NEA

Επίσκεψη του Ευρωπαίου επιτρόπου, Χρ. Στυλιανίδη στο νοσοκομείο Παίδων.

Επίσκεψη του Ευρωπαίου επιτρόπου, Χρ. Στυλιανίδη στο νοσοκομείο Παίδων.

Η σημασία των υπηρεσιών διερμηνείας της «ΜΕΤΑδρασης»

 

Επίσκεψη στο νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού» πραγματοποίησε εχτές ο Ευρωπαίος επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο κ. Στυλιανίδης συνομίλησε τόσο με το προσωπικό του νοσοκομείου όσο και με ομάδα εκπαιδευόμενων διερμηνέων της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «ΜΕΤΑδραση» που παρέχει υπηρεσίες διερμηνείας στο νοσοκομείο.

«Ήρθα στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού για να συγχαρώ τους γιατρούς και το προσωπικό για την ιδιαίτερη φροντίδα που προσφέρουν σε όλα τα προσφυγόπουλα. Ειλικρινά είδα πόσο αποδίδει αυτή η μεγάλη προσπάθεια και για μία ακόμη φορά επιβεβαιώνει ότι ο ελληνικός λαός ακολουθεί πιστά αυτό που λέμε το ηθικό πλαίσιο αναφοράς του Ευρωπαίου, της ευρωπαϊκής ταυτότητας», επισήμανε ο κ. Στυλιανίδης. Και προσέθεσε: «Την ίδια στιγμή είμαι εδώ κι είμαι πάρα πολύ χαρούμενος γιατί επισκέπτομαι ένα εξαιρετικό πρόγραμμα της ΜΕΤΑδρασης. Είμαι συγκινημένος γιατί αυτό το πρόγραμμα είναι στην Ελλάδα. Είναι ένα πρόγραμμα διερμηνείας που αξιοποιεί πλήρως την τεχνολογία, καθώς με μία μικρή χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση- απόλυτα αποτελεσματική σε όλα τα επίπεδα αυτού του προγράμματος- προσφέρουμε τη δυνατότητα στον ασθενή, στο προσφυγόπουλο, μέσω του διερμηνέα, να μπορέσει να πει ακριβώς τι νιώθει και τι έχει στο γιατρό για να γίνει η σωστή διάγνωση».

Επιπλέον ο Επίτροπος σημείωσε: «Είναι πρωτοποριακό, είναι εξαιρετικό και αξίζουν συγχαρητήρια από όλους μας και είναι το μόνο που μπορούμε να αποδώσουμε σε αυτούς τους πραγματικούς ήρωες. Εμείς ως ΕΕ σίγουρα θα συνεχίσουμε να βοηθάμε και να χρηματοδοτούμε αυτό το πρόγραμμα και οπωσδήποτε θα ψάξουμε να βρούμε και δυνατότητα επέκτασης αυτού του προγράμματος.  Αντιλαμβάνεστε είναι ένα τρομερό εργαλείο που εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο τον ασθενή βέβαια αλλά την ίδια στιγμή και τους γιατρούς στη δουλειά τους».

«Είναι ένα μοντέλο πλέον όπου η διερμηνεία είναι βασικό εργαλείο για ιατρική θεραπεία για αντιμετώπιση του προβλήματος της ιατρικής περίθαλψης των παιδιών. Μιλάμε για πιστοποιημένη διερμηνεία», συμπλήρωσε.

«Ο ρόλος μας είναι να βοηθούμε οικονομικά, πολιτικά με στήριξη αυτούς τους ανθρώπους που είναι οι πραγματικοί ήρωες μαζί με τους γιατρούς», κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.

Από την πλευρά του ο διοικητής των νοσοκομείων Παίδων «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού» και «Αγία Σοφία», Εμμανουήλ Παπασάββας, αφού ευχαρίστησε τον Ευρωπαίο επίτροπο για τη στήριξή του στο πρόγραμμα αυτό και για την επίσκεψή του στο νοσοκομείο, καθώς επίσης και την πρόεδρο και το προσωπικό της οργάνωσης ΜΕΤΑδραση τόνισε: «Είναι πολύ σημαντικό το έργο της ΜΕΤΑδρασης στο νοσοκομείο μας. Καταρχήν τόσο το ιατρικό όσο και το νοσηλευτικό προσωπικό νιώθουν ασφάλεια, έχουν άμεση επαφή με τον ασθενή, ξέρουν ότι οι πληροφορίες που θα πάρουν για το άρρωστο παιδί τους είναι σωστές καθώς επίσης κι οι οδηγίες που θα δώσουν προς τους γονείς είναι κι αυτές σωστές για την καλύτερη θεραπεία του παιδιού. Είναι πολύ σημαντικό το πρόγραμμα και μας έχει βοηθήσει αφάνταστα στη σωστή κι έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του παιδιού».

«Ευχαριστούμε θερμά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πολύτιμη στήριξη σε μία ελληνική Οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών και στην προσπάθειά μας να καλύψουμε το κενό της επικοινωνίας στο χώρο της Υγείας. Πρόκειται για μια πάγια και διαχρονική ανάγκη των νοσοκομείων. Γι' αυτό, η  ΜΕΤΑδραση, από την ίδρυσή της, το 2010, ανταποκρίνεται στις επείγουσες εκκλήσεις των νοσοκομείων, κυρίως σε εθελοντική βάση και με ίδιους πόρους», δήλωσε η πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης Λώρα Παππά. «Επιπλέον, χάρη στο πρόγραμμα αυτό, καταφέραμε επιτέλους να υλοποιήσουμε ένα όραμα 7 ετών και να παρέχουμε αποτελεσματική εξ αποστάσεως διερμηνεία σε πραγματικό χρόνο, μέσω τηλεδιάσκεψης».

Η δράση «Παροχή Υπηρεσιών Διερμηνείας σε Φορείς Υγείας» ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2018, με χρηματοδότηση του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO). Χάρη σε αυτή, έγινε εφικτή, για πρώτη φορά σε σταθερή βάση, η φυσική παρουσία ομάδας διερμηνέων σε νοσοκομεία όλης της χώρας.

Μέσα σε 11 μήνες, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 20.000 ενέργειες διερμηνείας, σε 27 γλώσσες και διαλέκτους (όπως αραβικά, φαρσί, ουρντού, παντζαμπί, κουρμαντζί, σορανί κ.ά.) σε συνολικά 50 νοσοκομεία. Ενώ οι στόχοι του αρχικού σχεδιασμού ξεπεράστηκαν κατά 120%, όλο και περισσότερα νοσοκομεία ζητούν να ενταχθούν στη δράση. Μεγάλη στήριξη παρέχει επίσης η παράλληλη παροχή τηλεφωνικής διερμηνείας για την κάλυψη επειγόντων περιστατικών, καθώς και εκτάκτων περιπτώσεων, κατόπιν αιτήματος όχι μόνο από νοσοκομεία, αλλά και από άλλους φορείς υγείας (π.χ. παραρτήματα ΙΚΑ, κέντρα απεξάρτησης κ.ά.). _  Ι. Καρδάρα