NEA

ΙΣΑ: Στην κατάρρευση της ΠΦΥ και στις σοβαρές ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία αποδίδει το μεγάλο αριθμό θανάτων λόγω γρίπης

ΙΣΑ: Στην κατάρρευση της ΠΦΥ και στις σοβαρές ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία αποδίδει το μεγάλο αριθμό θανάτων λόγω γρίπης

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη αύξηση των θανάτων από γρίπη και των περιστατικών με βαριές επιπλοκές που συσχετίζονται με την αδυναμία του συστήματος Υγείας να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες και καλεί το υπουργείο Υγείας, να λάβει άμεσα μέτρα, ενισχύοντας τις δημόσιες δομές υγείας της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης, για να καλυφθεί υγειονομικά ο πληθυσμός.

 

«Η χώρα μας κατέχει, τα τελευταία χρόνια, το θλιβερό ρεκόρ σε θανάτους από γρίπη, γεγονός που συσχετίζεται με την αδυναμία του συστήματος Υγείας να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που προκαλεί η επιδημία», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου.

«Η κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και οι σοβαρές ελλείψεις που παρουσιάζουν τα δημόσια νοσοκομεία, με αποκορύφωμα τη δραματική έλλειψη των κλινών ΜΕΘ, έχουν σαν αποτέλεσμα να είναι ανεπαρκής η διαχείριση των περιστατικών και δύσκολη η πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες Υγείας.

Λόγω της κατάρρευσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι περισσότεροι νομοί της χώρας δε διαθέτουν συμβεβλημένους γιατρούς σε βασικές ειδικότητες, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αναζητούν βοήθεια όταν έχουν πλέον παρουσιάσει επιπλοκές».

Όπως τονίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, πριν από την έναρξη της επιδημίας της γρίπης, είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο που διατρέχει η χώρα μας και είχε ζητήσει να ληφθούν μέτρα, «ωστόσο, για άλλη μια χρονιά φέτος, δεν εισακούσθηκε από το υπουργείο».

«Καλούμε  το υπουργείο Υγείας, να λάβει άμεσα μέτρα, ενισχύοντας τις δημόσιες δομές υγείας της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης, για να καλυφθεί υγειονομικά  ο πληθυσμός», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.