NEA

Αυστηρή κριτική από την αντιπολίτευση για το νομοσχέδιο

 Αυστηρή κριτική από την αντιπολίτευση για το νομοσχέδιο

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

«Κρατισμός, πελατειακές λογικές, προσλήψεις χωρίς ΑΣΕΠ» χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση επισήμανε ο Ιάσονας Φωτήλας, αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, κατά την ομιλία του ως εισηγητής στην Ολομέλεια της Βουλής στο Πολυνομοσχέδιο της Υγείας. Τα 147 άρθρα και οι σχεδόν 700 σελίδες του πολυνομοσχεδίου, καθώς και πάρα πολλές τροπολογίες είναι χαρακτηριστικά των προθέσεων της κυβέρνησης κατά τον τομεάρχη της ΝΔ. 

 

Όπως επισημαίνει, στο πρώτο μέρος που αφορά στο πλαίσιο λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών – που πράγματι έπρεπε να ρυθμιστεί – από τη μια αυστηροποιείται το νομικό πλαίσιο και μάλιστα χωρίς λογική και από την άλλη ακολουθήθηκε μια λογική copy – paste Προεδρικών Διαταγμάτων πριν από 30 χρόνια. 

Στο δεύτερο μέρος από τη μια αφορά στην κατάργηση του ΚΕΕΛΠΝΟ και τη δημιουργία του ΝΠΔΔ ΕΟΔΥ – αν και η ευρωπαϊκή εμπειρία προκρίνει τη λειτουργία τέτοιων οργανισμών ως ΝΠΙΔ – και από την άλλη στη δημιουργία του ΝΠΙΔ ΕΙΝΕ – όπου η ΝΔ έχει δεσμευτεί για την ανάπτυξη Ινστιτούτων και για τα νεοπλάσματα και για όλα τα μεγάλα νοσήματα εθνικής σημασίας. 

 

Όμως στο υπόλοιπο μέρος του νομοσχεδίου υπάρχει μια «πανσπερμία διατάξεων που είναι απαράδεκτο να έρχονται όλες μαζί χωρίς καμιά λογική με τόσο λίγο χρόνο διαβούλευσης: Νέες διευθύνσεις και τμήματα στο Υπουργείο Υγείας – δηλαδή δημιουργία δομών γραφειοκρατικών και δυσκίνητων – με ρουσφετολογικές θέσεις για τους προϊσταμένους. Ακόμη και το θετικό άρθρο για τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης είναι με τέτοιο τρόπο γραμμένο που περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει παρά θα λύσει – προκαλεί απορία εάν η κυβέρνηση θέλει απλώς να πει ότι το νομοθέτησε, χωρίς να ενδιαφέρεται εάν θα λειτουργήσει. Στις διατάξεις για τους ατμιστές, το Υπουργείο Υγείας δεν ακολούθησε τη διαδικασία που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβάλει. Επίσης, επιθυμία του Υπουργείου Υγείας αποτελεί και να δώσει «αμνηστία» στον πρώην διοικητή του ΕΚΑΒ ο οποίος την ώρα που γινόταν η τραγωδία στο Μάτι έκανε διακοπές. Τέλος, υπάρχουν διατάξεις που αφορούν στα φάρμακα και στους φαρμακοποιούς που είναι προβληματικές και δυσχεραίνουν την απρόσκοπτη παροχή των φαρμάκων στους πολίτες".

 

 Όσο για τις τροπολογίες, ο κ. Φωτήλας αναφέρει ότι η κυβέρνηση έφερε τροπολογία που θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των φαρμάκων που θα οδηγήσει σε επιβάρυνση στην τσέπη των ασθενών. Αποδέχεται τροπολογίες που «κλείνει το μάτι» σε συγκεκριμένους συμπολίτες μας – είτε εισάγοντας περιοχές στις άγονες είτε δίνοντας το ανθυγιεινό επίδομα – ενώ θα έπρεπε τα θέματα αυτά να τα αντιμετωπίσει συνολικά ώστε να μην αδικείται κανείς  - τόσο ανεύθυνα νομοθετεί. Για όλους αυτούς τους λόγους ο κ. Φωτήλας καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο, ψηφίζοντας θετικά στα άρθρα που θεωρήθηκαν ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

 

Τι είπε ο Ανδρέας Ξανθός

 

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός έχει να προτάξει δικά του επιχειρήματα που συνηγορούν υπέρ όσων ήθελε να επιτύχει ο ίδιος και η κυβέρνηση με το εν λόγω νομοσχέδιο:

Όπως ανέφερε σχολιάζονταν την αντίδραση εκ μέρους της ΝΔ ειδικά στις αλλαγές τιμολόγησης των φαρμάκων, 

 

