ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Νέο τετραπλό εμβόλιο κατά της γρίπης με βάση την κυτταρική τεχνολογία

Νέο τετραπλό εμβόλιο κατά της γρίπης με βάση την κυτταρική τεχνολογία

Στις 14 Ιανουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε έγκριση κυκλοφορίας για το Flucelvax Tetra, το πρώτο τετραπλό εμβόλιο κατά της γρίπης που βασίζεται στην κυτταρική τεχνολογία και φέρει έγκριση χορήγησης σε ενήλικες και παιδιά άνω των 9 ετών.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Σχολιάζοντας -με αφορμή την κυκλοφορία του νέου εμβολίου- τα πλεονεκτήματα της κυτταρικής τεχνολογίας σε σύγκριση με τη μέχρι τώρα χρησιμοποιούμενη τεχνολογία στα εμβόλια, ο Δρ. Rajaram, επικεφαλής ιατρικών υποθέσεων της Seqirus (της εταιρείας που ανέπτυξε το νέο εμβόλιο), εξήγησε ότι, παραδοσιακά, τα εμβόλια γρίπης κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας αδρανοποιημένους μικροοργανισμούς, με βάση την τεχνολογία των αυγών (QIV). «Η προσέγγιση αυτή λειτούργησε πολύ καλά και έχουν υπάρξει πολλά οφέλη από τη  συνεχή χρήση των εμβολίων κατά της γρίπης, για αρκετές δεκαετίες», τόνισε ο Δρ. Rajaram.

Η πρόκληση με τα εμβόλια που αναπτύσσονται με την τεχνολογία QIV αφορά κυρίως στις μεταλλάξεις στελεχών που περιέχονται στο εμβόλιο. «Έχει αποδειχθεί στη βιβλιογραφία ότι κάποιες από αυτές τις μεταλλάξεις οφείλονται στην απομόνωση του στελέχους και στην ανάπτυξη των αυγών, γεγονός που μπορεί επίσης να προκαλέσει άλλες μεταλλάξεις. Όταν, από την αρχή μέχρι το τέλος η διαδικασία ανάπτυξης του εμβολίου, βασίζεται καθαρά στην κυτταρική τεχνολογία, μπορούμε να αποφύγουμε τις μεταλλάξεις. Αυτός είναι ο επιστημονικός λόγος για τον οποίο πιστεύουμε ότι αυτή η κυτταρική τεχνολογία προσφέρει πρόσθετο όφελος». Πρόσθεσε, επίσης, ότι η δοκιμή ανάλογης τεχνολογίας εμβολίου στις ΗΠΑ, κατά την εμβολιαστική περίοδο 2017/18 κατέγραψε πολύ θετικά δεδομένα.

Σχετικά με τα πλεονεκτήματα των τετραπλών εμβολίων, ο Δρ. Rajaram εξήγησε ότι παρέχεται ενεργός ανοσοποίηση έναντι 4 στελεχών του ιού της γρίπης (δύο υπότυπων A και δύο υπότυπων B).

Διευκρίνισε, περαιτέρω, ότι, κάθε χρόνο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκδίδει συστάσεις για τα στελέχη της γρίπης που πρέπει να περιέχονται στα εμβόλια της επόμενης περιόδου γρίπης για το βόρειο ημισφαίριο. Μέχρι τώρα αυτό που ίσχυε είναι ότι τα εμβόλια κατά της εποχικής γρίπης περιείχαν 3 στελέχη του ιού της γρίπης (ένα στέλεχος A-H1N1, ένα στέλεχος A-H3N2 και ένα στέλεχος του ιού της γρίπης Β). Το Flucelvax Tetra περιέχει ένα επιπλέον στέλεχος του ιού B.

«Το όφελος από το τετραδύναμο εμβόλιο είναι ότι περιέχονται περισσότερα στελέχη από ό,τι στο τριδύναμο εμβόλιο, γεγονός που παρέχει μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι οποιαδήποτε στελέχη της γρίπης κυκλοφορούν, θα υπάρχει μεγαλύτερη κάλυψη ή προστασία από τον ιό για τα εμβολιασμένα άτομα».

Η σύνθεση του νέου εμβολίου θα επικαιροποιείται ετησίως (όπως συμβαίνει παραδοσιακά σε όλα τα εμβόλια) σύμφωνα με τις συστάσεις της ΠΟΥ και της ΕΕ, πρόσθεσε ο Δρ. Rajaram.