ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Εισήγηση του προέδρου του ΠΦΣ στην Βουλή για το Φάρμακο με αιχμές για τη διαχρονική στάση της πολιτείας

Εισήγηση του προέδρου του ΠΦΣ στην Βουλή για το Φάρμακο με αιχμές για τη διαχρονική στάση της πολιτείας

Χωρίς τη συμβολή των φαρμακοποιών θα μιλούσαμε όχι για δεκάδες αλλά για χιλιάδες νεκρούς από τη γρίπη

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Με μία πολύ σημαντική παρατήρηση καλωσόρισε ο πρόεδρος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, για τη Χάραξη Μακροπρόθεσμης Εθνικής Στρατηγικής για το Φάρμακο κ. Θοδωρής Δρίτσας, τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κυριάκο Θεοδοσιάδη, ο οποίος προσκλήθηκε μαζί με πανεπιστημιακούς και άλλους εκπροσώπους φορέων, για να καταθέσει τις θέσεις των φαρμακοποιών τους οποίους εκπροσωπεί, στη πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής στις 19 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Δρίτσας δίνοντας τον λόγο στον κ. Θεοδοσιάδη τον συνεχάρη για το πολυσέλιδο, πληρέστατο, όπως το χαρακτήρισε υπόμνημα που κατέθεσε στην Επιτροπή το οποίο μάλιστα, όπως παρατήρησε χτίστηκε πάνω στη δομή των έξι θεματικών κατηγοριών που τέθηκαν από την Επιτροπή διευκολύνοντας προφανώς τη δουλειά της.

Η παρατήρηση αυτή του κ. Δρίτσα έχει ιδιαίτερη σημασία για τον κλάδο καθώς ο κ. Δρίτσας που είναι και ο ίδιος φαρμακοποιός και έρχεται από οικογένεια φαρμακοποιών και επομένως έχει γνώση των θεμάτων του χώρου αναγνώρισε κάτι που και ο κ. Θεοδοσιάδης και άλλοι εκπρόσωποι του κλάδου έχουν κατ’ επανάληψη πει –μάλιστα ο κ. Θεοδοσιάδης το είπε και στο DailyPharmaNews με αφορμή το πολυνομοσχέδιο (δες εδώ): ότι υπάρχουν εδώ και καιρό εμπεριστατωμένες προτάσεις προς την πολιτεία για τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν το χώρο του φαρμακείου και του φαρμάκου τις οποίες η πολιτεία ισχυρίζεται ότι τις βλέπει με θετικό μάτι χωρίς ωστόσο αυτό να έχει φανεί στην πράξη.

Γι’ αυτό άλλωστε και ο κ. Θεοδοσιάδης απαντώντας στον κ. Δρίτσα, αφού τόνισε ότι υπήρξε «μία προσπάθεια από μέρους των φαρμακοποιών με μεράκι και με διάθεση να συμβάλλουμε προς την κατεύθυνση την οποία υπηρετούμε και είναι και τρόπος ζωής και τρόπος λειτουργίας και σε προσωπικό επίπεδο και σε θεσμικό κυρίως διότι εκτιμούμε ότι στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης φαρμακευτικής πολιτικής το φάρμακο και ο φαρμακοποιός και το φαρμακείο πρέπει να έχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο» άφησε αιχμές για την ανταπόκριση που υπάρχει εκ μέρους της πολιτείας. Μάλιστα το παράπονο αυτό το απηύθυνε όχι προς κάποιο συγκεκριμένο κόμμα αλλά καθώς μιλούσε σε μία διακομματική επιτροπή στο σύνολο των βουλευτών. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «το νέο φαρμακείο, το οποίο θέλουμε να φτιάξουμε και για το οποίο κατά καιρούς ζητούμε από το κοινοβούλιο το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο χωρίς πάντοτε να βρίσκουμε και ανταπόκριση πρέπει να μετεξελιχθεί σ’ ένα υγειονομικό κέντρο με διευρυμένο αλλά και διακριτό θεσμικό χαρακτήρα στο περιβάλλον της δημόσιας υγείας».

