ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Νέα μηνιαία ενέσιμη συνδυαστική θεραπεία για τον HIV

Νέα μηνιαία ενέσιμη συνδυαστική θεραπεία για τον HIV

Η θεραπεία δείχνει να προσφέρει παρόμοια αποτελεσματικότητα με την καθημερινής λήψης από του στόματος αντιρετροϊκή αγωγή.

 

 

Μία μακράς αποτελεσματικότητας, ενέσιμη συνδυαστική θεραπεία δύο φαρμάκων που αναπτύχθηκε από κοινού από τις φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer, GSK, ViiV Healthcare και Jannsen (τη θυγατρική J & J) δείχνει να έχει παρόμοια αποτελεσματικότητα με την καθημερινής λήψης αντιρετροϊκή αγωγή τριών φαρμάκων σε ενήλικες που ζουν με τον ιό HIV, σύμφωνα με δεδομένα από δύο κλινικές δοκιμές φάσης 3.

 

Πιο συγκεκριμένα, η ενέσιμη συνδυαστική θεραπεία –που αποτελείται από τη rilpivirine της Janssen και την πειραματική θεραπεία cabotegravir της ViiV Healthcare – χορηγείται κάθε τέσσερις εβδομάδες και βρέθηκε να είναι εξίσου αποτελεσματική με τη χορηγούμενη συνδυαστική αντιρετροϊκή αγωγή τριών φαρμάκων, στις κλινικές δοκιμές FLAIR και ATLAS, διάρκειας 48 εβδομάδων, που αφορούσαν 566 και 616, αντίστοιχα, άνδρες και γυναίκες που ζουν με HIV.

 

Ο Δρ John C. Pottage, Jr., Διευθύνων Επιστημονικός και Ιατρικός Υπεύθυνος της ViiV Healthcare, δήλωσε: «Από τις δύο βασικές μελέτες φάσης ΙΙΙ FLAIR και ATLAS, έχουμε δει θετικά αποτελέσματα, τα οποία αποδεικνύουν ότι το μηνιαίο ενέσιμο συνδυαστικό σχήμα, έχει παρόμοια αποτελεσματικότητα, ασφάλεια και ανεκτικότητα με την ημερήσια από του στόματος δόση τριών φαρμάκων για τη θεραπεία του HIV».

 

«Ενθαρρυντικό στοιχείο, επίσης, υπέρ της συνδυαστικής αγωγής δίνουν τα δεδομένα προτιμήσεων ασθενών που δείχνουν ότι σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες στις μελέτες, οι οποίοι έλαβαν το μακράς δράσης ενέσιμο σχήμα το προτιμούν σε σύγκριση με την προηγούμενη από του στόματος θεραπεία τους. Εάν εγκριθεί το δοκιμαζόμενο ενέσιμο σχήμα, η συγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή δύο φάρμακων θα δώσει στους ανθρώπους που ζουν με HIV ένα μήνα μεταξύ κάθε δόσης αντιρετροϊκής θεραπείας, μεταβάλλοντας τη θεραπεία του HIV από ένα δοσολογικό σχήμα 365 ημερών ετησίως σε ένα πιο φιλικό μόλις 12 ημερών. Σκοπεύουμε να υποβάλουμε τη σχετική αίτηση στις ρυθμιστικές αρχές, αργότερα εντός του έτους».

 

Τα αποτελέσματα έρχονται μόλις μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση ότι ένας ασθενής που έλαβε μεταμόσχευση μυελού των οστών έχει γίνει ο δεύτερος άνθρωπος στον κόσμο που «θεραπεύεται» από τον ιό HIV.

 

Η Dr. Chloe Orkin, Συμβουλευτική Ιατρός και Κλινική Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και κύρια ερευνήτριας της μελέτης FLAIR, δήλωσε τα εξής: «Τα ισχυρά αποτελέσματα της μελέτης FLAIR προσφέρουν περαιτέρω στοιχεία για τις δυνατότητες του cabotegravir και της rilpivirine ως εναλλακτικής επιλογής για τους ανθρώπους που λαμβάνουν καθημερινά, αντιρετροϊκή θεραπεία από το στόμα. Αυτή η αποτελεσματική, ενέσιμη συνδυαστική θεραπεία δύο φαρμάκων μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα αλλαγής του δεδομένου θεραπευτικού σχήματος για άτομα που ζουν με τον ιό HIV, καταργώντας το ημερήσιο χάπι που αποτελεί καθοριστικό χαρακτηριστικό της θεραπείας για τον HIV για αρκετές δεκαετίες.