ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Τι προβλέπει το πρόγραμμα υγείας της Νέας Δημοκρατίας για τους φαρμακοποιούς

Τι προβλέπει το πρόγραμμα υγείας της Νέας Δημοκρατίας για τους φαρμακοποιούς

Συν και πλην, όμως επί τα αυτά στο… περίμενε

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Με ασάφειες που μένουν να διευκρινιστούν και με πολλά κενά γύρω από καίρια ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο η αναφορά της Νέας Δημοκρατίας στους φαρμακοποιούς κατά την παρουσίαση του προγράμματος Υγείας που θα εφαρμόσει ως Κυβέρνηση.

Λογικό ως ένα βαθμό καθώς ο κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, επικεφαλής της θεματικής ενότητας «Αλληλεγγύη» της Γραμματείας Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας  στην 113 λεπτών ομιλία του, αναφέρθηκε στα ζητήματα των φαρμακοποιών συνολικά 3 λεπτά.

Ωστόσο από τα όσα ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης σε αυτά τα τρία λεπτά υπήρξαν ορισμένα κέρδη για τον κλάδο και σίγουρα για την ηγεσία του. Ένα μεγάλο κέρδος για τον κ. Κυριάκο Θοεοδοσιάδη, πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου που βρέθηκε από νωρίς στο  Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την παρουσίαση του προγράμματος Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, ήταν το γεγονός ότι υπήρξαν συγκεκριμένες  δεσμεύσεις του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για δύο θέματα, για τα οποία εδώ και καιρό ο κλάδος κυνηγά την πολιτεία για να τα ρυθμίσει. Η πρώτη από αυτές τις δεσμεύσεις αφορά την καθιέρωση φαρμακευτικών υπηρεσιών μετά από ανάλογη εκπαίδευς,η όπως για παράδειγμα ο εμβολιασμός, η δεύτερη τη δυνατότητα πιστοποιημένης επιμόρφωσης για όλους τους φαρμακοποιούς. Η δέσμευση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την προώθηση των θεμάτων αυτών, εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, προσέφερε ένα ισχυρό όπλο στον κ. Θεοδοσιάδη να πιέσει ακόμη περισσότερο τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτών των θεμάτων για τα οποία έχει ήδη εκφραστεί θετικά, όπως έχει αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, ώστε να καρπωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ το όφελος από την ικανοποίηση δύο σημαντικών αιτημάτων του κλάδου. Η δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για την ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων δίνει μάλιστα τη δυνατότητα στην ηγεσία του ΠΦΣ να παζαρέψει για την ικανοποίηση και άλλων πρόσθετων αιτημάτων του κλάδου, με τα επιτελεία των κομμάτων από εκεί και πέρα να ψάχνουν εκείνα τον τρόπο να δουν το πώς θα αξιοποιήσουν επικοινωνιακά προς όφελός τους το καθένα την πρόθεση -από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία- και την πρακτική ικανοποίηση -από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ- των αιτημάτων των φαρμακοποιών.

Οι φαρμακοποιοί είναι ένας κλάδος που έχει μία δυναμική μέσα στην κοινωνία, καθώς είναι πολύ κοντά στον πολίτη, και αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί από κανέναν. Αυτό άλλωστε ήταν καταφανές τόσο από τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στις 22 Φεβρουαρίου, την προηγούμενη της εκδήλωσης στη συνάντησή του με εκπροσώπους του ΠΦΣ όσο και από τον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε την παρουσίαση του για τους φαρμακοποιούς ο κ. Κοντοζαμάνης, το πρωί της επόμενης μέρας στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

Ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τους φαρμακοποιούς το βράδυ της Παρασκευής, αφού ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία, στο πρόγραμμά της, δίνει έμφαση στην πρόληψη και την πρωτοβάθμια φροντίδα και ότι και στους δύο τομείς, τα φαρμακεία θα μπορούσαν να παίξουν αποφασιστικό ρόλο, εφόσον επιλυθούν νομικές εκκρεμότητες, αναφέρθηκε στις εντάσεις μεταξύ του κόμματός του και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, λέγοντας ότι έχουν αποκατασταθεί.

