NEA

Οριστικό: Καταργείται το βιβλιάριο Υγείας - Αντικαθίσταται από τον ΑΗΦΥ

Οριστικό: Καταργείται το βιβλιάριο Υγείας - Αντικαθίσταται από τον ΑΗΦΥ

Καταργείται, στο εξής, η χρήση του έντυπου βιβλιαρίου υγείας με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας, καθώς όλα τα δεδομένα υγείας των ασφαλισμένων  θα καταχωρίζονται στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας.

 

Η οριστική κατάργηση των έντυπων βιβλιαρίων υγείας των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων και των μελών των οικογενειών τους, προβλέπεται σε τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο «Επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού και άλλες διατάξεις» και ψηφίστηκε χτες το βράδυ (Τετάρτη 6 Μαρτίου).

 

Σύμφωνα με τη διάταξη, η χρήση του έντυπου βιβλιαρίου υγείας καταργείται πλέον οριστικά, καθώς έχει θεσπιστεί ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης και καταχώρησης των δεδομένων υγείας στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας.

 

Ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας

Υπεύθυνο για τη σύσταση, λειτουργία και επεξεργασία του φακέλου είναι το υπουργείο Υγείας.
Ο ΑΗΦΥ περιέχει το ατομικό ιστορικό υγείας του ασφαλισμένου (λήπτη υπηρεσιών υγείας), καθώς και δεδομένα, εκτιμήσεις και πληροφορίες κάθε είδους σχετικά με την κατάσταση και την εξέλιξή του ως ασθενούς, καθ’ όλη τη διαδικασία περίθαλψής του. Το περιεχόμενο του ΑΗΦΥ τηρείται ισοβίως και είναι ενιαίο και υποχρεωτικό σε εθνικό επίπεδο.

 

Ο ΑΗΦΥ ενεργοποιείται από τον οικογενειακό γιατρό, στον οποίο ο λήπτης υπηρεσιών υγείας είναι εγγεγραμμένος ή από οποιονδήποτε γενικό γιατρό, παθολόγο ή παιδίατρο, πιστοποιημένο και εξουσιοδοτημένο από το σύστημα αρχειοθέτησης του ΑΗΦΥ. Όλοι οι γιατροί και οι επαγγελματίες υγείας υποχρεούνται να καταχωρούν στον ΑΗΦΥ όλες τις πληροφορίες που προκύπτουν από εξέταση ή επίσκεψη και είναι αναγκαίες για την παρακολούθηση της κατάστασης, τη διάγνωση, τη θεραπεία, τη νοσηλεία και την αποκατάσταση της σωματικής ή ψυχικής υγείας του ατόμου. Ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας διέπεται από τις διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων.

 

Το πολυσυζητημένο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας περιέχει, επίσης, ρυθμίσεις σχετικά με την ανάπτυξη και διαχείριση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας από την ΗΔΙΚΑ. Στις ρυθμίσεις αυτές, προβλέπεται η ενημέρωση των πολιτών με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή SMS, για το ποιος έχει πρόσβαση στις πληροφορίες του φακέλου τους και τη χρονική στιγμή της πρόσβασης αυτής, με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από την καταγραφή των δεδομένων του χρήστη που εισέρχεται στο σύστημα.

 

Η πλήρης ανάπτυξη των εφαρμογών που προβλέπονται στις ρυθμίσεις της διάταξης θα γίνει σταδιακά

 

Δεν αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα από την άμεση κατάργηση των έντυπων βιβλιαρίων, καθώς ουσιαστικά  δε χρησιμοποιούνταν εδώ και καιρό για καθημερινές-συνήθεις πράξεις των ασφαλισμένων, παρά μόνο σε περιπτώσεις συνταγογράφησης ακριβών φαρμάκων.

 

Άλλο ένα θετικό που αναμένεται από την κατάργηση των έντυπων βιβλιαρίων είναι η μείωση της δαπάνης των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, λόγω της εξοικονόμησης των εξόδων εκτύπωσης.
Με την ίδια τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, καταργείται και η διάταξη με την οποία δε γίνονταν δεκτές Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις για διαστήματα μισθολογικών περιόδων για τις οποίες δεν είχαν καταβληθεί οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η συγκεκριμένη τροπολογία κρίνεται σκόπιμη καθώς το μέτρο της αναστολής της υποβολής των ΑΠΔ αποδείχθηκε στην πράξη μη αποτελεσματικό μέτρο πίεσης σε βάρος των εργοδοτών που ήταν ασυνεπείς στις κοινωνικοασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να θίγονται τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων.