NEA

Πορτογαλία: Χάος έχει προκαλέσει η απεργία των νοσηλευτών

Πορτογαλία: Χάος έχει προκαλέσει η απεργία των νοσηλευτών

Η απεργία των νοσηλευτών στην Πορτογαλία, η οποία ξεκίνησε στις αρχές του μήνα, έχει ήδη προκαλέσει την αναβολή εκατοντάδων χειρουργικών επεμβάσεων, προκαλώντας τις έντονες επικρίσεις της κυβέρνησης.

Οι κινητοποιήσεις, με βασικό αίτημα τις μισθολογικές αυξήσεις, αναμένεται να διαρκέσουν όλο τον Φεβρουάριο κυρίως με στάσεις εργασίας των νοσηλευτών που συμμετέχουν στις εγχειρήσεις που πραγματοποιούνται σε κάποια δημόσια νοσοκομεία. Την ίδια ώρα οι απεργοί θα λαμβάνουν κάποια χρήματα χάρη σε διαδικτυακές δωρεές, όπως εξήγησαν οι υπεύθυνοι των συνδικάτων των νοσηλευτών.

«Με αυτή τη στρατηγική θα καταφέρουμε να διαρκέσει η απεργία πολύ», υπογράμμισε η Σάρα Ρέτζο νοσηλεύτρια στη μαιευτική κλινική του νοσοκομείου Βίλα Ρεάλ, αν και η ίδια δεν έχει συμμετάσχει στην απεργία.

Οι κινητοποιήσεις, που στηρίζουν τα δύο μικρότερα συνδικάτα των νοσηλευτών, έχουν προκαλέσει την αναβολή 645 επεμβάσεων, δηλαδή του 57% όσων ήταν προγραμματισμένες σε επτά δημόσια νοσοκομεία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του πορτογαλικού υπουργείου Υγείας.

Από αύριο Παρασκευή η απεργία αναμένεται επεκταθεί σε τρία επιπλέον νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων και το μεγαλύτερο της χώρας στη Λισαβόνα.

Μια προηγούμενη ανάλογη απεργία είχε προκαλέσει την αναβολή ή την ακύρωση σχεδόν 8.000 εγχειρήσεων το διάστημα από τις 22 Νοεμβρίου ως τις 31 Δεκεμβρίου.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα χαρακτήρισε την απεργία «καταχρηστική» και «εντελώς παράνομη», ανακοινώνοντας την Τρίτη το βράδυ σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι η κυβέρνησή του εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει στη δικαιοσύνη προκειμένου να τη σταματήσει.

Ο Κόστα επεσήμανε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα προσφύγει και εναντίον της επικεφαλής του Συλλόγου Νοσηλευτών Άνα Ρίτα Καβάκο εκτιμώντας ότι παραβίασε τον νόμο ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.

Οι νοσηλευτές ζητούν μεταξύ άλλων μισθολογικές αυξήσεις και αύξηση της αποζημίωσης που λαμβάνουν για τις υπερωρίες. Προκειμένου να ενισχύσουν το ταμείο στήριξης των απεργών, οι νοσηλευτές κατάφεραν να συγκεντρώσουν μέσω διαδικτυακών δωρεών περισσότερα από 780.000 ευρώ, με τους βασικούς δωρητές να είναι συνάδελφοί τους.

Ε.Μ.