ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Νέα έρευνα για τον HPV αναδεικνύει το χαμηλό επίπεδο ενημέρωσης των Ευρωπαίων σχετικά με τον ιό

Νέα έρευνα για τον HPV αναδεικνύει το χαμηλό επίπεδο ενημέρωσης των Ευρωπαίων σχετικά με τον ιό

Τη σημαντική αυτή έρευνα, που διεξήγαγε η διεθνής εταιρεία στην έρευνα αγοράς Ipsos, για λογαριασμό της MSD, συμμετείχαν 15.000 άνδρες και γυναίκες από 10 ευρωπαϊκές χώρες.

 

Ειδικότερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον ιό HPV, η βιο-φαρμακευτική εταιρεία MSD πραγματοποίησε μία έρευνα αγοράς ευρείας κλίμακας σε 10 ευρωπαϊκές χώρες, καταδεικνύοντας σημαντικές διαφοροποιήσεις στα ποσοστά ενημέρωσης και επίγνωσης γύρω από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

 

Ο ιός HPV

Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ( ? 99%) προκαλούνται από  στελέχη του ιού HPV σε συνθήκες επίμονης λοίμωξης. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί τον τέταρτο συχνότερο γυναικολογικό καρκίνο παγκοσμίως και χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά θνησιμότητας. Επιπλέον, οι λοιμώξεις από τα στελέχη του ιού HPV ευθύνονται για μια σειρά κακοηθών και καλοηθών νεοπλασιών, πέραν από αυτές του τραχήλου της μήτρας, που αφορούν τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, προκαλώντας σοβαρή νοσηρότητα και επιβαρύνοντας σημαντικά το υγειονομικό σύστημα περίθαλψης.

 

Οι κυριότερες διαπιστώσεις της έρευνας

Διαφορετικά ποσοστά ενημέρωσης σχετικά με τον ιό HPV σε ολόκληρη την Ευρώπη

 • λιγότερα από δύο στα τρία άτομα γνώριζαν τον ιό HPV, μεταξύ των 10 χωρών που πραγματοποιήθηκε η έρευνα,
 • οι περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες δε γνώριζαν τον HPV, στις τρεις από τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, Αυστρία, Ελβετία και Γερμανία, σε ποσοστό 54%, 52% και 60% αντίστοιχα,
 • 6 στους 10 Γερμανούς δε γνώριζαν τον HPV,
 • το 87% των Ισπανών ερωτηθέντων δηλώνει ότι γνωρίζει τον ιό HPV, με την  Ισπανία να προηγείται των άλλων χωρών, εμφανίζοντας εντυπωσιακά υψηλά ποσοστά ενημέρωσης,
 • στην Ελλάδα, το ποσοστό των ερωτηθέντων που γνώριζαν τον ιό HPV ανήλθε στο 68%.

 

Ελλιπής ενημέρωση σχετικά με το πόσο διαδεδομένος είναι ο ιός HPV

 • Μόνο το 3% των ερωτηθέντων που δήλωσε ότι γνώριζε για τον HPV, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων, είχε επίγνωση ότι πρόκειται για έναν πολύ διαδεδομένο ιό και ότι το 75% του πληθυσμού θα εκτεθεί σε κάποιο στέλεχος του κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής του. 
 • 54% των ερωτηθέντων που είχε ακούσει για τον HPV, πίστευε ότι είναι σπάνιος ή εξαιρετικά σπάνιος ιός.
 • Στο σύνολο του δείγματος όλων των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα, μόλις ένας στους πέντε ερωτηθέντες, από αυτούς που γνώριζαν την ύπαρξη του ιού HPV, πιστεύει ότι είναι πιθανό να έχει προσβληθεί από τον ιό HPV.

 

Πολλοί από τους ερωτηθέντες δε γνώριζαν ότι και οι άνδρες διατρέχουν κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό HPV και να αναπτύξουν σχετιζόμενους με τον ιό καρκίνους

 • Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες που είχαν ακούσει για τον HPV (51%), δεν συμφώνησαν ή δεν γνώριζαν ότι ο ιός HPV μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στους άνδρες.  Σε Γαλλία και Ελβετία τα αντίστοιχα ποσοστά ανήλθαν στο 63% και 64%.
 • Οι Πορτογάλοι ερωτηθέντες έτειναν περισσότερο στο να συμφωνήσουν ότι ο HPV προκαλεί καρκίνο στους άνδρες (40% των Πορτογάλων συμμετεχόντων συμφώνησε πλήρως).
 • Στην Ελλάδα το ποσοστό των ερωτηθέντων που γνωρίζει ότι υπάρχει συσχετισμός μεταξύ HPV και καρκίνου στους άνδρες ανήλθε στο 35%.

 

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη λοίμωξη από τον ιό HPV

 

-       Με τον όρο HPV χαρακτηρίζεται μια κοινή ομάδα ιών μικρού μεγέθους που προσβάλει το ανθρώπινο επιθήλιο. Περισσότεροι από 100 διαφορετικοί τύποι έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα.

 

-       Οι περισσότεροι τύποι μπορούν να προσβάλουν το δερματικό επιθήλιο (δέρμα) και να προκαλέσουν τα κοινά δερματικά κονδυλώματα (μυρμηγκιές), ενώ περίπου 40 από αυτούς έχουν τη δυνατότητα να προσβάλουν και το επιθήλιο των βλεννογόνων (εσωτερικές επιφάνειες).

 

-       Από τους 40 αυτούς τύπους του ιού HPV, κάποιοι είναι δυνητικά ογκογόνοι και κάποιοι άλλοι μπορούν να προκαλέσουν καλοήθη νοσήματα, όπως τα γεννητικά κονδυλώματα. Με βάση την ικανότητα τους να προκαλούν κακοήθεις νεοπλασίες οι τύποι του ιού χαρακτηρίζονται ως «υψηλού ή χαμηλού κινδύνου».

 

-       Από τους «υψηλού κινδύνου» τύπους οι συχνότεροι είναι οι: 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58 και οι οποίοι ευθύνονται για την συντριπτική πλειοψηφία των σχετιζόμενων με τον HPV κακοηθών νοσημάτων. Αντίστοιχα από τους «χαμηλού κινδύνου» τύπους οι 6 και 11 αποτελούν την μεγαλύτερη απειλή.

 

-       Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η λοίμωξη είναι ασυμπτωματική και θα υποχωρήσει μόνη της. Σε περιπτώσεις που η λοίμωξη επιμένει, οδηγούμαστε σε νόσο (καρκίνο ή καλοήθεις νεοπλασίες).

 

-       Οι λοιμώξεις από τα στελέχη του HPV είναι πολύ συχνές και εξαιρετικά μεταδοτικές, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι άνθρωποι -ανεξαρτήτως φύλου- να εκτεθούν σε κάποιο στέλεχος του ιού κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

 

-       Σχεδόν όλοι οι καρκίνοι του τραχήλου της μήτρας (99%) προκαλούνται από τους «υψηλού κινδύνου» HPV τύπους.

 

-       Οι ίδιοι τύποι του ιού έχουν αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο αίτιο πρόκλησης καρκίνου στο αιδοίο και το κόλπο (γυναίκες), στο πρωκτό, τη κεφαλή και το τράχηλο (κυρίως στο στοματοφάρυγγα- άνδρες και γυναίκες) και στο πέος (άνδρες).