Ο δε κ. Κοντοζαμάνης ξεκινώντας την αναφορά του στα θέματα του κλάδου είπε χαρακτηριστικά: «Πριν μερικά χρόνια είχε ακουστεί –θα μιλήσω για τους φαρμακοποιούς- ότι τα φαρμακεία θα γίνουν εκλογικά κέντρα συγκεκριμένου κόμματος. Εμείς θέλουμε τα φαρμακεία εκλογικά κέντρα κανενός κόμματος. Θέλουμε τα φαρμακεία να αποτελέσουν κόμβο υγείας και ενημέρωσης του πληθυσμού. Θέλουμε να αναβαθμίσουμε το ρόλο του φαρμακοποιού ο οποίος θα επεκταθεί πέρα από τη χορήγηση φαρμάκων προσφέροντας νέες υπηρεσίες, όπως είναι οι συμβουλευτικές υπηρεσίες για την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας και την αντιμετώπιση της πολυφαρμακίας».

Και συνέχισε με τις συγκεκριμένες θέσεις του κόμματος για τους φαρμακοποιούς, ξεκινώντας από τις νέες υπηρεσίες πέρα από τη χορήγηση φαρμάκων. «Θα καθιερώσουμε», όπως είπε, «εμβολιαστικές υπηρεσίες όπως είναι οι εμβολιασμοί και οι αντιτετανικοί οροί –σήμερα δεν υπάρχει κάποιο θεσμικό πλαίσιο κάποιος φαρμακοποιός να κάνει εμβολιασμό. Θα υλοποιήσουμε προγράμματα φαρμακευτικής συμμόρφωσης –ξέρετε είναι πολύ σημαντικό. Η συμμόρφωση του ασθενή σε κάποια φαρμακευτική θεραπεία είναι κάτι το πολύ σημαντικό, μπορεί να μας γλυτώσει πάρα πολλά χρήματα από το σύστημα υγείας και εισαγωγές στα νοσοκομεία. Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι έγινε μία έρευνα σε ασθενείς με διαβήτη στην Αμερική για το εάν παίρνουν τα φάρμακά τους. Ένας συγκεκριμένος ασθενής απάντησε ότι “νοιώθω πως το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα μου είναι υψηλό, οπότε δεν παίρνω τα φάρμακά μου”. Φανταστείτε λοιπόν τη σημασία της φαρμακευτικής συμμόρφωσης. Οι φαρμακοποιοί έχουν τις γνώσεις, έχουν την εμπειρία, έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν αυτό».

Με τις νέες υπηρεσίες που δίνει η Νέα Δημοκρατία στους φαρμακοποιούς, άνοιξε το παράθυρο για την ικανοποίηση ενός αιτήματος που έχει να κάνει με τη χορήγηση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Όπως ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης «τα φάρμακα υψηλού κόστους θα παραδίδονται στους ασθενείς και από τα φαρμακεία της γειτονιάς» ωστόσο στο πρόγραμμα παρουσίασης η διατύπωση ήταν κάπως διαφορετική δημιουργώντας απορίες.  Συγκεκριμένα ανέφερε: «Τα φάρμακα υψηλού κόστους δύναται να παραδίδονται στον πολίτη και από το φαρμακείο της γειτονιάς του, προκειμένου να σταματήσει η απαράδεκτη ταλαιπωρία στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ». Στο ενημερωτικό δε σημείωμα που εστάλη προς τον Τύπο υπάρχει ως δέσμευση για «Κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών (π.χ. ασθενείς με καρκίνο, ΑΜΕΑ κλπ) προκειμένου να σταματήσει η απαράδεκτη ταλαιπωρία της πολύωρης αναμονής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για να πάρουν ειδικά φάρμακα. Όλα τα φάρμακα θα διατίθενται από όλα τα φαρμακεία της γειτονιάς του». Τα ερωτήματα  που προκύπτουν εδώ είναι εύλογα και έχουν να κάνουν με τα σκευάσματα στα οποία αναφερόμαστε, καθώς και για το εάν μιλάμε για εταιρείες courier, κάτι που προφανώς θα δημιουργούσε μεγάλα ζητήματα από πλευράς φαρμακοποιών αλλά και ασθενών.

