NEA

Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας Ασφαλισμένου: Από τον ΕΟΠΥΥ στην ΗΔΙΚΑ ορίζει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας

Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας Ασφαλισμένου: Από τον ΕΟΠΥΥ στην ΗΔΙΚΑ ορίζει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας

Διαμαρτυρίες εργαζομένων στον Οργανισμό για την για τη μεταφορά των ψηφιακών δεδομένων των ασφαλισμένων στην ΗΔΙΚΑ και την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από το φορέα με κατάληψη στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ στο Μαρούσι, αλλά και επιστολή διαμαρτυρίας της Ε.Σ.Α.μεΑ. για τον περαιτέρω περιορισμό των αρμοδιοτήτων του ΕΟΠΥΥ.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Ειδικότερα, κατάληψη στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ στο Μαρούσι, πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί οι εργαζόμενοι του Οργανισμού, διαμαρτυρόμενοι για την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από το φορέα, οι οποίες θα μεταφερθούν σε ανώνυμη εταιρεία (ΗΔΙΚΑ ΑΕ, εταιρία του υπουργείου Εργασίας, η οποία μεταξύ άλλων είναι υπεύθυνη για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση).

Το καίριο ερώτημα της διασφάλισης των προσωπικών δεδομένων θέτουν οι εργαζόμενοι, που χαρακτηρίζουν «συμβολική» τη σημερινή κατάληψη, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη κίνηση που κάνουν για να προστατέψουν τον ΕΟΠΠΥ, «από την απαξίωση και τη συρρίκνωση που επιχειρεί το υπουργείο Υγείας, με το πολυνομοσχέδιο». Σχετικά με την «απαξίωση» του Οργανισμού, ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ, Κώστας Κερασίδης σημειώνει ότι «έκανε μία πρώτη κίνηση, πριν από ενάμισι χρόνο (το υπουργείο) και έρχεται τώρα να αποτελειώσει τον ΕΟΠΥΥ».

Εκτός από το θέμα της απαξίωσης και της αποδυνάμωσης του Οργανισμού, οι εργαζόμενοι θέτουν ερωτήματα και ενστάσεις για το άρθρο 84 του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, με το οποίο διαμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο για τον Ατομικό  Ηλεκτρονικό  Φάκελο Υγείας  (ΑΗΦΥ), τονίζοντας ότι, σύμφωνα με όσα προβλέπονται σε αυτό το άρθρο, μπορούν να μεταφερθούν σε μία ανώνυμη εταιρεία όλα τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα υγείας των ασφαλισμένων, και μάλιστα, τα δεδομένα θα μπορούν να διατεθούν με οικονομικό αντάλλαγμα καθώς προβλέπεται ειδικό παράβολο!


Διαμαρτυρία της Ε.Σ.Α.μεΑ.

Για τον περιορισμό αρμοδιοτήτων του ΕΟΠΥΥ, όπως προβλέπει η διάταξη του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, διαμαρτύρεται με επιστολή της στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), επισημαίνοντας ότι «ο ΕΟΠΥΥ, από αγοραστής υπηρεσιών μετατρέπεται σχεδόν σε απλό διαχειριστή» και τονίζοντας ότι «δημιουργούνται δυσλειτουργίες καθώς και περισσότερα γραφειοκρατικά εμπόδια στην ήδη επιβαρυμένη γραφειοκρατική διαδικασία της λειτουργίας του για την επίλυση των προβλημάτων που τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις προσπαθούν να επιλύσουν απευθείας με την Διοίκηση του Οργανισμού».

Αναλυτικά, η Συνομοσπονδία αναφέρει στην επιστολή της προς τον κ. Ξανθό:
«Η Ε.Σ.Α.μεΑ. με αφορμή την κατάθεση νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, στη Βουλή με θέμα: «Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις», το οποίο εμπεριέχει διατάξεις, οι οποίες περιορίζουν περαιτέρω τις αρμοδιότητες του ΕΟΠΥΥ, θα ήθελε με το παρόν, να σας εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία της για τη λειτουργία του Οργανισμού.

