NEA

Πυρκαγιά σε θάλαμο στο ΚΑΤ!

Πυρκαγιά σε θάλαμο στο ΚΑΤ!

 

 Αβοήθητος, απανθρακώθηκε ο 53χρονος ασθενής !

 

Η πυρκαγιά εκρηλώθηκε το Σάββατο σε δίκλινο θάλαμο του 4ου ορόφου στην πτέρυγα Βρυώνειο Δ', όπου νοσηλευόνταν ασθενής ηλικίας 53 ετών, μη περιπατητικός, με περιτροχαντήριο κάταγμα ισχίου χειρουργηθέν και κάταγμα βραχιονίου υπό συντηρητική αγωγή.

Όπως είπε σήμερα το πρωί στο Θέμα FM, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, ο ασθενής νοσηλευόταν 20 μέρες στο νοσοκομείο, μετά από ξυλοδαρμό με σοβαρά τραύματα και σπασμένα πόδια. Ο άνθρωπος ήταν άστεγος, τοξικομανής και αντιμετώπιζε ψυχιατρικά προβλήματα. Γι’ αυτό το λόγο και ήταν σε περιορισμό και με ελαστικά στα χέρια, δεμένος στο κρεβάτι του…

Μισή ώρα περίπου πριν ξεσπάσει η φωτιά μία βοηθός, του έδωσε να φάει. Από εκείνη τη στιγμή και μετά κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς συνέβη, καθώς όπως καταγγέλλει ο κ. Γιαννάκος κανένα νοσοκομείο στη χώρα δεν διαθέτει σύστημα πυρανίχνευσης.

«Γιατροί με πυροσβεστήρες, που είχαν λήξει αλλά ευτυχώς λειτούργησαν, έσβησαν την φωτιά. Είναι δυνατόν το ΚΑΤ και τα νοσοκομεία στη χώρα να μην έχουν πιστοποιητικό πυρασφάλειας, σύστημα πυρανίχνευσης, ακόμα και οι πυροσβεστήρες είχαν λήξει, να μην χτυπάει συναγερμός όταν υπάρχει φωτιά;» είπε ο κύριος Γιαννάκος.  Απίστευτο κι όμως αληθινό, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Γιαννάκος, το γεγονός ότι το συγκεκριμένο Νοσοκομείο εδώ και ενάμισι χρόνο δεν έχει ψυχίατρο, γεγονός που μας κάνει να διερωτόμαστε δικαίως, γιατί ένα τέτοιο περιστατικό να νοσηλεύεται στο ΚΑΤ!

Σύμφωνα με όσα είπαν οι εργαζόμενοι, στο δωμάτιο υπήρχαν σπινθήρες και καπνός αλλά ο ορός που είναι πλαστικός δεν είχε καεί, το μισό κρεβάτι ήταν άθικτο, το ίδιο κι ένα χαρτί υγείας δίπλα στο κρεβάτι, ενώ μόνο κάτι πρίζες έδειχναν καμένες. Συνεπώς είτε πρόκειται για βραχυκύκλωμα ή για ξεκαθάρισμα λογαριασμών με δεδομένο ότι εκείνη την ώρα το Νοσοκομείο ήταν γεμάτο κόσμο λόγο του επισκεπτηρίου και δεν μπορούσε να ελεγχθεί ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης του Νοσοκομείου, η φωτιά κατασβέστηκε άμεσα από το προσωπικό του ορόφου. Τα αίτια του συμβάντος διερευνώνται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία η οποία θα προβεί σε προανακριτική διαδικασία. Παράλληλα ο Διοικητής του Νοσοκομείου διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

 

Η επίσημη ανακοίνωση του νοσοκομείου για το περιστατικό.

Σήμερα Σάββατο 2/3/2019, πρωινή ώρα, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο ΓΝΑ ΚΑΤ σε δίκλινο θάλαμο του 4ου ορόφου στην πτέρυγα Βρυώνειο Δ΄, η οποία κατασβέστηκε άμεσα από το προσωπικό του ορόφου του Νοσοκομείου.

Στον εν λόγω θάλαμο νοσηλευόνταν ο ασθενής Α.Φ., ηλικίας 53 ετών, μη περιπατητικός, με περιτροχαντήριο κάταγμα ισχίου χειρουργηθέν και κάταγμα βραχιονίου υπό συντηριτική αγωγή, ο οποίος και απεβίωσε.

 Τα αίτια του συμβάντος διερευνώνται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία η οποία θα προβεί σε προανακριτική διαδικασία. Παράλληλα, ο Διοικητής του Νοσοκομείου διέταξε Ενορκη Διοικητική Εξέταση. 

 

ΙΣΑ: Σοβαρά ερωτηματικά για την τήρηση των  κανόνων πυροπροστασίας στα δημόσια νοσοκομεία

 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, εκφράζει τη θλίψη του, για το τραγικό θάνατο ασθενούς που νοσηλευόταν στο ΓΝΑ ΚΑΤ, κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς, σε χώρους του νοσοκομείου.

«Το τραγικό συμβάν εγείρει σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με το κατά πόσο τηρούνται οι  κανόνες πυροπροστασίας στα δημόσια νοσοκομεία και επιβάλλεται να διερευνηθεί σε βάθος, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ευθύνες. 

Δυστυχώς, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών».

Ο ΙΣΑ ζητά να αυξηθεί η χρηματοδότηση των νοσοκομείων και να ληφθούν άμεσα μέτρα που θα διασφαλίζουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ασφάλεια των ασθενών.