ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η Κνίδωση μπορεί να αντιμετωπιστεί

Η Κνίδωση μπορεί να αντιμετωπιστεί

H Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση (ΧΑΚ) αποτελεί ένα σχετικά συχνό νόσημα που επηρεάζει δυσμενώς τις καθημερινές δραστηριότητες και την ποιότητα ζωής των ασθενών, αφού όπως έχει διαπιστωθεί όσοι πάσχουν από τη νόσο εκτός από τα ενοχλητικά συμπτώματα έχουν και υψηλότερα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης, δυσκολία στον ύπνο και μειωμένη σωματική και νοητική κατάσταση.

 

 

Γράφει ο Ιωάννου Αντώνης

Ιδιώτης Δερματολόγος Μάνδρα Αττικής

Επιστημονικός Συνεργάτης Β´ Πανεπιστημιακής Δερματολογικής Κλινικής

 

Τι είναι η κνίδωση & ποια είναι τα βασικά συμπτώματά της;

Είναι μια από τις πιο συχνές δερματικές νόσους και πρόκειται για μια απρόβλεπτη πάθηση. Η κνίδωση, όπως ξαφνικά εμφανίζεται, έτσι και ξαφνικά εξαφανίζεται.

Η Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση (ΧΑΚ) είναι μία χρόνια δερματική νόσος, η οποία χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση πομφών ή/και αγγειοοιδήματος καθημερινά ή τις περισσότερες ημέρες που διαρκούν για τουλάχιστον πάνω από έξι εβδομάδες, χωρίς εμφανές εξωτερικό ερέθισμα.

Οι ασθενείς με ΧΑΚ διαφέρουν μεταξύ τους και ο τρόπος που βιώνει ο καθένας τη νόσο είναι διαφορετικός.

Οι άνθρωποι με ΧΑΚ συνήθως εμφανίζουν τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Πομφοί: Πρόκειται για ερυθρές εξοιδήσεις (πρηξίματα) που εμφανίζονται σε ομάδες και σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Ποικίλλουν σε μέγεθος, ενώ μπορεί να ενώνονται για να σχηματίσουν μεγαλύτερες βλάβες. Συνήθως, ο κνησμός είναι έντονος και επίμονος, αλλά μερικές φορές, ο ασθενής μπορεί να έχει αίσθημα καύσου.
  • Αγγειοοίδημα: Πρόκειται για αιφνίδιο οίδημα του χορίου και του υποδόριου ιστού ή των βλεννογόνων. Συνήθως, εμφανίζεται στα χείλη, στη γλώσσα, περιοφθαλμικά, στις παλάμες, στα πέλματα και στη γεννητική περιοχή. Χαρακτηρίζεται από βραδύτερη αποδρομή συγκριτικά με τους πομφούς, διαρκώντας έως 72 ώρες.

 

Κάτω από την επιφάνεια

Καθώς η ΧΑΚ είναι μία απρόβλεπτη, ενοχλητική και ψυχοφθόρα πάθηση, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι έχει σοβαρό αντίκτυπο στη ζωή των ασθενών.

Ο αντίκτυπος της ΧΑΚ δεν περιορίζεται στα σωματικά συμπτώματα, αλλά μπορεί να έχει μεγάλες επιπτώσεις στα συναισθήματα των ανθρώπων και στην ποιότητα ζωής τους συνολικά.

Έρευνα υποστηρίζει ότι ο αρνητικός αντίκτυπος στους ασθενείς με ΧΑΚ είναι παρόμοιος με εκείνο στους ασθενείς με σοβαρή στεφανιαία νόσο, καθώς οι ασθενείς με ΧΑΚ νιώθουν αντίστοιχα έλλειψη ενέργειας, κοινωνική απομόνωση και συναισθηματική διαταραχή. Άλλες επιπτώσεις περιλαμβάνουν έλλειψη ύπνου, διατροφικούς περιορισμούς και ψυχολογικές συννοσηρότητες, όπως μειωμένη αυτοεκτίμηση, αίσθημα φόβου και απόρριψης, αυτοπεριορισμό, κάτι που συχνά οδηγεί σε κοινωνική απομόνωση, μοναξιά, ανησυχία για το μέλλον, κατάθλιψη και άγχος.

 

Η θεραπεία - Νέες παγκόσμιες κατευθυντήριες οδηγίες για τη χρόνια κνίδωση (ΧΑΚ)

Τα τελευταία χρόνια τα δεδομένα στη θεραπεία της ΧΑΚ άλλαξαν δραματικά υπέρ των ασθενών. Σε αυτό συνέτεινε η έλευση νέων κατευθυντήριων οδηγιών για την θεραπεία της Χρόνιας Κνίδωσης. Στόχος των νέων κατευθυντήριων οδηγιών είναι η επίτευξη του πλήρους ελέγχου των συμπτωμάτων των ασθενών. Οι νέες παγκόσμιες κατευθυντήριες οδηγίες για τη χρόνια κνίδωση (ΧΑΚ) συνιστούν την ομαλιζουμάμπη, η οποία ενδείκνυται ως συμπληρωματική θεραπεία για την αντιμετώπιση της χρόνιας αυθόρμητης κνίδωσης (ΧΑΚ) στους ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στα αντιισταμινικά. Οι κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν την  ομαλιζουμάμπη ως τη μόνη αγωγή με πολύ καλή αποτελεσματικότητα και  ασφάλεια στην ΧΑΚ. Οι κατευθυντήριες οδηγίες εγκρίθηκαν από τις κυριότερες  δερματολογικές και αλλεργιολογικές επαγγελματικές ιατρικές ενώσεις όλου του κόσμου.

Οι ασθενείς που έλαβαν αγωγή με ομαλιζουμάμπη για 12 εβδομάδες παρουσίασαν σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής κατά 78% (έναντι 44% του εικονικού φαρμάκου, p<0,0001), όπως μετρήθηκε βάσει του Δείκτη Ποιότητας Ζωής στη Δερματολογία (DLQI). Επιπλέον, τα δεδομένα δείχνουν ότι σχεδόν 90% των πασχόντων από ΧΑΚ που ανταποκρίθηκαν καλά στην αρχική θεραπεία με την ομαλιζουμάμπη επανέκτησαν τον έλεγχο των συμπτωμάτων εντός των 12 εβδομάδων της επαναθεραπείας με ομαλιζουμάμπη μετά από διακοπή της θεραπείας, βάσει των κριτηρίων  της Εβδομαδιαίας Βαθμολογίας Ενεργότητας της Κνίδωσης (UAS7) (UAS7≤6)6. Επί του παρόντος, η ομαλιζουμάμπη είναι εγκεκριμένη  μόνο για την ΧΑΚ. Επίσης, η ομαλιζουμάμπη είναι εγκεκριμένη για τη θεραπεία του μέτριου έως σοβαρού ή του σοβαρού επίμονου αλλεργικού άσθματος.

 

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι, η Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση αποτελεί μια χρόνια κατάσταση με εξάρσεις και υφέσεις που επιβαρύνει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ατόμου και πρέπει να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας.

Απαραίτητη είναι η άμεση παραπομπή στον Δερματολόγο ο οποίος θα σχεδιάσει την κατάλληλη θεραπεία, συμβάλλοντας σε ένα καλύτερο επίπεδο ζωής των ασθενών.