ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Διάταξη στο υπό κατάθεση πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας δίνει λύση σ' ένα χρόνιο αίτημα των φαρμακοποιών

Διάταξη στο υπό κατάθεση πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας δίνει λύση σ' ένα χρόνιο αίτημα των φαρμακοποιών

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Επιτέλους και μία ευχάριστη έκπληξη της πολιτείας προς τους φαρμακοποιούς. Όπως αναφέρει το farmakopoioi.blogspot.com, στο νέο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που βρίσκεται αυτή τη στιγμή προς συζήτηση στη Βουλή υπάρχει διάταξη που ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα των φαρμακοποιών, αφού θεσμοθετεί ύστερα από 9 χρόνια ηλεκτρονικής συνταγογράφησης την αντικατάσταση των χειρόγραφων κόκκινων συνταγών με το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και την αποκλειστική συνταγογράφησή τους μέσα από το σύστημα.

Το ευρύτερο απόσπασμα που προβλέπει την κατάργηση των χειρόγραφων κόκκινων συνταγών αναφέρει τα εξής:

«Συγκεκριμένα, με την πρόβλεψη του θεσμού της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για τη χορήγηση των ανωτέρω σκευασμάτων διευκολύνεται η έκδοση και καταχώριση της συνταγής και καθίσταται αποτελεσματικότερη και αμεσότερη η παρακολούθηση και ο έλεγχος με ηλεκτρονικά μέσα των συνταγών που εκδίδονται για κάθε συγκεκριμένο ασθενή. Το αποτέλεσμα αυτό επιτυγχάνεται μέσα από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, στο οποίο οι ηλεκτρονικές συνταγές βρίσκονται ανά πάσα στιγμή διαθέσιμες σε κεντρική βάση δεδομένων, χωρίς να απαιτείται πλέον να γίνεται αναδρομή σε αποθηκευμένες χειρόγραφες συνταγές στα φαρμακεία. Επίσης, λόγω της πρόβλεψης της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης καθίσταται ευχερής η καθιέρωση συνατγογράφησης των ανωτέρω σκευασμάτων βάση θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Τέλος, η αναπροσαρμογή των ορίων για τη συνταγογράφηση οπιοειδών αναλγητικών επιτρέπει τη συνταγογράφηση των προβλεπόμενων ουσιών με βάση την  τρέχουσα ιατρική πραγματικότητα, τα νέα επιστημονικά δεδομένα και τις εισηγήσεις των ειδικών με αποκλειστικό γνώμονα την ανακούφιση ασθενών με πόνο νεοπλασματικής και μη νεοπλασματικής αιτιολογίας».