NEA

«Άλμα Ζωής»: Να ενταχθούν οι βιοδείκτες BRCA1 & 2 στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση

«Άλμα Ζωής»: Να ενταχθούν οι βιοδείκτες BRCA1 & 2 στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Την ολοκλήρωση των διαδικασιών ένταξης στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση των διαγνωστικών εξετάσεων των βιοδεικτών για τον έλεγχο της παρουσίας μεταλλάξεων BRCA 1 & 2 ώστε να λειτουργεί στην πράξη η αποζημίωσή τους, ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας και τον πρόεδρο του ΕΟΠΠΥ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής». 

 

Εκφράζοντας, καταρχάς, ο Σύλλογος την ικανοποίησή του για την υπουργική απόφαση του Σεπτεμβρίου, αναφορικά με την κοστολόγηση των βιοδεικτών για τον έλεγχο της παρουσίας μεταλλάξεων BRCA1/2, και επισημαίνοντας ότι η κοστολόγηση ήταν ένα σημαντικό βήμα, υπογραμμίζει ότι η προσπάθεια αυτή έχει μείνει μετέωρη. «Με την αποζημίωση και την ένταξή τους στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση , θα ολοκληρωθεί το σημαντικό βήμα του υπουργείου και θα αποκτήσει νόημα η έννοια της ισότιμης πρόσβασης για όλες τις ασθενείς», τονίζει στην επιστολή του το «Άλμα Ζωής». 

 

«Με αγωνία παρακολουθούμε ότι αυτό το πρώτο βήμα, έχει μείνει μετέωρο καθώς η διαδικασία αποζημίωσης και ένταξης στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση των διαγνωστικών εξετάσεων των βιοδεικτών για τον έλεγχο της παρουσίας μεταλλάξεων BRCA1/2 καθυστερεί, ενώ την ίδια στιγμή αποζημιώνονται απαραίτητες για τη ζωή μας εξατομικευμένες θεραπείες. Το γεγονός ότι ακόμη καθυστερεί η υλοποίηση μιας θεσμοθετημένης διαδικασίας για την  αποζημίωση των διαγνωστικών εξετάσεων βιοδεικτών, δημιουργεί ένα σχήμα οξύμωρο για εκατοντάδες γυναίκες που αδυνατούν να καλύψουν το κόστος της απαραίτητης εξέτασης βιοδείκτη. Ακόμη και για τις γυναίκες οι οποίες κατορθώνουν να αναλάβουν το κόστος της εξέτασης, αυτό αποτελεί μια σημαντική επιβάρυνση στον ήδη αυξημένο προϋπολογισμό τους για την αντιμετώπιση της ασθένειας».

 

Στην επιστολή του, ο Σύλλογος επισημαίνει ακόμα ότι ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες και την πιο συχνή αιτία θανάτου στις ηλικίες 40-79 ετών και στη χώρα μας. Οι γυναίκες που φέρουν μεταλλάξεις BRCA 1 / 2 έχουν έως 45% πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο των ωοθηκών και έως 70% πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της ζωής τους, ενώ έχουν αυξημένο κίνδυνο και για άλλες μορφές καρκίνου.

«Η χρησιμότητα της συγκεκριμένης εξέτασης είναι μεγάλη για την ασθενή αλλά συγχρόνως θα συντελέσει σε συνολικά αποδοτικότερη χρήση των διαθέσιμων πόρων του Εθνικού Συστήματος», αναφέρει ο Σύλλογος και σημειώνει ότι «στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης ο έλεγχος για μεταλλάξεις BRCA 1 / 2 αποζημιώνεται από την Κοινωνική Ασφάλιση».

 

Το «Άλμα Ζωής» ολοκληρώνει την επιστολή του προς τον Ανδρέα Ξανθό, καλώντας τον να επιταχύνει «τη διαδικασία ένταξης των βιοδεικτών στη συνταγογράφηση, στέλνοντας ένα μήνυμα ελπίδας στις γυναίκες που δίνουν καθημερινά έναν καθοριστικό για τη ζωή τους αγώνα. Μόνο έτσι το σημαντικό βήμα που έγινε από το υπουργείο, θα ολοκληρωθεί και θα αποκτήσει νόημα η έννοια της ισότιμης πρόσβασης για όλες τις ασθενείς. Αναμένοντας τις ενέργειές σας».