NEA

Ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα κάποιας μορφής κακοποίησης

Ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα κάποιας μορφής κακοποίησης

Τα χρόνια της κρίσης, αυξήθηκαν, στη χώρα μας, τα περιστατικά σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, τα οποία καταγγέλλονται στις αρμόδιες αρχές.

 

Εκτιμάται, επίσης, ότι οι περισσότεροι δράστες είναι άντρες, ηλικίας άνω των 30 ετών, σε ποσοστό 70-90% ανήκουν στο φιλικό ή συγγενικό περιβάλλον της οικογένειας του παιδιού και είναι άτομα «υπεράνω πάσης υποψίας».

Τα παραπάνω τονίστηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσαν η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιώς και η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία, το Σάββατο στις 23 Φεβρουαρίου 2019, με θέμα την «Ιατρική και νομική αξιολόγηση της ενδοοικογενειακής βίας».

«Τα τελευταία δέκα χρόνια, την περίοδο, δηλαδή της οικονομικής κρίσης, έχει σημειωθεί μία αύξηση στα περιστατικά παιδικής κακοποίησης», ανέφερε ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιώς, Ηλίας Μπογιόκας, ο οποίος έδωσε ενδιαφέροντα στοιχεία, που προκύπτουν από τις καταγραφές των περιστατικών που εξετάστηκαν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιώς:

  • στο 73% των περιστατικών σωματικής κακοποίησης, το παιδί έφερε ελαφρές και απλές σωματικές βλάβες,
  • στο 8% των περιστατικών υπήρξε καταγραφή βαριών σωματικών βλαβών
  • ο μεγαλύτερος αριθμός των θυμάτων ήταν αγόρια ηλικίας 13 έως 18 ετών
  • θύματα βίας έπεσαν ακόμη και μικρά παιδάκια, ηλικίας 1-6 ετών.
  • στο 22% των περιπτώσεων περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης, διαπιστώθηκε βιασμός των ανηλίκων
  • στο 31% υπήρξε καταγραφή άλλων ασελγών πράξεων
  • τα περισσότερα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης που εξετάστηκαν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιώς αφορούσαν κορίτσια ηλικίας 13-18 ετών
  • πάνω από το 20% των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης ήταν παιδάκια ηλικίας μόλις 1-6 ετών
  • στο 33% των περιστατικών που καταγγέλθηκαν δε διαπιστώθηκε κακοποίηση από τους ιατροδικαστές

Σχετικά με το τελευταίο αυτό δεδομένο, όπως είπε ο κ. Μπογιόκας, οφείλεται κυρίως στην καθυστερημένη προσέλευση των ανηλίκων προς εξέταση, αλλά και σε ψευδείς καταγγελίες γονέων. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.

Κατευθυντήριες οδηγίες του ΠΟΥ στη διαχείριση περιστατικών παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας, Γρηγόρης Λέων, παρουσίασε τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΠΟΥ στη διαχείριση περιστατικών παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Σύμφωνα με αυτές, ο ιατροδικαστής είναι το κεντρικό πρόσωπο στη διερεύνηση αυτών των περιστατικών, ενώ στις περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης απαραίτητη είναι και η παιδοψυχιατρική –παιδοψυχολογική εκτίμηση.

Παράλληλα ο κ. Λέων αναφέρθηκε σε ένα ακόμη βασικό πρόβλημα που υπάρχει στη χώρα μας, αυτό της ανεπάρκειας των δομών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «μέχρι και σήμερα σε κανένα Νοσοκομείο Παίδων της χώρας δεν υπάρχει ιατροδικαστής».

Υποδιεύθυνση Ανηλίκων ΕΛΑΣ

Η αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας και ψυχολόγος, Κωνσταντίνα Κωστάκου, τόνισε κατά τη διάρκεια της ημερίδας ότι τα περισσότερα θύματα κακοποίησης που εξετάζει η Υποδιεύθυνση Ανηλίκων της ΕΛΑΣ είναι κορίτσια (σε ποσοστό 79%). Το 39% των θυμάτων είναι ηλικίας 14-17 ετών και το 76% ελληνικής υπηκοότητας. Οι καταγγελίες που εξετάζουν οι αρχές είναι καταγγελίες για αποπλάνηση (σε ποσοστό 61%) και καταγγελίες για βιασμό (σε ποσοστό 32%).

Σύμφωνα με την κ. Κωστάκου, η αποκάλυψη εμπειριών σεξουαλικής κακοποίησης είναι μία διαδικασία με συγκεκριμένα στάδια. Τα περισσότερα παιδιά περνούν μέσα από τα στάδια προοδευτικά, τα οποία περιλαμβάνουν την άρνηση, την αποκάλυψη, την αναίρεση και την επανεπιβεβαίωση. Εκτιμάται πως τα παιδιά που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, σε ποσοστό 72%, αρχικά θα αρνηθούν να επιβεβαιώσουν και από τη στιγμή που θα αποφασίσουν να αποκαλύψουν την κακοποίηση, μόλις το 7% των παιδιών θα προχωρήσει σε ολοκληρωτική-πλήρη αποκάλυψη.

Όπως υπογράμμισε η κ. Κωστάκου, τα παιδιά μικρής ηλικίας είναι πιθανό να αποκαλύψουν την κακοποίηση άθελά τους, μέσα από δράσεις ή δηλώσεις ακατάλληλες, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι θα αποφασίσουν συνειδητά να αποκαλύψουν την κακοποίηση εξαιτίας κυρίως του θυμού τους έναντι του δράστη. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η κ. Κωστάκου ανέλυσε και τη διαδικασία της συνέντευξης με το παιδί που πραγματοποιούν οι αρμόδιοι της Υποδιεύθυνσης Ανηλίκων προκειμένου να επιβεβαιώσουν την καταγγελία και αναφέρθηκε συγκεκριμένα όλα τα στάδια που η συνέντευξη περιλαμβάνει.

Αναλύσεις DNA

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ, Λήδα Κοβάτση, παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των αναλύσεων DNA που αφορούν τη δυνατότητα των διωκτικών αρχών να αναζητούν άτομα - δράστες σε βιοτράπεζες ή σε ιδιωτικές εταιρίες στις οποίες οι πολίτες έχουν απευθυνθεί για τη μελέτη του γενεαλογικού τους δέντρου, τη διερεύνηση της καταγωγής τους και την αναζήτηση συγγενικών προσώπων. Επίσης, η κ. Κοβάτση έθεσε και τα ηθικά ζητήματα που ανακύπτουν σε αυτές τις διαδικασίες και συγκεκριμένα στη χρησιμοποίηση του γενετικού υλικού για διαφορετικό σκοπό από αυτόν που ο εξεταζόμενος επιθυμούσε.