NEA

Έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή για την κατάργηση του ΚΕΕΛΠΝΟ

Έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή για την κατάργηση του ΚΕΕΛΠΝΟ

Για προηγούμενες παραδιοικήσεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ που λειτούργησαν «με όρους μαφίας» έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Ξεκίνησαν οι εργασίες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για την επεξεργασία του σχεδίου νόμου «Εκσυγχρονισμός και αναμόρφωση του Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις», το οποίο πρόκειται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα από την Ολομέλεια τη ς Βουλής.

 

Από ΚΕΕΛΠΝΟ σε Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας

 

Σε σημείο σύγκρουσης αναδείχτηκε το κομμάτι που αφορά στο θεσμικό μετασχηματισμό και την αναδιοργάνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, που τη θέση του θα πάρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό να δηλώνει σε υψηλούς τόνους: «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην κριτική, ιδιαίτερα από πολιτικές δυνάμεις που παρείχαν διαχρονικά πολιτική ασυλία σε ένα τοπίο απολύτως φαύλο και σε μια διαχείριση απολύτως εναντίον του δημοσίου συμφέροντος, με διαδοχικές κυβερνήσεις και διοικήσεις, φίλα προσκείμενες στα κόμματα εξουσίας, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ» και να συνεχίζει υπογραμμίζοντας ότι με τη ρύθμιση που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή «κλείνει η περίοδος ασυδοσίας, ανυπαρξίας μηχανισμών ελέγχου για μια παραδιοίκηση που λειτουργούσε με όρους μαφίας».

«Έχει ασχοληθεί η ελληνική δικαιοσύνη, υπάρχουν παραπομπές για κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις, έχουν απολυθεί υπηρεσιακά στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ που βαρύνονται με πολύ σοβαρά αδικήματα και το ότι κάποιοι προσφέρουν τώρα άτυπα ασυλία σε αυτές τις συμπεριφορές και σε αυτά τα πρόσωπα, προσβάλλει το δημόσιο αίσθημα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας. «Εμείς λέμε ότι προφανώς γι’ αυτήν την τροπή που πήρε η διαχείριση του ΚΕΕΛΠΝΟ όλα τα προηγούμενα χρόνια, δεν έχει ευθύνη το ανθρώπινο δυναμικό του, ιδιαίτερα το επιστημονικό του προσωπικό, που όλα αυτά τα χρόνια, παρά τη φαυλότητα των διοικήσεων, συνέχισε να κάνει αξιοπρεπώς τη δουλειά του και να παρέχει υπηρεσίες προστασίας στην ελληνική κοινωνία», διευκρίνισε, αναγνωρίζοντας ότι στην προσφυγική κρίση το προσωπικό του ΚΕΕΛΠΝΟ συνέβαλε, ώστε να μη μετατραπεί αυτό το μείζον κοινωνικό πρόβλημα σε πρόβλημα δημόσιας υγείας, «ώστε να μην ενεργοποιηθεί καμία υγειονομική βόμβα».

 

«Η κυβέρνηση θέλει να κρύψει τα πεπραγμένα της μέσω της κατάργησης του ΚΕΕΛΠΝΟ»

 

Οι έντονες δηλώσεις του Ανδρέα Ξανθού ήρθαν σαν απάντηση στις κατηγορίες του βουλευτή της ΝΔ, Ιάσονα Φωτήλα, ότι με τη λογική της μικροκομματικής τακτοποίησης γίνεται η αντικατάσταση του ΚΕΕΛΠΝΟ από το νέο Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, αφού «Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν κατάφερε να εξυγιάνει το χώρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως διατεινόταν, αλλά πέταξε λάσπη σε διάφορους πολιτικούς αντιπάλους της και μετέτρεψε το χώρο της δημόσιας υγείας, σε χώρο εξυπηρέτησης ρουσφετολογικών εξυπηρετήσεων προς ημετέρους της». Συνεχίζοντας τη στοχοποίηση των ενεργειών της κυβέρνησης ο κ. Φωτήλας κατήγγειλε ότι «Πραγματική πρόθεση της κυβέρνησης είναι, μέσω της κατάργησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, να κρύψει τα πεπραγμένα της, με απευθείας αναθέσεις σε εταιρεία security, με προσλήψεις προσωπικού εκτός ελέγχου του ΑΣΕΠ».

 

«Μεταμφιέσεις» και «εδραίωση της εμπορευματοποίησης της υγείας»

 

Η κόντρα, όμως, δεν επικράτησε μόνο μεταξύ εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, καθώς από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο Κ. Μπαργιώτας, αναφερόμενος στο θέμα του ΚΕΕΛΠΝΟ, το χαρακτήρισε μεταμφίεση: «Πρόκειται περί μεταμφιέσεως. Στην πραγματικότητα, αυτό που γίνεται σήμερα με την αλλαγή του ΚΕΕΛΠΝΟ σε Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας είναι η αλλαγή της ονομασίας και η αλλαγή από ΝΠΙΔ σε ΝΠΔΔ, μόνο και μόνο για να μπορεί να λέει ο κ. Πολάκης ότι έκλεισε το επάρατον ΚΕΕΛΠΝΟ και δημιούργησε κάτι καινούργιο. Στην πραγματικότητα, οι ίδιοι άνθρωποι, το ίδιο προσωπικό, στο ίδιο κτίριο, λίγο πολύ με το ίδιο οργανόγραμμα, θα κάνει ακριβώς το ίδιο. Δηλαδή, αναθέσεις κατά παρέκκλιση του δημόσιου λογισμικού. Ούτε εξυγίανση είναι ούτε αναθεώρηση».

 

Αλλά και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης κατηγόρησε ανοιχτά την κυβέρνηση ότι συνεχίζει μέτρα για την εδραίωση της εμπορευματοποίησης της υγείας και την ενίσχυση επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ επεσήμανε στους παριστάμενους μία σημαντική παράμετρο: ότι τα Νομικά Πρόσωπα που δημιουργούνται με το νομοσχέδιο θα μπορούν να προβαίνουν σε πώληση υπηρεσιών, για τις οποίες, τελικά, ο λαός είναι εκείνος που θα πληρώσει.