NEA

«Καμία ιατρική πράξη δεν μπορεί να εκτελείται από μη γιατρούς»: Κατηγορηματικά αντίθετος ο Ιατρικός Σύλλογος στην τροπολογία του υπουργείου Υγείας

«Καμία ιατρική πράξη δεν μπορεί να εκτελείται από μη γιατρούς»: Κατηγορηματικά αντίθετος ο Ιατρικός Σύλλογος στην τροπολογία του υπουργείου Υγείας

Την άμεση απόσυρση της τροπολογίας που επιτρέπει τη διενέργεια πράξεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα φαρμακεία ζητά ο ΙΣΑ, υποστηρίζοντας ότι εγκυμονεί σοβαρούς  κινδύνους, για τη δημόσια υγεία.

 

Πιο συγκεκριμένα, όπως εκτενώς ανέφερε χτες σε δημοσίευμά του το dailypharmanews.gr, τροπολογία που εισήχθη στο πολυνομοσχέδιο το απόγευμα της Τρίτης (5 Μαρτίου) μεταξύ των άλλων αναγνωρίζει στο φαρμακοποιό τη δυνατότητα να διενεργεί εποχικό εμβολιασμό και να χορηγεί αντιτετανικό ορό στους πολίτες. O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση, για τη συγκεκριμένη τροπολογία και ζητά από το υπουργείο Υγείας, να την αποσύρει άμεσα.

Ο ΙΣΑ εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος για τη Δημόσια υγεία, καθώς καμία ιατρική πράξη δεν μπορεί να εκτελείται από μη γιατρούς και σε ακατάλληλους χώρους.

«Θυμίζουμε, για ακόμη μία φορά, ότι ο φαρμακοποιός δεν είναι ο θεράπων γιατρός και δεν μπορεί ούτε να εκτελέσει ιατρικές πράξεις, ούτε να ελέγξει την κλινική αποτελεσματικότητα των χορηγούμενων σκευασμάτων, καθώς δεν μπορεί να αξιολογήσει τις κλινικές ανεπιθύμητες ενέργειες», αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε σχετική ανακοίνωσή του, την οποία εξέδωσε μόλις έγινε γνωστή η τροπολογία του υπουργείου Υγείας.

«Είναι ευθύνη αποκλειστικά του ιατρού που έχει την απαραίτητη εκπαίδευση να πάρει το ιστορικό του ασθενή και να αξιολογήσει εάν πρέπει να γίνει μία ιατρική πράξη, όπως π.χ. ο εμβολιασμός ή εάν υπάρχουν αντενδείξεις, καθώς και να αντιμετωπίσει τυχόν παρενέργειες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία του ασθενή.

Οποιαδήποτε ιατρική πράξη, που εκτελείται από μη γιατρούς -και μάλιστα σε ακατάλληλους χώρους πώλησης προϊόντων- αποτελεί αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του ασθενή.

Η  χώρα μας πληρώνει ήδη ακριβά τέτοιες παράνομες και αντιεπιστημονικές πρακτικές, που έχουν οδηγήσει στην κατάχρηση αντιβιοτικών και στα υψηλά επίπεδα ανθεκτικών μικροβίων που σκοτώνουν εκατοντάδες ασθενείς κάθε χρόνο.

Οι πράξεις Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας πρέπει να εκτελούνται μόνο σε χώρους που έχουν άδεια από τους Ιατρικούς Συλλόγους», καταλήγει ο ΙΣΑ τονίζοντας προς όλες τις κατευθύνσεις ότι:

  • Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή
  • Καμία ιατρική πράξη δεν μπορεί να εκτελείται από μη γιατρούς