ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

ΟΣΦΕ: Όχι στις ταχυμεταφορικές για κατ' οίκον διανομή φαρμάκων

ΟΣΦΕ: Όχι στις ταχυμεταφορικές για κατ' οίκον διανομή φαρμάκων

Η πρώτη επίσημη αντίδραση από την πλευρά του χώρου των φαρμακοποιών για τις εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας για την Υγεία

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Την απογοήτευσή της εκφράζει σε επιστολή της προς τη Νέα Δημοκρατία η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ) για το γεγονός ότι ενώ εκπροσωπεί το συνεταιριστικό κεφάλαιο των φαρμακοποιών που υποστηρίζει από το κανάλι του χονδρεμπορίου περίπου το 45% του συνολικού τζίρου του φαρμάκου στην εξωνοσοκομειακή αγορά, δεν κλήθηκε καν στη διαβούλευση για τη σύνταξη του προγράμματός της για την Υγεία, το οποίο υπενθυμίζεται ότι παρουσιάστηκε το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

Σε ό,τι αφορά καθαρά το πρόγραμμα και τα όσα ανακοινώθηκαν, η ΟΣΦΕ τάσσεται κατά της εμπλοκής εταιρειών ταχυμεταφορών στη διανομή του φαρμάκου ώστε να μην υπάρχει παρέκκλιση από το φυσικό μονοπάτι διανομής (εταιρεία – φαρμακαποθήκη – φαρμακείο) ενώ βλέπει θετικά την εξαγγελία για την επιστροφή των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους σε αυτό το φυσικό κανάλι διανομής που καταλήγει στα φαρμακεία της κοινότητας.

Υπενθυμίζεται ότι η ΟΣΦΕ είχε απευθυνθεί από τον Σεπτέμβριο του 2018 προς όλα τα κόμματα ζητώντας συναντήσεις προκειμένου να θέσει τα αιτήματά της με ένα μόνο από αυτά να έχει ανταποκριθεί μέχρι σήμερα τουλάχιστον.

 

Αναλυτικά η ΟΣΦΕ στην επιστολή της προς τη Νέα Δημοκρατία με θέμα «Πρόγραμμα Υγείας της Ν.Δ», αναφέρει τα εξής:

 

«Η Ο.Σ.Φ.Ε. (Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος), αποτελεί το όργανο εκπροσώπησης των 25 συνεταιρισμών φαρμακοποιών της χώρας στους οποίους συμμετέχουν περισσότεροι από πέντε χιλιάδες φαρμακοποιοί. Συνολικά οι συνεταιρισμοί μέλη της ΟΣΦΕ υποστηρίζουν από το κανάλι του χονδρεμπορίου περίπου το 45% του συνολικού τζίρου του φαρμάκου στην εξωνοσοκομειακή αγορά.

Θα θέλαμε δια της παρούσης επιστολής να εκφράσουμε την λύπη μας για το ότι δεν κληθήκαμε ούτε κατά τη διαβούλευση για τη σύνταξη του προγράμματος υγείας, ώστε να έχουμε την ευκαιρία να  συμβάλουμε καταθέτοντας την εμπειρία μας, τη γνώση μας και τις προτάσεις μας για την εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου αλλά ούτε και στην παρουσίαση του προγράμματός σας που πραγματοποιήσατε προ ολίγων ημερών.

Όσον αφορά τις θέσεις που διατυπώθηκαν σε αυτό, θέλαμε να θέσουμε υπόψιν σας τα εξής:

 

  • Η εξαγγελία για κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων μέσω ταχυμεταφορικών εταιρειών εκτιμούμε πως δεν δύναται να ωφελήσει ούτε τον ασθενή ούτε το σύστημα υγείας. Η Ελλάδα διαθέτει το πυκνότερο δίκτυο φαρμακαποθηκών και φαρμακείων το οποίο καλύπτει όλο το ανάγλυφο της χώρας. Φαρμακεία λειτουργούν ακόμη και στα πλέον απομακρυσμένα ακριτικά χωριά, τα οποία τροφοδοτούνται καθημερινά από τις φαρμακαποθήκες. Επομένως το «φυσικό» μονοπάτι διανομής του φαρμάκου, εταιρεία – φαρμακαποθήκη – φαρμακείο, προσφέρει τόσο εγγύτητα στον ασθενή όσο ταχύτητα και ασφάλεια στη διανομή του φαρμάκου. Αντίθετα η εκχώρηση του δικαιώματος για κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων όπως αυτών της ψυχρής αλυσίδας σε μη εξειδικευμένο φορέα στον τομέα αυτό (όπως οι ταχυμεταφορικές εταιρείες) αυξάνει την πιθανότητα «θραύσης» της αλυσίδας, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία του ασθενή και την αξιοπιστία του συστήματος υγείας.

 

  • Η εξαγγελία για την επιστροφή των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) στο «φυσικό» τους μονοπάτι (εταιρεία – φαρμακαποθήκη – φαρμακείο) είναι καλοδεχούμενη καθώς προσφέρει ασφαλέστερη και ταχύτερη διανομή του φαρμάκου από τους εξειδικευμένους φορείς, δηλαδή τις φαρμακαποθήκες και ταυτόχρονα δεν στερεί από τον ασθενή την εξειδικευμένη συμβουλή και καθοδήγηση του φαρμακοποιού, την οποία και έχει απωλέσει με το υπάρχον σύστημα διανομής. Η απώλεια αυτής της καθοδήγησης έως τώρα, επέτεινε τα προβλήματα συμμόρφωσης των ασθενών στις υποδειχθείσες θεραπείες. Και αυτό γιατί η συμβουλή και καθοδήγηση του φαρμακοποιού της κοινότητας στον ασθενή, στο περιβάλλον στο οποίο ζει ο τελευταίος, αποτελεί απαραίτητο κρίσιμο στάδιο για την επιτυχή έκβαση μιας θεραπευτικής πορείας και όχι προαιρετικό βήμα. Εν ολίγοις η παροχή των καλύτερων δυνατών συνθηκών διανομής και λήψης του φαρμάκου από τους ασθενείς, εξασφαλίζεται μόνο μέσω της ενεργοποίησης του φυσικού καναλιού στη διανομή όλων των φαρμάκων και δη αυτών που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή κατά την αποθήκευση, μεταφορά και χρήση τους».