά των συμβάσεων αυτών και την ενίσχυση των υπηρεσιών ΠΦΥ προς τους πολίτες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης για το Καραμανδάνειο:

Το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πατρών «Καραμανδάνειο», το μοναδικό παιδιατρικό νοσοκομείο της ευρύτερης περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ιωνίων Νήσων, Ηπείρου, υπολειτουργεί καθώς υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις και σε προσωπικό και σε μηχανήματα.

Συγκεκριμένα, στο νοσοκομείο δεν υπάρχει παιδονευρολόγος, παιδονευροχειρούργος και παιδοαιματολόγος - ειδικότητες ιδιαιτέρως σημαντικές για ένα παιδιατρικό νοσοκομείο. Επίσης, δεν υπάρχουν σημαντικά μηχανήματα όπως είναι ο Αξονικός και Μαγνητικός Τομογράφος. Η Διοίκηση του νοσοκομείου, προσπαθώντας να καλύψει τα κενά που έχουν δημιουργηθεί, παραπέμπει τα παιδιά που πρέπει να υποβληθούν σε εγκεφαλογράφημα σε Αθηναϊκά νοσοκομεία, επιβαρύνοντάς τα με διακομιδές, καθώς το αντίστοιχο τμήμα του ΠΓΝΠ δεν λειτουργεί. Επίσης, υπό επεξεργασία βρίσκεται η πιθανότητα μετακίνησης της παιδονευρολόγου του ΠΓΝΠ στο Καραμανδάνειο για κάποιες μέρες την εβδομάδα, ώστε να εξετάζονται τα εγκεφαλογραφήματα.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, η 6η ΥΠΕ ζήτησε από το Νοσοκομείο να διαθέσει δυνάμεις - που δεν έχει, αλλά και είναι αναγκαίες λόγω εποχικής πίεσης που ασκεί η γρίπη και οι λοιμώξεις της εποχής - υπέρ του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου.

Για άλλη μια φορά το Υπουργείο Υγείας προσπαθεί να καλύψει το πρόβλημα ανεπάρκειας ιατρών μεταθέτοντάς το κάθε φορά και αλλού, χωρίς όμως να το λύνει ουσιαστικά ποτέ.

Δεδομένων των προεκτεθέντων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Είναι σε γνώση σας οι ελλείψεις παιδονευρολόγου, παιδονευροχειρούργου και παιδοαιματολόγου; Εάν ναι, πότε προβλέπεται να καλυφθούν οι θέσεις αυτές;
Γνωρίζετε την έλλειψη αξονικού και μαγνητικού τομογράφου; Εάν ναι, πότε θα λυθεί το πρόβλημα;
Είναι αληθή τα δημοσιεύματα για μετακίνηση ιατρών από το «Καραμανδάνειο» προς το Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου; Δε θα προκαλέσουν προβλήματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου οι εν λόγω μετακινήσεις;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ιάσονας Φωτήλας Αχαΐας

Βασίλης Οικονόμου Επικρατείας

 

 

 

 Μ.Τ.