ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Επιστολή Φιλιώτη στον ΕΟΠΥΥ για το υπέρογκο clawback

Επιστολή Φιλιώτη στον ΕΟΠΥΥ για το υπέρογκο clawback

Ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Φαρμασέρβ Lillly και τέως πρόεδρος του ΣΦΕΕ, αλλά και πρόεδρος του φαρμακευτικού φόρουμ του ΕΒΕΑ, EphForT, Διονύσης Φιλιώτης, με χτεσινή (12 Φεβρουαρίου) επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Bασίλειο Πλαγιανάκο, και διοικητικά στελέχη του Οργανισμού εκφράζει την αγανάκτησή του (κάτι που προφανώς συμμερίζεται το σύνολο του φαρμακευτικού κλάδου) για το υπέρογκο clawback και το γεγονός ότι απαιτείται από τις ιδιωτικές εταιρίες να επωμιστούν όλο το βάρος της φαρμακευτικής περίθαλψης των πολιτών.

Επισημαίνει ότι «οι Εταιρείες καλούνται να καλύψουν ποσά που υπερβαίνουν το 60% των συνολικών πωλήσεών τους, προς τον Οργανισμό, στον οποίο τα σκευάσματα αυτά τιμολογούνται σε ήδη μειωμένες κατά 13,3% τιμές σε σχέση με την τιμή παραγωγού».

Όπως τονίζει στην επιστολή του προς τον ΕΟΠΥΥ ο κ. Φιλιώτης (διαβάστε εδώ), «η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι μη βιώσιμη. Οι συνέπειες θα είναι δυσμενείς για την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες αλλά και για τις ίδιες τις Εταιρείες και για τους υψηλής ειδίκευσης εργαζομένους τους».

Τι προτείνει την επιστολή του ο Διονύσης Φιλιώτης

«Προτείνουμε τον επαναπροσδιορισμό του προϋπολογισμού για την αγορά φαρμάκων νοσοκομειακής μόνο χρήσης από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τον επανυπολογισμό του ποσού αυτόματων επιστροφών σε επίπεδα λογικά, ανεκτά και βιώσιμα.

Προτείνουμε τον υπολογισμό του προϋπολογισμού της δαπάνης βάσει των πραγματικών επιδημιολογικών αναγκών της χώρας και τη συνυπευθυνότητα του Υπουργείου Υγείας στην υπέρβαση του στόχου για ένα προβλέψιμο περιβάλλον δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων μας».

Ανδρέας Ξανθός: «Θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις για το υψηλό clawback»

Το ίδιο βράδυ (12 Φεβρουαρίου), στην κοπή πίτας της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), κατά το χαιρετισμό του, ο υπουργός, Ανδρέας Ξανθός, παραδέχτηκε πως το clawback είναι υψηλό και δεσμεύτηκε για διορθωτικές κινήσεις που θα γίνουν μέσα στο έτος για τη μείωσή του. Φυσικά, μέχρι να γίνουν οι απαιτούμενες συνεννοήσεις και ενέργειες για το clawback, οι εταιρείες θα συνεχίσουν να πληρώνουν!