Με το εν λόγω νομοσχέδιο, οι περισσότερες «ψηφιακές» αρμοδιότητες περνούν στην ΗΔΙΚΑ, την εταιρεία του δημοσίου που διαχειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Συγκεκριμένα, όλα τα ψηφιακά αρχεία των ασθενών τα οποία μέχρι σήμερα διαχειριζόταν ο ΕΟΠΥΥ περνούν στον έλεγχο του Υπουργείου Υγείας και από εκεί στην ΗΔΙΚΑ η οποία και θα διαχειρίζεται πλήρως τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας.
Όποιο στοιχείο σχετίζεται με τον ηλεκτρονικό φάκελο θα ελέγχεται και θα καταχωρείται από την ΗΔΙΚΑ, όπως τα φάρμακα, οι εξετάσεις κ.λ.π. Αντίστοιχα και τα μητρώα των ασθενών, στα οποία εγγράφονται οι πάσχοντες ανά ασθένεια θα ελέγχονται επίσης από την ΗΔΙΚΑ. Γεγονός βέβαια που σημαίνει ότι ο ΕΟΠΥΥ, από αγοραστής υπηρεσιών μετατρέπεται σχεδόν σε απλό διαχειριστή.
Ήδη πάντως οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, όπως είχαμε επισημάνει και με την υπ' αριθ. πρωτ. 1456 επιστολή μας που είχαμε αποστείλει στο γραφείο σας στις 20.10.2017, είχε συρρικνωθεί, με αιφνιδιαστικό Προεδρικό Διάταγμα και είχε σταματήσει να είναι πλέον αυτόνομος, με τις βασικές του υπηρεσίες να ελέγχονται πλήρως από το Υπουργείο Υγείας.
Με τις αλλαγές που προωθούνται στο εν λόγω νομοσχέδιο, συρρικνώνονται ακόμη περισσότερο οι αρμοδιότητες του Οργανισμού και δημιουργούνται δυσλειτουργίες καθώς και περισσότερα γραφειοκρατικά εμπόδια στην ήδη επιβαρυμένη γραφειοκρατική διαδικασία της λειτουργίας του για την επίλυση των προβλημάτων που τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις προσπαθούν να επιλύσουν απευθείας με την Διοίκηση του Οργανισμού. Επιπλέον, οι εν λόγω αλλαγές, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιφέρουν περαιτέρω καθυστερήσεις σε πληρωμές παρόχων και σε εξυπηρετήσεις ασφαλισμένων του Οργανισμού.
Άλλωστε η αρχική δημιουργία του ΕΟΠΥΥ προέβλεπε έναν αυτόνομο φορέα ο οποίος θα αγόραζε υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα σε συμφέρουσες τιμές για τους ασφαλισμένους, δεδομένου ότι αποτελεί και μονοπώλιο.
Κύριε Υπουργέ,
Πιστεύουμε ότι η εφαρμογή της εν λόγω διάταξης θα αποδυναμώσει πλήρως τον μεγαλύτερο Οργανισμό Υγείας της χώρας, καθώς του αφαιρούνται όλες οι σημαντικές και βασικές αρμοδιότητες και αλλάζει το σκοπό για τον οποίο αρχικά είχε σχεδιαστεί.
Ως εκ τούτου, ζητάμε την επανεξέταση των εν λόγω διατάξεων που αφορούν στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου ο Οργανισμός να πετύχει τη βελτίωση της υφιστάμενης λειτουργία του και να έχει τη δυνατότητα επίλυσης των προβλημάτων που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις με άμεσες ενέργειες, αντί να προστίθενται επιπλέον γραφειοκρατικές διαδικασίες».

Αναμένοντας τις δικές σας ενέργειες.

 

Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για τον ΑΗΦΥ

Αξίζει να υπενθυμίσουμε εδώ, σχετικά με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, ότι όσον αφορά στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας,  αυτός θα δημιουργείται από τους οικογενειακούς γιατρούς, θα μπορούν να τον συμπληρώνουν, ωστόσο, όλοι οι γιατροί με τους απαραίτητους κωδικούς και εφόσον είναι πιστοποιημένοι και εξουσιοδοτημένοι χρήστες του Συστήματος της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Προβλέπονται αυστηροί περιορισμοί εμπιστευτικότητας για όσους επαγγελματίες Υγείας χρησιμοποιούν τον ΑΗΦΥ, καθώς περιλαμβάνει προσωπικά δεδομένα των ασθενών και σε περίπτωση που κάποιος πουλήσει -για προσωπικό όφελος- το περιεχόμενο των φακέλων που θα διατηρούνται στην ΗΔΙΚΑ, προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις: φυλάκιση έως 10 έτη και χρηματική ποινή τουλάχιστον 50.000 ευρώ.
Εξαιρείται των κυρώσεων αυτών το υπουργείο Υγείας, καθώς «ως υπεύθυνος επεξεργασίας, επιτρέπεται να δημοσιεύει ή να χορηγεί, έναντι συνδρομής ή ειδικού παραβόλου, στατιστικής φύσης συγκεντρωτικά στοιχεία, από τα οποία δεν μπορούν πλέον να προσδιοριστούν τα υποκείμενα των δεδομένων, για σκοπούς επιστημονικής ή ιστορικής έρευνας ή για στατιστικούς σκοπούς», όπως αναφέρεται στο πολυνομοσχέδιο.