Ο κ. Θεοδοσιάδης στη συνέχεια περιέγραψε συνοπτικά το σημερινό τοπίο και τις προσπάθειες που κάνουν ήδη οι φαρμακοποιοί για να μεταβούν στο αύριο. «Οι φαρμακοποιοί» όπως είπε «πρέπει να ενισχύουν και το προσπαθούν στο μέτρο του δυνατού, τον συμβουλευτικό τους ρόλο για την ορθή λήψη της φαρμακευτικής αγωγής, να εξασφαλίζουν τη φαρμακευτική συμμόρφωση, να ενημερώνουν για την αξία της πρόληψης και για τα αντίστοιχα μέτρα τα οποία πρέπει να λάβει ο ασφαλισμένος, να προσφέρουν σημαντική πληροφόρηση για την αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων, να παρέχουν ένα πλήθος υπηρεσιών στους ασφαλισμένους χωρίς φυσικά αμοιβή – αναφέρομαι στην καθημερινότητα του φαρμακείου που είναι η μέτρηση της πίεσης, η μέτρηση του σακχάρου, οι ενέσεις- όπως επίσης και η αποφασιστική συμμετοχή τους στην επίτευξη των στόχων του Εθνικού προγράμματος εμβολιασμών αφού είναι κρίσιμος κόμβος όχι μόνο για την πραγματοποίηση των εμβολιασμών αλλά και για την ενημέρωσή τους».

Ο Πρόεδρος του ΠΦΣ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τη σημασία των εμβολιασμών τις οποίες πραγματοποίησαν οι φαρμακοποιοί με δικά τους έξοδα όπως επίσης και στα 2,2 εκατομμύρια άτομα που εμβολιάστηκαν κατά 99% από τα φαρμακεία χωρίς καμία επιβάρυνση  αλλά και την  αποσυμφόρηση που προσέφερε αυτή η υπηρεσία στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «αν δεν γίνονταν αυτοί οι εμβολιασμοί –για τον αριθμό των οποίων μάλιστα ο κ. Θεοδοσιάδης δήλωσε ότι “δεν είμαστε ευχαριστημένοι” -και ο κόσμος έτρεχε στις δημόσιες δομές θα είχαμε ουρές και βέβαια πολλοί θα προτιμούσαν να μην εμβολιαστούν και σήμερα ο αριθμός των  θυμάτων από τη  γρίπη θα ήταν πολλαπλάσιος».

Μάλιστα ο κ. Θεοδοσιάδης τόνισε για τους εμβολιασμούς -σε μία σημειολογικά έξοχη κίνηση –ότι «επειδή βρίσκομαι στο κοινοβούλιο ότι αυτό κύριε πρόεδρε, κύριοι βουλευτές γίνεται ατύπως και ουσιαστικά παρανόμως. Οποιοσδήποτε φαρμακοποιός μηνυθεί από οποιονδήποτε πολίτη ότι εμβολιάστηκε και υπέστη το παραμικρό πρόβλημα ή επίπτωση, ο φαρμακοποιός θα βρεθεί κατηγορούμενος όχι γι’ αυτό καθαυτό το πρόβλημα, γιατί έκανε ιατρική πράξη την οποία δεν έπρεπε να κάνει. Σας παρακαλώ πολύ να σκεφτείτε 2,2 εκατομμύρια Έλληνες πολίτες να σπεύδουν στα νοσοκομεία της χώρας ή στα Κέντρα Υγείας για να εμβολιαστούν εάν οι φαρμακοποιοί δεν τους εμβολιάσουν. Θα είχαμε ουρές χιλιομέτρων και φυσικά κανείς δεν θα περίμενε στις ουρές. Θα απέφευγε τον εμβολιασμό και τώρα δεν θα είχαμε 50 ή 60 θύματα από τη γρίπη αλλά μερικές χιλιάδες γιατί η εμβολιαστική κάλυψη είναι προφανές πόσο προστατεύει. Ζητήσαμε και σε αυτό το νομοσχέδιο το οποίο είναι σε διαβούλευση να μπει τέλος πάντων νομοθετική κάλυψη της δυνατότητας του φαρμακοποιού να εμβολιάζει. Δεν βρήκαμε ευήκοα ώτα από τον υπουργό».  

Ο κ. Θεοδοσιάδης αναφέρθηκε στο όραμα που έχουν οι φαρμακοποιοί για το φαρμακείο του αύριο θέτοντας ορισμένα σημαντικά θέματα που το αφορούν και τονίζοντας πως είναι απόλυτη ανάγκη να «ξεκαθαρίσει και να μονιμοποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο. Ας συνεννοηθούν τα κόμματα ή τέλος πάντως ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού φάσματος και να καθορίσουν ότι για τα επόμενα δέκα χρόνια αυτό θα είναι το φορολογικό καθεστώς, αυτό θα είναι το ασφαλιστικό καθεστώς, αυτό θα είναι το καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων για να ξέρω και εγώ και οι επόμενες γενιές που θα βαδίζουν και σε ποιο πλαίσιο θα λειτουργήσουν».