ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Σπανίων Νοσημάτων: Δερματικά λεμφώματα: Τι είναι και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Σπανίων Νοσημάτων: Δερματικά λεμφώματα: Τι είναι και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν

Τα περισσότερα δερματικά λεμφώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν! Παρά το γεγονός ότι αυτή η ομάδα δερματικών νοσημάτων που ανήκει στα σπάνια νοσήματα, μοιάζει με άλλες, πιο συνηθισμένες και λιγότερο επικίνδυνες παθήσεις του δέρματος- όπως η ψωρίαση, το έκζεμα, κλπ.- έχει πολύ καλή πρόγνωση εφόσον διαγνωσθεί έγκαιρα.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

 

Τι είναι τα δερματικά λεμφώματα

Πρόκειται για ένα ξεχωριστό υποσύνολο του λεμφώματος μη-Hodgkin. Αποτελούν καρκίνο των λεμφοκυττάρων (λευκά αιμοσφαίρια) και κατά κύριο λόγο αφορούν στο δέρμα. Η ταξινόμηση βασίζεται στον τύπο λεμφοκυττάρων που βρίσκονται στις δερματικές βλάβες: Β-λεμφοκύτταρα ή Τ-λεμφοκύτταρα. Τα περισσότερα δερματικά λεμφώματα, συνήθως, εμπίπτουν στην κατηγορία των χρόνιων λεμφωμάτων, τα οποία είναι θεραπεύσιμα και –τις περισσότερες φορές– όχι απειλητικά για τη ζωή.

Το γεγονός ότι τα περισσότερα δερματικά λεμφώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν δεν είναι το μοναδικό καλό νέο: τα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας μας δείχνουν ότι περισσότεροι από 8 στους 10 Έλληνες ασθενείς με δερματικό λέμφωμα, διαγιγνώσκονται σε αρχικά στάδια της πάθησης, ποσοστό υψηλότερο από το διεθνή μέσο όρο (75%). Το γεγονός αυτό καθιστά πολύ πιο αποτελεσματικό τον έλεγχο της νόσου και ανακόπτει θεαματικά την εξέλιξή της.

Τα αισιόδοξα αυτά μηνύματα ανακοίνωσαν, με αφορμή τη σημερινή (Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου) Παγκόσμια Ημέρα κατά των Σπανίων Νοσημάτων, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας, Διευθύντρια της Β’ Κλινικής Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ» κα Ευαγγελία Παπαδαυίδ και ο Αναπληρωτής  Καθηγητής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και Υπεύθυνος της Μονάδας ΑΚΘ, κ. Βασίλειος Κουλουλίας.

Κάθε χρόνο, περίπου 50-60 νέες περιπτώσεις δερματικών λεμφωμάτων καταγράφονται στη χώρα μας, είπε η κυρία Παπαδαυίδ, εκ των οποίων, σχεδόν το 60% αφορούν στη σπογγοειδή μυκητίαση. Η ομάδα των δερματικών λεμφωμάτων οφείλονται σε νεοπλασματικά σε Τ ή Β λεμφοκύτταρα, τα οποία αποικίζουν το δέρμα και δημιουργούν πλάκες ή όγκους. Παρ’ όλα αυτά, το δερματικό λέμφωμα δεν κατατάσσεται στους δερματικούς καρκίνους, ενώ η πιο συχνή πάθηση της ομάδας είναι η σπογγοειδής μυκητίαση και ακολουθούν το σύνδρομο Σέζαρι και τα δερματικά λεμφώματα Β-κυττάρων. Η εμφάνισή τους είναι πιο συχνή στους άντρες απ’ ότι στις γυναίκες και στις περισσότερες περιπτώσεις προσβάλλει άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών.

Κάθε «ύποπτο» σύμπτωμα θα πρέπει να αναφέρεται στο Δερματολόγο

Αυτό επεσήμανε η κυρία Παπαδαυίδ, αναφερόμενη στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου, η οποία έχει τεράστια σημασία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση και πρόγνωσή της.
Ο Δερματολόγος, με σειρά εξετάσεων, θα μπορέσει να κάνει τη σωστή διάγνωση. Για δεύτερη γνώμη θα πρέπει να απευθύνονται στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της χώρας.

Τα τρία εξειδικευμένα Ιατρεία Δερματικού Λεμφώματος στην Ελλάδα:

Στην Αθήνα,

  • Στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» (Α’ Κλινική Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Ε.Κ.Π.Α.)
  • Στο Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ» (Β’ Κλινική Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων Ε.Κ.Π.Α.)

Στη Θεσσαλονίκη,

  • Στο Γ.Ν.Θ. «Παπαγεωργίου» (Β’ Κλινική Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων Α.Π.Θ.)

