ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Καλά νέα για τους φαρμακοποιούς, έρχονται σύντομα

Καλά νέα για τους φαρμακοποιούς, έρχονται σύντομα

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Ο κύβος ερρίφθη για τους φαρμακοποιούς και φαίνεται ότι τόσο η ωριμότητα ορισμένων από τα αιτήματά τους για τα οποία ο κλάδος παλεύει εδώ και χρόνια, όσο και η πίεση των ίδιων των φαρμακοποιών που εκφράστηκε τόσο επίσημα, με τις σκληρές, εύλογες ωστόσο αντιδράσεις του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (δες εδώ) αλλά και προσωπικά του προέδρου του κ. Κυριάκου Θεοδοσιάδη (δες εδώ και εδώ) όσο και ανεπίσημα, με διαμαρτυρίες σημαντικών στελεχών – προέδρων Φαρμακευτικών Συλλόγων αλλά και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το ότι στα 147 άρθρα του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας που συζητείται από τις 19 Φεβρουαρίου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής δεν υπήρχε μέριμνα για τη συγκεκριμένη πολυπληθή ομάδα επαγγελματιών υγείας, φέρνει αποτελέσματα.

Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες του DailyPharmaNews, στο πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα θα μπουν τροπολογίες μέσα από τις οποίες θα ρυθμίζονται κάποια πολύ σημαντικά ζητήματα για τον κλάδο.

Μέσα από το ρεπορτάζ λοιπόν προκύπτει ότι σε αυτές τις ρυθμίσεις θα περιλαμβάνεται καταρχήν η αναγνώριση της δυνατότητας του φαρμακοποιού να προβαίνει σε εμβολιασμούς, ένα χρόνιο αίτημα του κλάδου το οποίο μάλιστα είχε θέσει και το DailyPharamaNews στον κ. Ξανθό τον Σεπτέμβριο του 2017 (δες εδώ).

Πρόκειται για ένα ζήτημα που πρέπει επιτέλους να ρυθμιστεί και νομοθετικά –ειδικά για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης- καθώς εδώ και δεκαετίες οι φαρμακοποιοί εμβολιάζουν χωρίς να καλύπτονται από το νόμο. Προφανώς στην όποια ρύθμιση θα υπάρχει αναφορά στις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα δοθεί αυτή η δυνατότητα αλλά είναι πολύ σημαντικό βήμα το ότι θα γίνει επιτέλους ένα βήμα για την αναγνώριση μίας υπηρεσίας που προσφέρουν μέχρι σήμερα έτσι κι αλλιώς οι φαρμακοποιοί αλλά παράνομα!

Δεν θα μπορούσε άλλωστε να υπάρχει καλύτερη στιγμή να προχωρήσει η νομοθετική ρύθμιση του εν λόγω ζητήματος και να ξεπεραστεί το όποιο –κακώς νοούμενο- πολιτικό κόστος μίας τέτοιας απόφασης λόγω των αντιδράσεων ιατρών και νοσηλευτών καθώς μόλις πριν λίγες μέρες στο πρόγραμμα για την Υγεία που ανακοίνωσε η Νέα Δημοκρατία υπάρχει ρητή πρόβλεψη για «καθιέρωση φαρμακευτικών υπηρεσιών μετά από ανάλογη εκπαίδευση (π.χ. εμβολιασμός)».

Βεβαίως στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει και η δέσμευση για  «δυνατότητα πιστοποιημένης επιμόρφωσης για όλους τους φαρμακοποιούς», ένα επίσης ώριμο αίτημα του κλάδου (δες εδώ), όμως φαίνεται ότι επί του παρόντος  δίνεται έμφαση σε άλλες ρυθμίσεις, παρόλο που στο εν λόγω νομοσχέδιο υπάρχει ανάλογη ρύθμιση για άλλους κλάδους (π.χ. Φυσικοθεραπευτές).

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, δύο ακόμη ζητήματα που θα ρυθμιστούν είναι η επέκταση του ελέγχου των συνταγών με πρόχειρο λογιστικό έλεγχο για ένα χρόνο ακόμη, έτσι ώστε να ετοιμαστεί το σχέδιο ελέγχου μετά από συνεργασία και θεσμική διαβούλευση καθώς και το θέμα της αποζημίωσης των δέκα φαρμακοποιών που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Νοεμβρίου του 2017 στην περιοχή της Μάνδρας Αττικής και στο νησί της Σύμης (δες εδώ)

Τέλος φαίνεται πως θα ικανοποιηθεί και ένα ακόμη αίτημα που εδώ και χρόνια υποστηρίζουν κάποιοι φαρμακοποιοί και έχει προκαλέσει αντιπαράθεση μεταξύ του νυν και του τέως προέδρου του ΠΦΣ κ.κ. Κυριάκου Θεοδοσιάδη και Κωνσταντίνου Λουράντου που αφορά τη δυνατότητα ύπαρξης δικαστή στα πειθαρχικά συμβούλια των Φαρμακευτικών Συλλόγων. Δεν είναι ίσως τυχαίο ότι στο θέμα αναφέρθηκε ύστερα από καιρό ο κ. Λουράντος με ανάρτησή του στις 24 Φεβρουαρίου στο facebook.

Στην ανάρτηση με τίτλο «ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ, Θα επιμένω μέχρι τέλους» ο κ. Λουράντος αναφέρει ότι «τα πειθαρχικά των φαρμακευτικών συλλόγων δεν μπορούν να μετατρέπονται σε εργαλεία εκβιασμών και ψηφοθηρίας από τους προέδρους των συλλόγων, οι οποίοι με τον νόμο Βορίδη μετατρέπονται σε ... δικαστές!!!. Δεν μπορεί ο πρόεδρος του Συλλόγου να παραπέμπει και ταυτοχρόνως να δικάζει!!! Δεν έχει τις γνώσεις να γράφει δικόγραφα και να συντάσσει κατηγορητήρια... Δεν έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία για την όποια απόφαση ... Κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να κατηγορηθεί πως αθωώνει φίλους και καταδικάζει αντιπάλους ...».

Και καταλήγει στην ανάρτησή του. «Η άμεση επαναφορά των δικαστών θεωρείται επιβεβλημένη. Όσοι αντιδρούν έχουν τους λόγους τους ... εκλογές έρχονται!!!».

Παρά τις όποιες κόντρες  –καθώς πράγματι εκλογές έρχονται- οι φαρμακοποιοί φαίνεται πως τελικά βλέπουν κάποια τουλάχιστον από εκείνα για τα οποία αγωνίζονται να βρίσκουν λύση και αυτή είναι τελικά η ουσία. Ειδικά το ζήτημα της αναγνώρισης των υπηρεσιών που προσφέρουν είναι σίγουρα μία τεράστια επιτυχία και πίσω από αυτή υπάρχει πολλή δουλειά από πολλούς φαρμακοποιούς απ’ όλη την Ελλάδα.