NEA

Boehringer Ingelheim: Επανέλαβε τη στήριξη της στην ανάπτυξη της Ελλάδας στο Οικονομικό Forum Δελφών

Boehringer Ingelheim: Επανέλαβε τη στήριξη της στην ανάπτυξη της Ελλάδας στο Οικονομικό Forum Δελφών

 Τη σταθερή της ψήφο εμπιστοσύνης στην ανάπτυξη της χώρας μέσω της εισαγωγής επενδύσεων επανέλαβε η Boehringer Ingelheim Ελλάς στο διεθνές οικονομικό forum των Δελφών, δια στόματος του Stefan Kilian, Managing Director & Head of Human Pharma MIDI region (Ελλάδα,Πορτογαλλία,Σκανδιναβικές χωρες, Βελγιο Ολανδία Λουξεμβούργο), της Boehringer Ingelheim.  

 

Ειδικότερα, ο κ. Kilian, στην ομιλία του, στο πάνελ της συζήτησης με θέμα «Παγκόσμιοι πρωταθλητές και ο αντίκτυπος τους στην Ελληνική Οικονομία», αναφέρθηκε στην ανάγκη να βελτιωθεί η Ελλάδα στον τομέα της προβλεπτικότητας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος προκειμένου να ενισχυθούν περισσότερο οι επενδύσεις στη χώρα.

 

Η προβλεψιμότητα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στο οποίο σχεδιάζεται να γίνει η οποιαδήποτε επένδυση είναι το πιο κρίσιμο στοιχείο που οδηγεί στην απόφαση μιας εταιρείας να προβεί σε στρατηγικές επενδύσεις. Και είναι ακριβώς το σημείο, στο οποίο πρέπει όλοι να εργαστούμε για τη βελτίωσή του, ώστε να ελαχιστοποιηθούν στο μέλλον οι εκπλήξεις, ανοίγοντας το δρόμο για την είσοδο περισσότερων επενδύσεων στη χώρα.

 

Boehringer Ingelheim: Μισός αιώνας παρουσίας στο ελληνικό επιχειρείν

 

Στην ομιλία του, ο Stefan Kilian αναφέρθηκε στη μακρόχρονη παρουσία -περισσότερο από 50 χρόνια- της Boehringer Ingelheim στην Ελλάδα. Μια παρουσία που χαρακτηρίζεται από υγιή επιχειρηματική δράση σε συνδιασμό  με συνεχείς επενδύσεις από τις οποίες οφελήθηκε και η ελληνική κοινωνία.

H Boehringer Ingelheim είναι μια οικογενειακή εταιρεία, προσανατολισμένη στην έρευνα για την ανακάλυψη καινοτόμων φαρμάκων, στην οποία απασχολούνται διεθνώς περισσότερα από 50.000 άτομα.

Η εταιρεία έλαβε την απόφαση να επενδύσει περισσότερο στην ελληνική αγορά από το 1975, όταν θεμελίωσε το εργοστάσιο στο Κορωπί. Πιστή στο όραμα της για βιώσιμη ανάπτυξη, η εταιρεία αποφάσισε πριν από 5 χρόνια, εν μέσω κρίσης να επενδύσει περισσότερο στην Ελλάδα. Έτσι, κατάφερε να δημιουργήσει περίπου 200 νέες θέσεις εργασίας μέχρι σήμερα, ενώ  εξάγει σε 68 χώρες. Σύμφωνα με τα πλάνα της εταιρείας το εργοστάσιο στο Κορωπί αναμένεται να γίνει το μεγαλύτερο κέντρο παραγωγής για τα στρατηγικά προϊόντα της εταιρείας στην Ευρώπη.

«Ο κύριος λόγος για τον οποίο επενδύσαμε στην Ελλάδα είναι ότι έχουμε φανταστικά ταλέντα στη χώρα αυτή»

 

Οι εργαζόμενοι έχουν πολύ υψηλό μορφωτικό επίπεδο, έχουν μεγάλη εμπειρία  στο αντικείμενο της απασχόλησής τους, εργάζονται στην κατεύθυνση του να δίνουν λύσεις, παράλληλα έχουν έφεση προς τη συνεχιζόμενη μάθηση για την απόκτηση νέων γνώσεων.