Από κει και πέρα το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνει ακόμη την αυστηροποίηση της διακίνησης των αντιβιοτικών, όπως γίνεται με τα φάρμακα της δίγραμμης συνταγής, τη δυνατότητα, όπως προαναφέρθηκε, πιστοποιημένης επιμόρφωσης σε όλους τους φαρμακοποιούς και τη χορήγηση κινήτρων για συνενώσεις φαρμακείων με μειωμένη φορολογία και χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές καθώς και κινήτρων για τα φαρμακεία των απομακρυσμένων περιοχών, τα λεγόμενα μονοεδρικά.

 Δύο ακόμη σημεία που αφορούν τους φαρμακοποιούς και αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια του παρουσίασης του προγράμματος Υγείας της Νέας Δημοκρατίας ήταν η επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών για τους χρονίως πάσχοντες, ώστε να μειώνεται η ταλαιπωρία των ασθενών με χρόνια νοσήματα για τη χορήγηση επαναληπτικής συνταγής και η αναφορά του κ. Κοντοζαμάνη σε ανασχεδιασμό όλων των παραδοσιακών ρόλων όλων των επαγγελματιών υγείας. «Είναι ένα αίτημα που όλοι οι φορείς με τους οποίους συναντηθήκαμε μας το ζήτησαν και θα το κάνουμε πράξη», ανέφερε χαρακτηριστικά δημιουργώντας ωστόσο απορίες για το προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί αυτή η αναπροσαρμογή και με ποια κριτήρια θα γίνει.

Επίσης θα πρέπει να τονισθεί ότι στο πρόγραμμα δεν υπάρχει καμία αναφορά για πολύ βασικά και καυτά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, τη στιγμή μάλιστα που κάποια από αυτά άνοιξαν επί κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας (ιδιοκτησιακό, ωράριο, απελευθέρωση ΜΥΣΥΦΑ κτλ)

Μετά την παρουσίαση του προγράμματος Υγείας, κάτι βεβαίως πολύ θετικό για ένα κόμμα που διεκδικεί τη διακυβέρνηση της χώρας, είναι απόλυτα προφανές και αναγκαίο η Νέα Δημοκρατία και ο Τομέας Υγείας να προχωρήσουν στην παρουσίασή του προγράμματος στον Τύπο μέσα από μία συνέντευξη Τύπου, όπου θα διευκρινιστούν πράγματα και θα λυθούν απορίες που σίγουρα υπάρχουν.

 

 

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ

 

Το φαρμακείο κόμβος υγείας και ενημέρωσης

  • Ο ρόλος του φαρμακείου θα επεκταθεί πέρα από τη χορήγηση φαρμάκων και σε νέες υπηρεσίες

 

  • Συμβουλευτικές υπηρεσίες για την πρόληψη κα προαγωγή υγείας και την αντιμετώπιση της πολυφαρμακίας
  • Καθιέρωση φαρμακευτικών υπηρεσιών μετά από την ανάλογη εκπαίδευση (π.χ. εμβολιασμός)
  • Υλοποίηση προγραμμάτων φαρμακευτικής συμμόρφωσης
  • Τα φάρμακα υψηλού κόστους δύναται να παραδίδονται στον πολίτη και από το φαρμακείο της γειτονιάς του, προκειμένου να σταματήσει η απαράδεκτη ταλαιπωρία στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

 

  • Τα αντιβιοτικά χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή. Αυστηρός έλεγχος της διακίνησης αντιβιοτικών
  • Δυνατότητα πιστοποιημένης επιμόρφωσης για όλους τους φαρμακοποιούς
  • Κίνητρα για συνενώσεις φαρμακείων (χαμηλότερη φορολογία και μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές) καθώς και ειδική μέριμνα για φαρμακεία απομακρυσμένων περιοχών