NEA

Νομοσχέδια με σημαντικές αλλαγές, έρχονται στην υγεία

Νομοσχέδια με σημαντικές αλλαγές, έρχονται στην υγεία

Όχι μόνο το νομοσχέδιο που γνωρίζουμε ότι βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και αφορά το νέο φορέα που θα αντικαταστήσει το ΚΕΕΛΠΝΟ και τις αλλαγές στις ιδιωτικές κλινικές, αλλά ένα ακόμα ετοιμάζουν στην Αριστοτέλους με σκοπό να κατατεθεί πριν από το Πάσχα.

 

Είναι γνωστό και το έχει δημοσιεύσει εδώ και μέρες το dailypharmanews ότι είναι έτοιμο το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, με το οποίο θα ιδρυθεί ο νέος φορέας που θα αντικαταστήσει το υπό κατάργηση ΚΕΕΛΠΝΟ. Θα ονομάζεται Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας και θα έχει όλες τις σημερινές αρμοδιότητες του ΚΕΕΛΠΝΟ συν αρκετές άλλες, μείον όμως το κομμάτι της διαχείρισης των χρηματικών ποσών για προώθηση της ενημέρωσης για θέμα δημόσιας υγείας που «ενοχοποίησαν» τον σημερινό φορέα.

Στο ίδιο νομοσχέδιο εξάλλου, θα ρυθμίζονται θέματα των ιδιωτικών κλινικών, όπως είναι ζητήματα κτιριακά, προσωπικού και λειτουργικά. Δηλαδή αναμένεται να τροποποιηθούν οι προϋποθέσεις που χρειάζεται μια επιχείρηση για να πάρει άδεια λειτουργίας ως ιδιωτική κλινική.

Ακολουθεί όμως και ένα ακόμα νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που θα επιφέρει μεγαλύτερες ακόμα αλλαγές. Αυτή την φορά στο ΕΣΥ!

Οι διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στους απαρχαιωμένους Οργανισμούς των δημόσιων νοσοκομείων έχουν ήδη αργήσει αλλά η Ανδρέας Ξανθός δεν θα επιτρέψει να ολοκληρώσει αυτήν την θητεία του στο ΥΥΚΑ χωρίς να αγγίξει αυτό το σημαντικό θέμα...

Ως εκ τούτου, ετοιμάζει ήδη νομοσχέδιο με ορίζοντα τις ημέρες πριν από το Πάσχα. Ο υπουργός Υγείας είναι αποφασισμένος να έχει μέχρι τότε ολοκληρωθεί η σύνταξη του νομοσχεδίου αν δεν έχει κιόλας κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Κλινικές αναμένεται να καταργηθούν, άλλες να ιδρυθούν, θέσεις γιατρών και νοσηλευτών να αυξηθούν ή να μεταφερθούν σε άλλες κλινικές... Σε γενικές γραμμές αναμένεται να εξορθολογιστεί η κατάσταση στα νοσοκομεία.

 

 Μ.Τ.