Με τέτοιο υψηλής αξίας προσωπικό, η Boehringer Ingelheim εργάζεται  πυρετωδώς για την πιστοποίηση του εργοστασίου από τον FDA  προκειμένου να εξάγει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Όταν αυτό γίνει εφικτό, ο όγκος των εξαγωγών προς την Αμερική αναμένεται να είναι της τάξης των 600 εκατομμυρίων ευρώ. Η Boehringer Ingelheim Ελλάς, έκλεισε τον προηγούμενο χρόνο με 200 εκατομμύρια ευρώ εξαγωγές. Έτσι, χάρη στο εργοστάσιο της στο Κορωπί αποτελεί το 1% περίπου των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών).

Εκτός από το υψηλό επίπεδο των εργαζομένων, άλλοι παράγοντες που συντελούν θετικά στην απόφαση για επενδύσεις στη χώρα είναι ότι αυτή αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διαθέτει υποδομές, όπως αεροδρόμια, λιμάνια και οδικό δίκτυο, όπως σημείωσε ο κ. Kilian.

 

Αρνητικοί παράγοντες για την ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα

«Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση να γίνει πιο ευέλικτο το κλίμα για τις επενδύσεις.  Όμως, η έλλειψη της προβλεψιμότητας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος  αποτελεί τον κυριότερο αποτρεπτικό παράγοντα για επενδύσεις σε οποιαδήποτε χώρα», τόνισε ο κ. Kilian. 

Η προβλεψιμότητα του περιβάλλοντος, στο οποίο σχεδιάζεται να γίνει η οποιαδήποτε επένδυση, είναι το πιο κρίσιμο στοιχείο που οδηγεί στην απόφαση μιας εταιρείας να προβεί σε στρατηγικές επενδύσεις. Είναι κάτι που χρειάζεται να βελτιώσει η Ελλάδα προκειμένου να εισέλθει σε μια νέα εποχή και να σταθεί με επιτυχία στο διεθνή οικονομικό στίβο.

«Άκουσα με ιδιαίτερη χαρά τους πολιτικούς να δηλώνουν  στο οικονομικό forum των Δελφών, ότι για να αλλάξει η κατάσταση στην Ελλάδα θα πρέπει όλοι μας να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεπτόμαστε  –και αυτό συμπεριλαμβάνει και εμάς από τον κόσμο των επιχειρήσεων. Μόνο έτσι θα συμβάλλουμε στο δραστικό περιορισμό της διαφυγής εγκεφάλων, που -όπως σας ανέφερα- είναι το πιο ισχυρό χαρτί της Ελλάδας για την πραγματοποίηση των επενδύσεων. Εμείς από τη μεριά μας είμαστε εδώ -και το έχουμε αποδείξει- έχοντας επενδύσει συνολικά 100 εκατομμύρια ευρώ (συμπεριλαμβανομένων και των κλινικών μελέτων) μέσα στα κρίσιμα χρόνια της κρίσης. Θα μπορούσαμε να συμβάλλουμε ακόμη περισσότερο πέρα από τις επενδύσεις  στην παραγωγή, μέσα από την περαιτέρω αυξηση των κλινικών μελετών για τα καινοτόμα φάρμακα που αναπτύσσονται στην Ελλάδα, εάν υπήρχαν τα καταλληλα κίνητρα. Τέτοια κίνητρα είναι η ελάφρυνση από τo claw back και το rebate όπως γίνεται και σε άλλες χωρες, όπως η Πορτογαλλία».

 

Πιο φιλικό επενδυτικό περιβάλλον με λιγότερες εκπλήξεις

«Εάν βελτιωθεί η προβλεψιμότητα, εάν δηλαδή το υγιές επιχειρείν γίνεται με λιγότερες εκπλήξεις που μόνο αναστάτωση στις επιχειρηματικές αποφάσεις προκαλούν, τότε το περιβάλλον για επενδύσεις γίνεται φιλικότερο.

Φιλικότερο περιβάλλον σημαίνει ότι αυτό θα πρέπει να είναι πιο εύκολο, με λιγότερη πολιτική χροιά και με περισσότερη δόση της κοινής επιχειρηματικής λογικής, τόνισε, καταλήγοντας στην ομιλία του ο κ. Kilian.