NEA

ΠΟΑμΣΚΠ: Εκπαιδευτικοί πάσχοντες από Σκλήρυνση Κατά Πλάκας να θεμελιώνουν δικαίωμα με τη γνωμάτευση της νόσου

ΠΟΑμΣΚΠ: Εκπαιδευτικοί πάσχοντες από Σκλήρυνση Κατά Πλάκας να θεμελιώνουν δικαίωμα με τη γνωμάτευση της νόσου

Τις ενστάσεις της σχετικά με νέο νόμο 4589/2019 ΦΕΚ Α 13/2019 -και ειδικότερα για το άρθρο 57 που ρυθμίζει τα κριτήρια αξιολογικού πίνακα για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών Γενικής Εκπαίδευσης- υπέβαλε αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ) που επισκέφτηκε την Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου, το υπουργείο Παιδείας.

 

Πολιτική ίσης μεταχείρισης προς όλους τους χρονίως πάσχοντες

Η συνάντηση των εκπροσώπων της ΠΟΑμΣΚΠ πραγματοποιήθηκε με τον Προϊστάμενο Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής, Παναγιώτη Κασσιανό, ως εκπρόσωπο του υπουργού Παιδείας. Όπως εξήγησε ο κ. Κασσιανός, η πρόταξη των ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση- Σκλήρυνση Κατά Πλάκας ( ΠΣ-ΣΚΠ) στην πρόσληψη  αναπληρωτών (όπως και των άλλων  δυο προτασσόμενων  κατηγοριών) έπαψε να ισχύει γιατί η διοίκηση, ακολουθώντας πολιτική ίσης μεταχείρισης προς όλους τους χρονίως πάσχοντες/ άτομα με αναπηρία σε ότι αφορά τους μόνιμους διορισμούς, αποφάσισε να μην κάνει διακριτή μεταχείριση προς καμία κατηγορία.  Εξάλλου το υπουργείο προτίθεται να διορίσει τον απαιτούμενο αριθμό μόνιμων εκπαιδευτικών για να μην υπάρχει μεγάλη ανάγκη για αναπληρωτές.

Η αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας πρόβαλλε τις ενστάσεις της γραπτά και προφορικά στηριζόμενη:

  1. Στο γεγονός ότι η ΠΣ-ΣΚΠ προσβάλλει νέους στην παραγωγική ηλικία και τελευταία άτομα πολύ νεαρής ηλικίας. Επιπλέον, οι πάσχοντες ξαφνικά, χωρίς να έχουν προκαλέσει τη νόσο ή να έχουν γεννηθεί με αυτή, βρίσκονται σε δυσχερή θέση και περιμένουν από την πολιτεία να δείξει έμπρακτα το κοινωνικό της πρόσωπο και να τους στηρίξει.
  2. Στο νόμο 3402/2005 αρ.24  παρ. 1 ΦΕΚ Α 258/17.10.2005 όπου αναφέρεται ρητά  ότι «Οι πάσχοντες από Σκλήρυνση κατά Πλάκας αποτελούν ευπαθή ομάδα ασθενών, χρήζουσα ιδιαίτερης πρόνοιας από την Πολιτεία».

 

 Η Ομοσπονδία ζήτησε από το υπουργείο να γίνει τροποποίηση, ώστε οι πάσχοντες από ΠΣ-ΣΚΠ  εκπαιδευτικοί να θεμελιώνουν δικαίωμα με τη γνωμάτευση της νόσου (από Υγειονομική Επιτροπή) και όχι βάση του ποσοστού αναπηρίας, δεδομένου ότι τα  Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) συχνά δε συνυπολογίζουν τα αφανή συμπτώματα που ταλαιπωρούν τους πάσχοντες, με αποτέλεσμα να τους αποδίδεται μικρότερο ποσοστό αναπηρίας από το πραγματικό. Εξάλλου, όσο πιο λειτουργικά είναι τα άτομα που διορίζονται τόσο περισσότερο θα προσφέρουν στην απαιτητική εργασία του εκπαιδευτικού.

 

Από την πλευρά του υπουργείου υπήρξε θετική προσέγγιση στην πρόταση της ΠΟΑμΣΚΠ, αλλά επειδή δεν προβλέπεται να κατατεθεί άμεσα νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας αφενός, και επειδή επίκειται η ανακοίνωση της προκήρυξης για μόνιμους διορισμούς αφετέρου, χρονικά δεν είναι εφικτό να γίνει παρέμβαση υπέρ του αιτήματος της Ομοσπονδίας, τουλάχιστον για την επικείμενη σχολική χρονιά. Σε πρώτη ευκαιρία, θα εξετασθεί η πρόταση της Ομοσπονδίας για να βρεθεί ικανοποιητική λύση και για τις δύο πλευρές.

Η ΠΟΑμΣΚΠ ως εκπρόσωπος των πασχόντων από ΠΣ-ΣΚΠ δε σταματά να διεκδικεί για τα Άτομα με ΠΣ-ΣΚΠ. Οι εκπαιδευτικοί με ΠΣ- ΣΚΠ μπορούν να λειτουργούν όπως και οι υγιείς στο αντικείμενο που έχουν σπουδάσει και ζητούν το δικαίωμα στην εργασία.

Αναμένεται συνάντηση και με τον ίδιο τον υπουργό Παιδείας, κ. Γαβρόγλου, αφού ενημερωθεί για τα αιτήματα  της ΠΟΑμΣΚΠ από τους συνεργάτες του. Συνεχίζουμε τη μάχη μας, όπως πράττουμε εδώ και χρόνια, ακόμα κι αν δε βρίσκουμε τη στήριξη που περιμέναμε από τις συλλογικότητες στις οποίες ανήκουμε.