NEA

Έντονες αντιδράσεις από τους γιατρούς στις «προεκλογικές» εξαγγελίες της κυβέρνησης

Έντονες αντιδράσεις από τους γιατρούς στις «προεκλογικές» εξαγγελίες της κυβέρνησης

Μπορεί Ξανθός, Πολάκης και Ξενογιαννακοπούλου να έκαναν θριαμβευτικές δηλώσεις για προσλήψεις που θα γίνουν αλλά και προσλήψεις που έγιναν ήδη, οι γιατροί όμως έχουν άλλοι άποψη.

 

«Έχουμε χάσει πια το μέτρημα και τους αριθμούς», δήλωσε χαρακτηριστικά η πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) κ. Ματίνα Παγώνη αλλά και πρώτη σε ψήφους στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν πριν από λίγες μέρες.
«… 1.000, 3.000, 4.000 γιατροί... Δυστυχώς δεν αποτελούν παρά μόνο εξαγγελίες που επαναλαμβάνονται. Έχουμε συνηθίσει να τις ακούμε, το ίδιο έκανε μάλιστα και ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Μπορούν όμως να μας απαντήσουν οι επικεφαλής του υπουργείου πότε θα παρουσιαστούν αυτοί οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία; Γιατί από εξαγγελίες χωρίς χρονοδιάγραμμα χορτάσαμε...».

 

Για «εξαπάτηση του υγειονομικού προσωπικού» κατηγόρησε την κυβέρνηση και π πρώην αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ κ. Ηλίας Σιώρας, κάνοντας αναφορά στους επικουρικούς ιατρούς οι οποίοι  εμπαίζονται και κρατούνται «όμηροι από την κυβέρνηση» όπως χαρακτηριστικά είπε εδώ και χρόνια. «Την ώρα που υπάρχουν χιλιάδες κενά σε νοσοκομεία και δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (πάνω 6.500 κενές θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία δίνει το ίδιο το υπουργείο Υγείας), καθώς οι συνταξιοδοτήσεις στελεχών ξεπερνούν τις 400 ετησίως, οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο. Αντί να μονιμοποιηθούν οι λίγοι επικουρικοί, που τους κρατάνε ομήρους χρόνια ολόκληρα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θέλει οι επικουρικοί να είναι αμειβόμενοι από τα έσοδα των νοσοκομείων. Θέλει δηλαδή τα δημόσια νοσοκομεία να μετατραπούν σε επιχειρήσεις. Ότι δηλαδή επιδιώκει και το Κεφάλαιο. Και το υπουργείο Υγείας συνεχίζει να εξαπατά το υγειονομικό προσωπικό εξαγγέλλοντας λιγοστές προσλήψεις οι οποίες είναι μάλιστα άγνωστο πότε θα γίνουν. Όπως έγινε με τις 415 προσλήψεις μόνιμων γιατρών στα ΤΕΠ, οι οποίες εκκρεμούν από τον Απρίλιο που έγινε η προκήρυξη, και με τις 760 προκηρύξεις (από τις 2.760 που είχαν εξαγγελθεί για το 2017 και το 2018) που δεν έγιναν ποτέ» είπε ο κ. Σιώρας.

Μέχρι σήμερα η κατάσταση δείχνει να είναι πολύ διαφορετική από αυτή που προσπαθεί να παρουσιάσει το υπουργείο σχετικά και με τις προσλήψεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν ο υπουργός υγείας και ο αν. υπουργός, οι προσλήψεις για το 2017 και το 2018 έφτασαν τις 2.760. Ωστόσο οι γιατροί έχουν άλλη εικόνα. Όπως είπε ο κ. Παπανικολάου , μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ ελάχιστοι γιατροί έχουν προσληφθεί, ειδικά στα νοσοκομεία της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Η όλη διαδικασία έμοιαζε σαν κάποιος να μην θέλει να την ολοκληρώσει…άφησε να εννοηθεί, λόγω αλλεπάλληλων λαθών που δεν άφηναν τη διαδικασία ούτε να ξεκινήσει, ούτε να ολοκληρωθεί.

«Είναι ενδεικτικό», είπε ο κ. Παπανικολάου, «ότι είχαν συμπεριλάβει στα μέλη του συμβουλίων γιατρούς θανόντες, συνταξιούχους(…). Για να διορθωθούν πέρασαν 5 μήνες, και μετά ξεκίνησε εκ νέου η διαδικασία, η οποία προχωρά με ρυθμούς χελώνας. Ας μας πει το υπουργείο Υγείας πόσοι γιατροί έχουν προσληφθεί». Ο κ. Παπανικολάου δεν παρέλειψε να τονίσει ότι ενώ το σύστημα ζητά επιμελητές Β, το υπουργείο προκηρύσσει θέσεις διευθυντών. Όπως χαρακτηριστικά είπε «γινόμαστε και θεατές ρουσφετιών!».