NEA

Καμπανάκι για τις νοσοκομειακές λοιμώξεις που προσβάλλουν περίπου 121 χιλιάδες άτομα το χρόνο

Καμπανάκι για τις νοσοκομειακές λοιμώξεις που προσβάλλουν περίπου 121 χιλιάδες άτομα το χρόνο

Οι κακές νοσηλευτικές συνθήκες, η μη τήρηση με απόλυτη συνέπεια των κανόνων υγιεινής και τα ράντζα στις εφημερίες των νοσοκομείων που αναιρούν κάθε πρωτόκολλο υγιεινής, καθώς δεν ελέγχεται η διασπορά των μικροβίων, είναι οι κυριότερες αιτίες για την απογοητευτική πρωτιά σε συχνότητα, προβληματικών νοσοκομειακών λοιμώξεων με δραματικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία και την εθνική οικονομία.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Το κυρίαρχο θέμα των Ελληνικών νοσοκομείων είναι η ιδιαίτερα αυξημένη συχνότητα των νοσοκομειακών λοιμώξεων που οδηγούν σε βαρύτατες νοσήσεις και θανάτους, όπως μόλις λίγους μήνες πριν (στις 5  Οκτωβρίου 2018) δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό The Lancet και αφορούσε με συγκριτικά στοιχεία όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, με αφορμή το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων που θα πραγματοποιηθεί 1-3 Μαρτίου στην Αθήνα, με στόχο την παρουσίαση των νεότερων επιστημονικών δεδομένων στον τομέα των λοιμώξεων. Στο Συνέδριο, θα παρουσιαστούν πλήθος επιστημονικών εργασιών και θα συζητηθούν τα πιο επίκαιρα και ενδιαφέροντα θέματα του κλάδου.

«Πρόληψη και έλεγχος των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων στα Ελληνικά Νοσοκομεία»

Για το πρόβλημα των νοσοκομειακών λοιμώξεων φέτος οργανώθηκε ειδικό πρόγραμμα - κλινικό φροντιστήριο για γιατρούς και νοσηλευτές με θέμα «Πρόληψη και έλεγχος των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων στα Ελληνικά Νοσοκομεία», όπου θα συζητηθούν τα αίτια και οι τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος (συστηματική καταγραφή, εκπαίδευση προσωπικού, μέτρα πρόληψης, νομοθετικό πλαίσιο κ.λπ.). 
Επίσης, θα συζητηθούν οι ιδιαιτερότητες στην αντιμετώπιση προβληματικών λοιμώξεων από πολυανθεκτικά παθογόνα με περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές, και η αντιμετώπιση λοιμώξεων σε ειδικούς πληθυσμούς (π.χ. σε ασθενείς με ανοσοκαταστολή).

Έμφαση θα δοθεί επιπλέον στην παρουσίαση νεότερων αντιβιοτικών που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ή πρόκειται να κυκλοφορήσουν στο αμέσως προσεχές διάστημα. 
Λόγω της αυξανόμενης αντοχής των μικροβίων στα διαθέσιμα αντιβιοτικά υπάρχει ανάγκη για νέα και ασφαλή φάρμακα, τα οποία μπορεί πραγματικά να σώσουν ασθενείς. Αρκετά νέα αντιβιοτικά διαφορετικών ομάδων, όπως νεογλυκοσίδες, συνδυασμοί β-λακταμικών με αναστολείς, άλλα β λακταμικά, τετρακυκλίνες έχουν ήδη κυκλοφορήσει και άλλα που αναμένονται σύντομα. 
Είναι όμως απαραίτητη η εκπαίδευση των ιατρών στη σωστή χρήση των νέων αυτών φαρμάκων, τα οποία θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν με σύνεση εκεί όπου είναι πραγματικά απαραίτητα, γιατί διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να χάσουν και αυτά τη δραστικότητά τους λόγω περαιτέρω αύξησης της μικροβιακής αντοχής.

Εμβολιασμός ενηλίκων και παίδων

Τα  θέματα των εμβολιασμών σε παιδιά και ενήλικες, σε συνάρτηση με την τρέχουσα επιδημία της γρίπης και την πρόσφατη επιδημία ιλαράς θα αποτελέσουν σημαντικό κομμάτι του Συνεδρίου. Ανησυχητικό είναι το μικρότερο από το επιθυμητό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, ακόμα και μεταξύ των εργαζομένων στην υγεία. Είναι προτεραιότητα του συστήματος υγείας της χώρας η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των γιατρών αλλά και των Ελλήνων πολιτών για τη σημασία των εμβολίων.

Επιπρόσθετα, θα παρουσιαστούν νεότερα δεδομένα για τη θεραπεία της πολυανθεκτικής φυματίωσης. Πρόκειται για όχι συχνό, αλλά πολύ δύσκολο στην αντιμετώπιση νόσημα με επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει στο μέλλον σοβαρά προβλήματα στη χώρα ιδίως εάν το σύστημα υγείας δεν ενισχυθεί σε όλες τις δομές της δημόσιας υγείας.

Σημαντική θεωρείται επίσης η ενότητα που περιλαμβάνει αναλύσεις ενδιαφερόντων  περιστατικών λοιμώξεων. Η συμμετοχή του ακροατηρίου με διαδραστικό τρόπο θα βοηθήσει στην καλύτερη εκπαίδευση των συμμετεχόντων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συνέδριο θα παρουσιαστούν συνολικά 103 εργασίες που προέρχονται από διάφορες νοσηλευτικές μονάδες της χώρας και στοχεύουν στην παρουσίαση της ελληνικής εμπειρίας στην αντιμετώπιση και την πρόληψη των λοιμώξεων.

Τέλος, κατά τη διάρκεια του 19ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Λοιμώξεων, 21 χρόνια μετά την ίδρυση της  Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, θα γίνει και η βράβευση της Πρώτης Προέδρου της Εταιρείας καθηγήτριας Ελένης Γιαμαρέλλου για τη συνολική προσφορά της στη Λοιμωξιολογία στη χώρα μας.