"Πρόκειται για άλλο ένα σενάριο καταστροφολογίας της ΝΔ σε ένα θέμα περίπλοκο και δυσνόητο που ευνοεί τη δημαγωγική πολιτική και τον πόλεμο των εντυπώσεων στον οποίο πρωταγωνιστεί αυτές τις μέρες ο αντιπρόεδρος της ΝΔ. Το σενάριο αυτό θα διαψευστεί με  τραγικό τρόπο για την αξιωματική αντιπολίτευση όταν σε περίπου ένα μήνα παρουσιάσουμε τις αλλαγές που θα επιφέρει το νέο δελτίο τιμών στο οποίο θα αποτυπώνεται αυτό που λέμε από την πρώτη στιγμή: Το ισοζύγιο αυξήσεων- μειώσεων που θα προκύψει από την αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης θα είναι ουδέτερο, άρα μεσοσταθμικά δεν θα επηρεαστεί η συνολική συμμετοχή των ασθενών στο κόστος.

 

 Η Ελλάδα, ως χώρα αναφοράς, επηρεάζει τη τιμολογιακή πολιτική των άλλων χωρών τόσο στην αύξηση τιμών όσο και στη μείωση.  Επομένως δεν υπάρχει κανένα «δωράκι». Το τεράστιο δώρο στη φαρμακοβιομηχανία το έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις όταν συγκάλυπταν το «party» που γινόταν επί 20 χρόνια στο χώρο του φαρμάκου.

 

Οι περισσότερες αυξήσεις αφορούν σε φθηνά φάρμακα των οποίων η τιμή είναι πιο κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης.. Δηλαδή φάρμακα της τάξης των 5 ευρώ που ακόμα και αν τιμολογηθούν στο ανώτατο όριο (10%), η τιμή τους θα αυξηθεί κατά 0,50€. Ο πολίτης θα πληρώσει τη συμμετοχή του, ένα μέρος δηλαδή από τα 50 λεπτά του ευρώ (10%-25%), επομένως είναι αντιληπτό για τι επιβάρυνση μιλάμε…

 

Μέσω αυτής της Επιτροπής, τον περασμένο Δεκέμβριο, είχαμε ενημερώσει όλα τα κόμματα για το νέο τρόπο τιμολόγησης που προωθούμε και το θέμα είχε αναπαραχθεί από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ. Επομένως, δεν τίθεται κανένα θέμα «αιφνιδιαστικής τροπολογίας».

 

Η χώρα, ιδιαίτερα μετά την έξοδο από τα μνημόνια, οφείλει να αναδιοργανώσει το πλαίσιο της φαρμακευτικής πολιτικής. Αυτό είναι συνομολογημένο από όλα τα κόμματα. Εκτός αν τελικά κάποιοι υποστηρίζουν το σκληρό μνημονιακό πλαίσιο των προηγούμενων ετών που οδήγησε σε ένα στρεβλό και μη βιώσιμο σύστημα το οποίο από τη μια πλευρά είχε ως αποτέλεσμα φθηνά και αξιόπιστα φάρμακα να αποσυρθούν από την ελληνική αγορά και να αντικατασταθούν από άλλα ακριβά με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του πολίτη και από την άλλη να σταματήσουν να έρχονται στη χώρα καινοτόμα φάρμακα με συνέπεια τον αποκλεισμό των ασθενών με σοβαρά νοσήματα από τις νέες θεραπείες.

 

 Η αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης είναι μια από τις παρεμβάσεις που κάνουμε στο πλαίσιο διόρθωσης του στρεβλού συστήματος που δημιουργήθηκε τα μνημονιακά χρόνια. Δεν είναι όμως σημαντικότερη. Το σημαντικότερο είναι ότι για πρώτη φορά λειτουργεί στο υπουργείο Υγείας α) Επιτροπή Διαπραγμάτευσης των φαρμάκων- ειδικά των ακριβών- με στόχο την επίτευξη προσιτών τιμών και β) επιτροπή Αξιολόγησης (HTA) των νέων θεραπείών (αναφορά στη διαπραγμάτευση για τα φάρμακα για την Ηπατίτιδα C που είχε ως αποτέλεσμα των 5πλασιασμό των ασθενών με πρόσβαση στις νέες θεραπείες ενώ ταυτόχρονα επιτεύχθηκε και σημαντικό δημοσιονομικό όφελος.

 

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αφήσει το σύστημα υγείας τελείως «ανοχύρωτο» και πρακτικά αποζημίωναν τα φάρμακα σε τιμές καταλόγου χωρίς διαπραγμάτευση. Ωστόσο, εμείς έχουμε υλοποιήσει μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης όσον αφορά τη συμμετοχή στο κόστος, δηλαδή τα χρήματα που πληρώνει τελικά ο πολίτης από την τσέπη του (πχ. μηδενική συμμετοχή των ασθενών με χρόνια νοσήματα που αγοράζουν γενόσημα φάρμακα, μείωση του 1€ ανά συνταγή, μηδενική συμμετοχή στο 1/3 των ανασφάλιστων πολιτών και στους καρκινοπαθείς).