ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής διαφωνεί με τον τρόπο που τα ΜΜΕ αναφέρονται στο ζήτημα των αντιγριπικών εμβολίων

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής διαφωνεί με τον τρόπο που τα  ΜΜΕ αναφέρονται στο ζήτημα των αντιγριπικών εμβολίων

Παίρνουν ένα ζήτημα που αφορά συμμόρφωση αφαιρούν την επιλογή του ασθενούς και το παρουσιάζουν ως πρόβλημα εφοδιασμού της αγοράς.

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Τη θέση ότι για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα αντιγριπικά εμβόλια και τη μεγάλη δυσκολία να καλυφθεί η ζήτηση που υπάρχει γι’ αυτά, αυτήν την περίοδο, δεν φταίει ούτε η πολιτεία, ούτε η εφοδιαστική αλυσίδα της αγοράς, εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής εκτιμώντας ότι είναι λανθασμένος ο τρόπος που προσεγγίζουν το ζήτημα τα ΜΜΕ.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής υποστηρίζει ότι το πρόβλημα δεν είναι οι ελλείψεις αλλά ο τρόπος που λειτουργούν πολλοί ασθενείς απέναντι στο θέμα του αντιγριπικού εμβολιασμού που εν γένει είναι θέμα συμμόρφωσης απέναντι στις συστάσεις της θεραπευτικής τους ομάδας και γενικότερα της επιστημονικής κοινότητας. Κατηγορεί μάλιστα τα ΜΜΕ ότι με τον τρόπο που παρουσιάζουν το θέμα «χαϊδεύουν τα αυτιά» όσων δύσπιστων στην αξία του εμβολιασμού και αποφασίζουν πολύ καθυστερημένα και εφόσον αισθανθούν ότι βρίσκονται σε κίνδυνο να κλείσουν τα αυτιά τους στο αντιεμβολιαστικό κίνημα και να εμβολιαστούν, και δημιουργούν τις συνθήκες επανάληψης αυτής της κακής νοοτροπίας αφού μεταθέτονται οι ευθύνες αυτών των πολιτών στην πολιτεία και την εφοδιαστική αλυσίδα.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΦΣΑ αναφέρει τα εξής:    

«Ακούμε αυτές τις ημέρες από τα ΜΜΕ να μιλάνε για την «έλλειψη» των αντιγριπικών εμβολίων. Αυτό όμως είναι λάθος και εσφαλμένη ενημέρωση και εκπαίδευση της κοινωνίας για το θέμα του εμβολιασμού.

Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν είναι η «έλλειψη» γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως φέτος ήταν μια χρονιά κατά την οποία όταν διενεργήθηκε βάση των συστάσεων της επιστημονικής κοινότητας ο αντιγριπικός εμβολιασμός, υπήρχε πλήρης επάρκεια εμβολίων. Οι ποσότητες που υπήρχαν κατά την περίοδο του αντιγριπικού εμβολιασμού επαρκούσαν τόσο για την κάλυψη των ευπαθών ομάδων, όσο και για όποιον συμπολίτη μας επιθυμούσε κατόπιν συστάσεων από τον γιατρό του να εμβολιαστεί. Υπήρξε μάλιστα μεγάλη ενημερωτική προσπάθεια από τα φαρμακεία για τα οφέλη του εμβολιασμού και ειδικά για το αναγκαίο σε όλες τις ευπαθείς ομάδες.

Το πρόβλημα λοιπόν για το οποίο θα έπρεπε να μιλάνε τα ΜΜΕ είναι η επιλογή όσων (παρά τις συστάσεις της επιστημονικής κοινότητας να εμβολιαστούν) επέλεξαν να μην το κάνουν και τώρα που υπήρξε μια σχετική έξαρση έσπευσαν (ενώ έχει παρέλθει η ενδεδειγμένη περίοδος) και ο εμβολιασμός έχει (εδώ και πάνω ένα μήνα) ολοκληρωθεί να ψάχνουν απεγνωσμένα για τα εμβόλια που (όπως είναι εύλογο) έχουν εξαντληθεί.

Ο τρόπος ωστόσο που παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ το συγκεκριμένο ζήτημα χαϊδεύει αυτιά. Παίρνει ένα πρόβλημα που αφορά συμμόρφωση του ασθενούς στις συστάσεις της θεραπευτικής του ομάδας, αφαιρεί το χαρακτηριστικό της επιλογής που έκανε (συνειδητά ή από αμέλεια) ο ασθενής και το παρουσιάζει ως πρόβλημα εφοδιασμού της αγοράς. Όσο όμως εκπαιδεύουμε τον ασθενή πως το εμβόλιο είναι κάτι που μπορεί να το κάνει όποτε θέλει και κυρίως ΑΝ θέλει και ΑΝ παραστεί ανάγκη και εντοπίζουμε το πρόβλημα στο ότι δεν υπάρχουν άπειρες ποσότητες ώστε να γίνει όποτε επιλέξει και ο τελευταίος δύσπιστος (ο οποίος αποφάσισε επειδή άκουσε στο δελτίο των 8 να αρχίσει να γυρίζει τα φαρμακεία για να εξασφαλίσει το πολυπόθητο «μαγικό φίλτρο της σωτηρίας» καταλήγοντας να αποκτήσει ανοσία στο... τέλος Μαρτίου) τόσο θα καταλήγουμε κάθε χρόνο στο ίδιο πρόβλημα.

Να έχουμε μια κοινωνία η οποία όταν δεν υπάρχει κάποια έξαρση αναπτύσσει  συζητήσεις για το αντιεμβολιαστικό κίνημα «εκ του ασφαλούς» και από την άλλη σε κάθε έξαρση να κατηγορούμε την πολιτεία και την εφοδιαστική αλυσίδα για το ότι δεν υπάρχει ένα εμβόλιο για τον καθένα να τον περιμένει μήπως και αλλάξει γνώμη και άποψη».