NEA

ΚΕΘΕΑ: Πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης δικαστικών για θέματα εξαρτήσεων

ΚΕΘΕΑ: Πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης δικαστικών για θέματα εξαρτήσεων

Με πρωτοβουλία της εισαγγελέα Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου-Βασιλοπούλου και του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων - ΚΕΘΕΑ, που εγκαινιάστηκε αυτές τις μέρες για την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση σε θέματα εξαρτήσεων των εισαγγελέων και δικαστών όλης της χώρας.

 

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ολοκληρωμένη ενημέρωση των λειτουργών της δικαιοσύνης γύρω από το σύνθετο θέμα της εξάρτησης, το οποίο συνδέεται με σημαντικό αριθμό εκδικαζόμενων υποθέσεων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα πραγματοποιηθούν διήμερα σεμινάρια σε διάφορες περιοχές της χώρας και οι δικαστές και εισαγγελείς θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τα εξής ζητήματα:

  • Διάγνωση της εξάρτησης και προφίλ των εξαρτημένων από ναρκωτικές ουσίες.
  • Σχέση χρήσης και παραβατικότητας.
  • Το μοντέλο θεραπείας, οι αρχές και το πλαίσιο λειτουργίας των προγραμμάτων απεξάρτησης στην κοινωνία και τις φυλακές.
  • Κοινωνική και επαγγελματική ένταξη των απεξαρτημένων.
  • Ο ρόλος της οικογένειας στη διαδικασία απεξάρτησης.
  • Θεραπευτικές παρεμβάσεις για ειδικούς πληθυσμούς, όπως οι ανήλικοι, οι ψυχικά πάσχοντες χρήστες, οι πρόσφυγες και μετανάστες.
  • Η εξάρτηση από το αλκοόλ, τα τυχερά παιχνίδια.

Καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία των σεμιναρίων είναι οι επισκέψεις που θα πραγματοποιηθούν, παράλληλα, σε μονάδες του ΚΕΘΕΑ. Εκεί, εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν από κοντά τον τρόπο λειτουργίας και να συζητήσουν με το προσωπικό και τα θεραπευόμενα μέλη.

Το πρώτο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 5 και 6 Φεβρουαρίου στη Λάρισα και το Βόλο, στους χώρους των θεραπευτικών προγραμμάτων ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ και ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ αντίστοιχα, με τη συμμετοχή 35 συνολικά λειτουργών από Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα. Το επόμενο διάστημα και μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα ακολουθήσουν σεμινάρια σε όλες τις περιοχές όπου λειτουργούν προγράμματα του ΚΕΘΕΑ.