ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Κ. Θεοδοσιάδης προς το υπ. Υγείας: Να δοθεί έμφαση στην αγωγή υγείας για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της γρίπης

Κ. Θεοδοσιάδης προς το υπ. Υγείας: Να δοθεί έμφαση στην αγωγή υγείας για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της γρίπης

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Για την επιτυχία μίας συστηματικής εκστρατείας εμβολιασμού κατά της γρίπης είναι απαραίτητη η ύπαρξη επαρκών ποσοτήτων εμβολίων και αντιϊκών φαρμάκων αλλά όπως φαίνεται στην πράξη αυτό σε καμία περίπτωση από μόνο του δεν φτάνει.

Είναι προφανές ότι το υπουργείο Υγείας έκανε ένα βήμα παραπάνω σε σχέση με πέρσι καθώς φρόντισε να εφοδιαστεί η ελληνική αγορά με 20% περισσότερα εμβόλια.

Σύμφωνα ωστόσο με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, στην εκπομπή ΠΡΩΤΗ ΕΙΔΗΣΗ της ΕΡΤ 1, με αφορμή την έξαρση της γρίπης και των ολοένα αυξανόμενων θυμάτων από αυτήν, αυτό δεν φτάνει.

Ο κ. Θεοδοσιάδης αφού αναφέρθηκε στη σημασία του εμβολιασμού αλλά και στην αναγκαιότητα διασφάλισης της ποσότητας αντιϊκών  φαρμάκων επεσήμανε πώς το ζήτημα για το υπουργείο Υγείας είναι η υλοποίηση μια στρατηγικής εφαρμογής  Αγωγής  Υγείας  με έμφαση στην αναγκαιότητα του εμβολιασμού ώστε να μην συμβεί το ίδιο και του χρόνου.

Πράγματι εμβόλια αυτή τη στιγμή στα φαρμακεία της χώρας δεν υπάρχουν, όπως είπε. Υπάρχει μία προοπτική κάποια λίγα εμβόλια της τάξεως των 25.000 δόσεων να εμφανιστούν στο τέλος της εβδομάδας και άλλα 25.000 την μεθεπόμενη εβδομάδα αλλά αυτές είναι πάρα πολύ μικρές ποσότητες. Έτσι κι αλλιώς όμως σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό καθαυτό του εμβολιασμού αυτήν την περίοδο είναι προβληματικό. «Το πρόβλημα είναι ότι συζητάμε για τον εμβολιασμό αλλά εκτός εποχής. Πρόκειται για μία διαδικασία που θα έπρεπε να τελειώσει μέσα στην προηγούμενη χρονιά, το πολύ μέχρι τον Δεκέμβριο. Το να συζητάμε σήμερα για εμβόλια, αν και δεν είναι κακό κάποιος να εμβολιαστεί και σήμερα, εάν το έχει ανάγκη, είναι ένα ζήτημα καθώς «κάθε μέρα και κάθε ώρα που περνάει η αποτελεσματικότητα του εμβολίου δεν έχει νόημα. Χρειάζονται άλλες 15-20 μέρες για να λειτουργήσει το εμβόλιο και να δημιουργήσει αντισώματα στον οργανισμό, οπότε αισίως φτάσαμε στο τέλος Φεβρουαρίου, οπότε είμαστε περίπου στο τέλος της περιόδου προσβολής από τη γρίπη», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΠΦΣ. Και συνέχισε: «Σημασία έχει πως όσοι εμβολιάστηκαν, προφυλάχτηκαν, όσοι δεν εμβολιάστηκαν κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ευθύνονται οι ίδιοι και όσοι τους παρέσυραν να μην εμβολιαστούν και αυτό ας αποτελέσει παράδειγμα για του χρόνου, για να κλείσουν τα αυτιά τους σε όλους τους λεγόμενους αντιεμβολιαστές  και σε όλα τα υπόλοιπα».

Το θέμα είναι ότι φέτος ήρθαν 20% περισσότερα εμβόλια σε σχέση με αυτά που ήρθαν στη χώρα μας πέρσι, όσα εμβόλια παραγγείλαμε την προηγούμενη χρονιά και διατέθηκαν όλα.

Τι πήγε στραβά κατά τον κ.Θεοδοσιάδη; Είναι προφανές και δυστυχώς δεν έχει αναδειχθεί όσο θα έπρεπε. «Αυτό που δεν έχει γίνει κατά τη γνώμη μου στην επιθυμητή έκταση είναι η αγωγή υγείας και η καμπάνια υπέρ των εμβολιασμών, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να εμβολιαστούν, διότι το ποσοστό κάλυψης των εμβολιασμών στη χώρα μας είναι πάρα πολύ μικρό. Πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερο. Υπάρχουν όχι μόνο ευπαθείς ομάδες αλλά και άνθρωποι που θεωρητικά δεν έχουν τα χαρακτηριστικά αλλά θα έπρεπε να εμβολιαστούν οι οποίοι είτε δεν ενημερώθηκαν είτε δεν ειδοποιήθηκαν ή δεν πείστηκαν ότι πρέπει να εμβολιαστούν. Προς τα εκεί θα πρέπει η πολιτεία να ρίξει το βάρος της με μία αγωγή υγείας, με μία σωστή ενημέρωση μέσω των καναλιών όλων των φορέων υγείας, των γιατρών, των νοσηλευτών, των φαρμακοποιών»

Μάλιστα οι φαρμακοποιοί σημείωσε ο κ. Θεοδοσιάδης είναι εκείνοι οι οποίοι «εμβολίασαν τα 2,2 εκατομμύρια των πολιτών που εμβολιάστηκαν. Φαντάζεστε εάν οι φαρμακοποιοί δεν εμβολίαζαν αυτούς τους ανθρώπους τι θα γινόταν, θα είχε φρακάρει το σύστημα, θα εμβολιάζονταν απειροελάχιστοι στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας».

Μία ακόμη παρατήρηση που έκανε ο κ. Θεοδοσιάδης για τον επόμενο χειμώνα είναι «να εξασφαλιστεί η ποσότητα των απαιτούμενων αντιϊκών φαρμάκων διότι η ζήτηση είναι μεγάλη, η τροφοδοσία και η κάλυψη και τα αποθέματα (σ.σ. για φέτος) δεν ξέρω εάν θα επαρκέσουν. Η ζήτηση είναι μεγάλη, η συνταγογράφηση αυτών των φαρμάκων είναι τεράστια και όσοι μεν δεν εμβολιάστηκαν, δεν εμβολιάστηκαν αλλά να τους αντιμετωπίσουμε ως ασθενείς πλέον με τα αντιϊκά φάρμακα. Εκεί πλέον θα πρέπει το υπουργείο να ρίξει το βάρος του, να εξασφαλίσει τις αναγκαίες ποσότητες ώστε όσοι προσβληθούν από τον ιό αυτής της γρίπης να έχουν το απαραίτητο αντιϊκό φάρμακο να αντιμετωπιστούν για να μην καταλήγουν στις Μονάδες Εντατικής και μετράμε κάθε μέρα επιπλέον θύματα της γρίπης».