NEA

Δάνεια με ερωτηματικά, ηχογραφήσεις και άλλα...

Δάνεια με ερωτηματικά, ηχογραφήσεις και άλλα...

Τα όσα συνέβησαν χθες βράδυ με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη και τα δάνειά του, τον κ. Γιάννη Στουρνάρα, την Attica Bank, τη ΝΔ και την εθνική, δεν έχουμε λόγια να τα περιγράψουμε. Τα παραθέτουμε με χρονική σειρά για να τα αναλύσει ο ιστορικός του μέλλοντος!

 

Ξεκινήσαμε με τα ερωτήματα που έθεσε η κυρία Μαρία Σπυράκη για τα κριτήρια δανεισμού του κ. Πολάκη:

 

«Με ποια κριτήρια η Attica Bank χορήγησε δάνειο 100.000 ευρώ με υποθήκη ένα σπίτι που ήταν ήδη υποθηκευμένο;» ήταν το βασικό ερώτημα της εκπροσώπου της ΝΔ προς τη διοίκηση της κρατικά ελεγχόμενης Attica Bank.

Και κάπως έτσι, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή το καταναλωτικό δάνειο των 100.000 ευρώ που έλαβε ο Παύλος Πολάκης, από την κρατικά ελεγχόμενη Attica Bank. Μάλιστα η κ. Σπυράκη έκανε λόγο για κυβέρνηση με ήθος και ύφος Πολάκη και διατύπωσε ερωτήματα τόσο προς τη διοίκηση της Attica Bank, όσο και προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη.

 Τα κριτήρια

«Με ποια κριτήρια χορήγησε επιπλέον δάνειο με υποθήκη ένα σπίτι που ήταν ήδη υποθηκευμένο;» ήταν το ερώτημα της εκπροσώπου της ΝΔ προς τη διοίκηση της Attica Bank.

Σε ότι αφορά τον Παύλο Πολάκη, η Μαρία Σπυράκη αναφέρθηκε στη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, που ισχυρίστηκε ότι πριν τον Οκτώβριο του 2015 εξασφάλιζε διπλάσια και τριπλάσια εισοδήματα από τα σημερινά του. «Ισχύει αυτό; Έχει δηλώσει όντως τα χρήματα που λέει ότι εισέπραττε;» ήταν το ερώτημα που έθεσε η κυρία Σπυράκη.

Και συνέχισε: «Μέσα στο σαββατοκύριακο διεκδίκησε το νόμπελ της απρέπειας. Είναι ο μόνος Έλληνας που συνεχίζει την αντιδικία του με ένα νεκρό» είπε η Μαρία Σπυράκη για τον Παύλο Πολάκη.

 

Η αντίδραση της τράπεζας 

 

Η Attica Bank απάντησε για το καταναλωτικό δάνειο των 100.000 ευρώ με ανακοίνωσή της. Σε αυτήν έκανε λόγο για στοχοποιημένα δημοσιεύματα σχετικά με το καταναλωτικό δάνειο που πήρε ο Παύλος Πολάκης, σημειώνοντας πως τα συγκεκριμένα δάνεια (σ.σ. «σπαστά» τα πήρε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας) δόθηκαν με βάσει τους κανόνες της τράπεζας και με «επαρκείς εμπράγματες και προσωπικές εγγυήσεις».

 

Σημειώνει δε η Attica Bank, πως η χορήγηση έγινε με βάση αυστηρά κριτήρια (επιτόκιο, διάρκεια, προβλεπόμενες ανά προϊόν εξασφαλίσεις), όπως αυτά που δίνονται στο… «ευρύ κοινό». Η τράπεζα υποστηρίζει ότι δεν είναι μόνο ο Παύλος Πολάκης που πήρε τέτοιο δάνειο, αλλά έχει δώσει κι άλλα, ανάλογου ύψους, σε φυσικά πρόσωπα. Και τονίζει ότι δεν είναι η μοναδική τράπεζα που έδωσε δάνειο σε πολιτικό. «Παρόμοια δάνεια σε πολιτικά πρόσωπα έχουν χορηγήσει και άλλες συστημικές Τράπεζες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

«Είναι λοιπόν άδικη η στοχοποίηση της Attica Bank», σημειώνεται στο τέλος της ανακοίνωσης.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Attica Bank

 

«Αναφορικά με στοχοποιημένα δημοσιεύματα για δάνεια προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, η Attica bank ενημερώνει ότι τα συγκεκριμένα δάνεια (συνολικού ποσού 100 χιλ. ευρώ) αφορούσαν δύο (2) τυποποιημένα συνήθη δανειακά προϊόντα, που χορηγήθηκαν με την τήρηση όλων των εσωτερικών διαδικασιών, των χρηματοοικονομικών κανόνων και με επαρκείς εμπράγματες και προσωπικές εγγυήσεις.

