NEA

Δωρεάν ο προσυμπτωματικός έλεγος για την Κυστική Ίνωση σε όλα τα νεογνά

Δωρεάν ο προσυμπτωματικός έλεγος για την Κυστική Ίνωση σε όλα τα νεογνά

Στο Εθνικό Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών εντάχτηκε πλέον η εξέταση για την  Κυστική Ίνωση με απόφαση του Ε.ΣΥ.Δ.Υ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου της Υγείας που λήφθηκε κατά τη συνεδρίαση που είχαν τα μέλη του Συμβουλίου στο υπουργείο Υγείας, την Τρίτη, δωρεάν θα γίνεται, στο εξής, από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, ο προσυμπτωματικός έλεγχος για την Κυστική Ίνωση σε όλα τα νεογνά που γεννιούνται στα μαιευτήρια της χώρας. 

Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Τρίτης, το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού παρουσίασε τα στοιχεία που αφορούν τη νόσο, και το Ε.ΣΥ.Δ.Υ. αναγνώρισε την ανάγκη προσυμπτωματικού ελέγχου και ενέκρινε την ένταξη του νεογνικού ανιχνευτικού προγράμματος για την Κυστική Ίνωση στο Εθνικό Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών (Ε.Π.Π.Ε.Ν).

Η Κυστική Ίνωση

Είναι το συχνότερο κληρονομικό νόσημα της λευκής φυλής. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα απειλητική για τη ζωή, γενετική, κληρονομική, μη μεταδοτική ασθένεια. Ένα ελαττωματικό γονίδιο προκαλεί το σώμα να παράγει μια αφύσικα παχιά, κολλώδη βλέννα που φράζει τους πνεύμονες και οδηγεί σε επικίνδυνες μολύνσεις των πνευμόνων. Είναι πολυσυστηματική νόσος δεδομένου ότι εμπλέκονται πολλά όργανα (πνεύμονες, πάγκρεας, ήπαρ, οστά, αναπαραγωγικό σύστημα κ.ά.).

Άλλες αποφάσεις της συνεδρίασης του Ε.ΣΥ.Δ.Υ.

Στην ίδια συνεδρίαση, αποφασίστηκε επίσης να γίνει ενημέρωση σχετικά με την καθοδική πλέον πορεία της επιδημίας της γρίπης, εγκρίθηκε το σχέδιο δημοσιότητας που αφορά στα μέτρα πρόληψης που θα ληφθούν την επόμενη περίοδο, σχετικά με δράσεις κουνουποκτονίας σε όλη τη χώρα, καθώς επίσης και να δοθεί στη δημοσιότητα το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη Δημόσια Υγεία που βασίζεται στους παρακάτω 7 άξονες:

  • Γεφύρωση της παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με τις δράσεις δημόσιας υγείας
  • Πρόληψη και έλεγχος μη μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΜΜΝ)
  • Κοινωνικές ανισότητες και πρόσβαση στις υπηρεσίες φροντίδας υγείας - Οικονομία της Δημόσιας Υγείας
  • Στρατηγικές για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής (ΜΑ) και των λοιμώξεων που συνδέονται με την υγειονομική περίθαλψη (ΛΣΥΠ)
  • Διαχείριση εμβολίων και εμβολιασμών: πρόληψη και ανοσοποίηση
  • Καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας: Διεθνείς Κανονισμοί Υγείας (ΔΚΥ), διασυνοριακές απειλές, μεταδοτικές ασθένειες
  • Η αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα: μεταρρύθμιση, αναδιοργάνωση και διακυβέρνηση των υπηρεσιών.

 

Ρ.Σ.