 

Ελληνικά επιδημιολογικά στοιχεία

Από τη μελέτη που έγινε από τα Ιατρεία Δερματικών Λεμφωμάτων του Ε.Κ.Π.Α. και του Α.Π.Θ., βρέθηκε ότι ποσοστό 80% των δερματικών λεμφωμάτων διαγιγνώσκονται σε αρχικά στάδια, γεγονός που σημαίνει ήπια πορεία και καλύτερη πρόγνωση. Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών είναι 61,7 έτη και η αναλογία ανδρών-γυναικών σχεδόν ίση 1:1.

Σύμφωνα με την κ. Παπαδαυίδ, η σπογγοειδής μυκητίαση εκδηλώνεται με δερματικές βλάβες, σε μορφή κηλίδας ή πλάκας, καθώς και με όγκους αλλά και με ερυθροδερμία. Οι δερματικές βλάβες είναι το πρώτο σημάδι για τον ασθενή και είναι σημαντικές γιατί καθορίζουν το στάδιο της πάθησης, που έχει μεγάλη σημασία για την πρόγνωση.

Ανάλογα με τα στάδια και το είδος των βλαβών, τα δερματικά λεμφώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με τοπικά ή συστημικά φάρμακα, με φωτοθεραπείες, με ακτινοθεραπεία-ολοσωματική ή δέσμη ηλεκτρονίων- ενώ σε προχωρημένα στάδια εφαρμόζονται μονοκλωνικά αντισώματα, δοκιμάζεται η ανοσοθεραπεία , και τέλος χημειοθεραπευτικά σχήματα και εάν και σε αυτά δεν υπάρχει ανταπόκριση, τότε εξετάζεται το ενδεχόμενο μεταμόσχευσης μυελού των οστών η οποία φαίνεται να επιφέρει ίαση.

 

Συνέδριο της Ομάδας Εργασίας Δερματικών Λεμφωμάτων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Έρευνας και Αντιμετώπισης του Καρκίνου (European Organization for the Research and Treatment of Cancer-Cutaneous Lymphoma Task ForceEORTC CLTF)

Το 2019 αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική χρονιά για την Ελλάδα σε ότι αφορά το Δερματικό Λέμφωμα, καθώς στις 26-28 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το ετήσιο Συνέδριο του EORTC CLTF.

Στο Συνέδριο, οι εργασίες του οποίου θα πραγματοποιηθούν στο Ζάππειο Μέγαρο, θα συμμετάσχουν κορυφαίοι ειδικοί από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, οι οποίοι θα παρουσιάσουν όλες τις νεότερες διαγνωστικές και θεραπευτικές εξελίξεις γύρω από την πάθηση και θα ανταλλάξουν απόψεις με τους Έλληνες δερματολόγους.
Θα δοθεί η δυνατότητα στους ασθενείς -κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, σε ειδικό τραπέζι- να επικοινωνήσουν με το διεθνή σύλλογο ασθενών και να ανταλλάξουν απόψεις με ασθενείς και γιατρούς και να λάβουν υποστήριξη. «Είναι σημαντικό οι ασθενείς σε ένα σπάνιο νόσημα να αισθάνονται ότι απολαμβάνουν την ίδια αντιμετώπιση με τους ασθενείς που ζουν στην Αμερική ή στην Αυστραλία», ανέφερε η κ Παπαδαυίδ.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Κλινικές ΕΚΠΑ και ΑΠΘ συμμετέχουν ενεργά στη  μοναδική και πρότυπη διεθνή σύμπραξη για τα Δερματικά Λεμφώματα, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να έχουν τη δυνατότητα να ανήκουν σε ένα παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης.

«Επιπλέον, η ανάθεση του Συνεδρίου στη χώρα μας δίνει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία ανάδειξης της Ελλάδας ως συνεδριακού προορισμού», επεσήμανε η κυρία Παπαδαυίδ, «ενώ, παράλληλα, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμένα προσωπικά η επιλογή μου από την EORTC ως Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου». Η κυρία Παπαδαυίδ είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του EORTC-CLTF.

 

«Δερματικό Λέμφωμα 2019: εξελίξεις & προοπτικές»: Ημερίδα το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου

Προπομπό του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου αποτελεί η Επιστημονική Ημερίδα «Δερματικό Λέμφωμα 2019: εξελίξεις & προοπτικές», το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου. Η ημερίδα διοργανώνεται από τη Β’ Κλινική Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., στο Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ» και σε αυτήν θα συμμετάσχει και ο τέως πρόεδρος του EORTC CLTF, Prof. Pietro Quaglino. Η Ημερίδα είναι ανοικτή  σε γιατρούς που ενδιαφέρονται για τα Δερματικά Λεμφώματα και σε ασθενείς που χρειάζονται υποστήριξη και περαιτέρω ενημέρωση.