 

Η χορήγηση έγινε με βάση αυστηρά πιστοδοτικά όρια και με τυποποιημένα χαρακτηριστικά των ως άνω προϊόντων (επιτόκιο, διάρκεια, προβλεπόμενες ανά προϊόν εξασφαλίσεις), όπως τα προϊόντα αυτά διατίθενται στο ευρύ κοινό και είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Τράπεζας.

 

Η Attica Bank, κατά το έτος 2018 μέχρι και σήμερα, έχει χορηγήσει ικανό αριθμό και παρομοίου ύψους τέτοια δάνεια σε φυσικά πρόσωπα, όπως δε προκύπτει από σχετικά δημοσιεύματα, παρόμοια δάνεια σε πολιτικά πρόσωπα έχουν χορηγήσει και άλλες συστημικές Τράπεζες.

 

Η Attica Bank επισημαίνει ότι από την ανάληψη της παρούσας Διοίκησης, η Τράπεζα εξυγιαίνεται συνεχώς έχοντας αυξήσει σημαντικά το ύψος των καταθέσεών της, μειώσει στο ελάχιστο τον δανεισμό της από τον ELA, μειώσει σημαντικά το λειτουργικό της κόστος και επιτύχει, προ φόρμα, συνολικό δείκτη φερεγγυότητας 16,2% και δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων 35% (έναντι του μέσου όρου των λοιπών Τραπεζών που κυμαίνεται στο 40%).

 

Είναι λοιπόν άδικη η στοχοποίηση της Attica Bank, η οποία εξυγιασμένη μπορεί να επιτελέσει το ρόλο της στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενισχύοντας κατά το δυνατόν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ιδιώτες με όρους ελεύθερης αγοράς και στο μέτρο της τραπεζικής πρόνοιας».

 

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας ζήτησε αργότερα συνάντηση με τη διοίκηση της τράπεζας για να υπάρξει επίσημη ενημέρωση:

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγή της Τραπέζης της Ελλάδος μετά τη συνάντηση με την διοίκηση της Attica Bank που εκτάκτως συγκάλεσε χθες βράδυ ο κ. Στουρνάρας, «η χορήγηση των δύο δανείων προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Π. Πολάκη ήταν σύννομη με τους κανόνες που ισχύουν στην Attica Bank». 

 

Κι ως εδώ καλά και υπέρ του αναπληρωτή υπουργού Υγείας που έχει βρεθεί τα τελευταία 24ωρα στη δίνη αποκαλύψεων για τα δάνεια ύψους 100.000 ευρώ που έλαβε την στιγμή που οι υπόλοιποι πολίτες δεν  μπορούν να λάβουν αντίστοιχα και δη με προσημειωμένο σπίτι... Πλην όμως, μας ήρθε μια ακόμα είδηση για το θέμα που έριξε το επίπεδο ακόμα περισσότερο: Ο κ. Πολάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Γιάννη Στουρνάρα, και του είπε να ελεγχθούν κι άλλα δάνεια που έχουν χορηγηθεί από άλλες τράπεζες σε πολιτικά και μη πρόσωπα... Και μαγνητοφώνησε την συνομιλία -κατά πληροφορίες ειδοποιώντας τον πρώτα- για να την δώσει στη συνέχεια στη δημοσιότητα μέσω του φίλα προσκείμενου Documento!

Όπως πληροφορούμαστε ακολούθησαν οι παρακάτω διάλογοι:

«Σε γράφω, όπως με γράφεις κι εσύ». «Εγώ δεν σας γράφω πάντως» απάντησε ο Γ. Στουρνάρας ο οποίος δεν έδωσε συναίνεση ούτε για την ηχογράφηση, ούτε για την δημοσιοποίηση της συνομιλίας τους. Και μάλιστα μαθαίνουμε ότι αργότερα, ο κεντρικός τραπεζίτης ενημέρωσε για το περιστατικό την ΕΚΤ. Ο πλήρης διάλογος μάλιστα δόθηκε σε φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα και ο κ. Πολάκης εκ του προφίλ του στο facebook επιβεβαίωσε ότι εκείνος τον έδωσε και είναι ακριβής!

 

Το αποτέλεσμα ήταν να εκδόσει η ΝΔ νέα ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: 

«Δεν υπάρχουν πια λόγια για να περιγράψει κανείς την κατάντια που οδηγεί την Ελλάδα η κυβέρνηση Τσίπρα.

Ο Παύλος Πολάκης ζηλεύοντας τις πρακτικές του Γιάνη – Κλουζώ Βαρουφάκη αποπειράθηκε σήμερα να εκβιάσει τον κεντρικό Τραπεζίτη της Ελλάδας ηχογραφώντας μια τηλεφωνική συνομιλία τους.

Η είδηση είναι ότι ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να καλύπτει τον ανεκδιήγητο υπουργό του, ενώ μετατρέπει την Ελλάδα σε Μπανανία.

ΥΓ. Θα έχει ενδιαφέρον, αν η Δικαιοσύνη δεν παρέμβει ούτε καν σε αυτή την εξόφθαλμη κακουργηματική ενέργεια».

 

 

 

 Μ.Τ.