NEA

Ο FDA προειδοποιεί για τον κίνδυνο καρκίνου του στήθους λόγω εμφυτευμάτων

Ο FDA προειδοποιεί για τον κίνδυνο καρκίνου του στήθους λόγω εμφυτευμάτων

Ο FDA προειδοποίησε για τη σχέση μεταξύ των εμφυτευμάτων στήθους και του αναπλαστικού λεμφώματος μεγάλων κυττάρων, επισημαίνοντας αυτή τη σύνδεση σε τουλάχιστον εννέα γυναίκες που πέθαναν από το 2010.

 

 Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Ειδικότερα, στις ΗΠΑ, καταγράφηκαν 457 επιβεβαιωμένα περιστατικά –μεταξύ 660 αναφορών– αναπλαστικού λεμφώματος μεγάλων κυττάρων, σχετιζόμενα με εμφυτεύματα μαστού. Για την ακρίβεια, η ασθένεια που συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους δεν είναι ο καρκίνος του μαστού αλλά μία μορφή λεμφώματος μη Hodgkin. Ο σύνδεσμος εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2011, αλλά η έλλειψη στοιχείων και επιβεβαίωσης στις αναφερόμενες περιπτώσεις στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες σήμαινε ότι ο FDA έπρεπε να περιοριστεί στην αναφορά πιθανής απειλής.

 Αρκετές αναφορές σε διαπιστώσεις της σχετικής έρευνας δείχνουν ότι ο συνδεόμενος κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στα εμφυτεύματα με επιφάνεια με υφή, σε αντίθεση με εκείνα με επίπεδη επιφάνεια, αλλά πολλές αναφορές στην έρευνα δεν ανέφεραν την υφή της επιφάνειας. Το Δεκέμβριο του περασμένου έτους, η Allergan είχε σταματήσει την αποστολή, στην Ευρώπη, ορισμένων από τα πιο δημοφιλή προϊόντα της εμφύτευσης στήθους, λόγω των ίδιων ανησυχιών σχετικά με τις πιθανότητες να προκαλέσουν καρκίνο.

 «Είναι γνωστό ότι υπάρχουν πολλές επιλογές εμφυτευμάτων στήθους που διατίθενται στις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους, του εμφυτεύματος και της υφής της επιφάνειας», σχολίασε η Binita Ashar, επικεφαλής του Κέντρου Συσκευών και Ακτινολογικής Υγείας στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). «Θέλουμε να προσφέρουμε στις γυναίκες τις πιο ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με την ποικιλία των διαθέσιμων εμφυτευμάτων στήθους έτσι ώστε οι ίδιες και οι πάροχοι να μπορούν να διεξάγουν λεπτομερείς και αναλυτικές συζητήσεις που θα σταθμίζουν τα οφέλη και τους κινδύνους των διαφόρων προϊόντων».

 «Είναι λογικό ότι μπορεί να αγχώνουν τις γυναίκες ανάλογες πληροφορίες σχετικά με τα εμφυτεύματα στήθους, γι 'αυτό δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την παροχή αξιόπιστων πληροφοριών για να είναι κατανοητά τα οφέλη και οι κίνδυνοι των εμφυτευμάτων», συνέχισε η Binita Ashar.

 Το FDA συνεχίζει να ενθαρρύνει τους επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου να συνεχίσουν να αναφέρουν περιπτώσεις BIA-ALCL.