NEA

Υπ. Υγείας: Κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών σε νησιά και δυσπρόσιτες περιοχές

Υπ. Υγείας: Κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών σε νησιά και δυσπρόσιτες περιοχές

«Νέα δέσμη κινήτρων» αναζητά το υπουργείο Υγείας, «για την προσέλκυση ειδικευμένων γιατρών στα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία των άγονων και νησιωτικών περιοχών» αναγνωρίζοντας τη δυσκολία πλήρους κάλυψης των κενών θέσεων ιατρικού προσωπικού στις συγκεκριμένες δημόσιες δομές.

 

Για το σκοπό αυτό, συστήνεται άμεσα Ομάδα Εργασίας, που θα εισηγηθεί και θα διευκολύνει τη θεσμοθέτηση ενός πλέγματος επιπλέον οικονομικών-επιστημονικών-βαθμολογικών κινήτρων προσέλκυσης γιατρών και θα συμβάλλει στο αναγκαίο αίσθημα «υγειονομικής ασφάλειας» των τοπικών κοινωνιών στα δυσπρόσιτα, ορεινά και νησιωτικά μέρη.  

 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Υγείας, «Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αναγνωρίζοντας τη δυσκολία πλήρους κάλυψης των κενών θέσεων ιατρικού προσωπικού στις δημόσιες δομές των άγονων και νησιωτικών περιοχών, αναζητεί μια νέα δέσμη κινήτρων, πέραν αυτών που έχουν ήδη δοθεί (επίδομα 400 ευρώ σε αγροτικούς γιατρούς που υπηρετούν σε περισσότερα από 400 άγονα περιφερειακά ιατρεία, προσαύξηση της προϋπηρεσίας, υποχρεωτική μετάθεση μετά από 5ετή θητεία σε δομή του ΕΣΥ που είναι σε καθεστώς άγονου  Α΄ κτλ) για την προσέλκυση ειδικευμένων γιατρών στα ΚΥ και τα νοσοκομεία αυτών των περιοχών».

«Μια τεκμηριωμένη εισήγηση από Ομάδα Εργασίας που συστήνεται άμεσα, θα διευκολύνει τη θεσμοθέτηση ενός πλέγματος επιπλέον οικονομικών-επιστημονικών- βαθμολογικών κινήτρων προσέλκυσης γιατρών και θα συμβάλλει στο αναγκαίο αίσθημα «υγειονομικής ασφάλειας» των τοπικών κοινωνιών στα δυσπρόσιτα, ορεινά και νησιωτικά μέρη».   

 

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση για τη Συγκρότηση και τον Ορισμό Μελών Ομάδας Εργασίας για τον εξορθολογισμό του καθεστώτος των άγονων/δυσπρόσιτων περιοχών στο ΕΣΥ και επανεξέταση των Κινήτρων Προσέλκυσης Ιατρικού Προσωπικού, τη συγκεκριμένη ομάδα θα αποτελούν οι:

  1. Γεώργιος Αντύπας, υποδιοικητής  της 2ης Υ.Π.Ε.
  2. Δημήτριος Κωστακιώτης, υποδιοικητής  της 6ης Υ.Π.Ε.
  3. Κώστας Κατσιγιαννόπουλος, πρόεδρος Ένωσης Ιατρών Ε.Σ.Υ. Λήμνου.
  4. Ανάργυρος Μαργιόλης, διευθυντής Κ.Υ. Αερόπολης.
  5. Αναστασία Καβακλιώτου, συνταγματάρχης, ως εκπρόσωπος του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας.
  6. Αγγελίνα Χατζοπούλου, συνεργάτης του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
  7. Μαρία Μιχάκου, του κλάδου ΠΕ Διοικητικού, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού Νομικών Προσώπων του υπουργείου Υγείας.
  8. Μαρία Βαμβουρέλλη, επιστημονική συνεργάτης του υπουργού Υγείας.
  9. Παναγιώτης Τζανετής, πρόεδρος ΕΚΑΒ.

 

Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας αναλαμβάνει ο Δημήτρης Κωστακιώτης και χρέη γραμματέως θα ασκεί η Βασιλική Ζαχοπούλου, του κλάδου ΠΕ Διοικητικού, προϊσταμένη του Τμήματος Ιατρών ΕΣΥ της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού Νομικών Προσώπων του υπουργείου Υγείας.

Η θητεία της Ομάδας Εργασίας θα είναι δίμηνη, με αφετηρία την ημερομηνία υπογραφής της σχετικής απόφασης.