NEA

ΟΕΝΓΕ: Απαράδεκτη η ισόβια δέσμευση των ιατρών με τον «βαθμό» τους

ΟΕΝΓΕ: Απαράδεκτη η ισόβια δέσμευση των ιατρών με τον «βαθμό» τους

«Η μεθόδευση της ηγεσίας του ΚΕΣΥ (Μάρκου – Βαρνάβας – καθηγητάδες) ήταν γνωστή εδώ και δύο χρόνια : οι τελικές εξετάσεις ιατρικής ειδικότητας «πανελλήνιες», μόνο σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη και … βαθμός ( ! ) «καλώς», «λίαν καλώς» ή «άριστα» στον τίτλο ιατρικής ειδικότητας που θα σημαδεύει – συνοδεύει τον γιατρό ισοβίως και που θα αποτελεί κριτήριο για την πρόσληψή του στο δημόσιο …». 

Αυτό αναφέρει ο κ. Πάνος Παπανικολάου, ΓΓ της ΟΕΝΓΕ, μέλος των ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και του ΠΙΣ, εκπρόσωπος του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή.

Τον Ιούνιο του 2017 στα πλαίσια απεργιακής κινητοποίησης των νοσοκομειακών γιατρών για θέματα ιατρικής εκπαίδευσης, οι εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ είχαν ακούσει έκπληκτοι τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Πολάκη να υπερασπίζεται φανατικά την μεθόδευση αυτή με … βιωματικά επιχειρήματα του στυλ : «αν είχαν βαθμό οι τίτλοι ειδικότητας τότε που είχα τελειώσει ειδικότητα εγώ δεν θα μπορούσαν να με αδικήσουν όταν έκανα αιτήσεις για θέση Επιμελητή Β’ στο ΕΣΥ» κλπ, κλπ ... 

Σχολιάζει ο κ. Παπανικολάου:

«Αυτά τα δύο χρόνια δόθηκε ένα ολόκληρο ρεσιτάλ ψέματος και παραπλάνησης από τον υπουργό Υγείας κ. Ξανθό που πολλές φορές είχε δεσμευθεί πως δήθεν «το ΚΕΣΥ συμβουλεύει και δεν νομοθετεί» και πως τάχα οποιαδήποτε σοβαρή νομοθετική αλλαγή για θέματα ιατρικής εκπαίδευσης θα την κοινοποιούσε πριν νομοθετηθεί έγκαιρα σε διαβούλευση για να γίνει «διάλογος», ενώ τελικά έγραψε (για μια ακόμα φορά) στα παλιά του τα παπούτσια τις ίδιες τις δικές του δεσμεύσεις και νομοθέτησε αιφνιδιαστικά “fast track” στις 6/3/19 με εκπρόθεσμη υπουργική τροπολογία της τελευταίας στιγμής σε άσχετο νομοσχέδιο. Φυσικά είναι θέμα του ίδιου του κ. Ξανθού να ξεφτιλίζεται αποδεικνύοντας στην πράξη ακόμα μια φορά πως απλά ενεργεί ως εκτελεστικό όργανο άλλων (εν προκειμένω των καθηγητάδων και του κ. Μάρκου ο οποίος όπου στεκόταν και όπου βρισκόταν από πέρσι δήλωνε ευθαρσώς πως ΑΥΤΟΣ κάνει το κουμάντο και πως «τα υπουργάκια» είναι περίπου «δουλικά» του), με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που από τον περασμένο Οκτώβρη ως σήμερα η κ. Φωτίου όπου σταθεί και όπου βρεθεί διαλαλεί εμμέσως πλην σαφώς πως ο κ. Ξανθός ενεργεί ως «δουλικό» της όσον αφορά την απίθανη νέα ρύθμιση σχετικά με την έκδοση πιστοποιητικών προς τα ΚΕΠΑ σύμφωνα με την οποία ο κάθε γιατρός μπορεί από το σπίτι του ή από το κινητό του να «εκδίδει» πιστοποιητικά για νέους επίδοξους Φλώρους που ουδέποτε έχουν καν εξεταστεί ή νοσηλευθεί στο νοσοκομείο. Δεν έχουν όμως κανένα δικαίωμα ο κ. Ξανθός και ο κ. Πολάκης – και ο κάθε κ. Ξανθός και κ. Πολάκης -  με σπουδή, επιπολαιότητα, προχειρότητα και αδιαφάνεια να νομοθετούν αιφνιδιαστικά και αυθημερόν την σοβαρότερη ίσως αντιδραστική θεσμική ρύθμιση των τελευταίων δεκαετιών μόνο και μόνο για να κάνουν το χατηράκι κάποιων φίλων τους μεγαλοκαθηγητάδων ή γιατί ερμηνεύουν λάθος βιωματικές εμπειρίες της νιότης τους και να καθιερώνουν την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ «βαθμού» στον τίτλο ιατρικής ειδικότητας που δεν εφαρμόζεται σε καμία άλλη χώρα.

Επειδή όμως αυτές τις μέρες από τα συνήθη προπαγανδιστικά κέντρα ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ (στα ουσιαστικά και στα δύσκολα ΠΑΝΤΑ ΕΝΩΜΕΝΟΙ, κατά τα άλλα κάνουν πως τσακώνονται γιατί … καπνίζει ο Πολάκης όταν χορεύει ζεμπεκιές ή για τις φακές του Άδωνη στο ΚΕΕΛΠΝΟ) έχει εξαπολυθεί μια ενιαία προπαγανδιστική εκστρατεία ψέματος και συσκότισης για το θέμα, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε μερικά ζητήματα...".

 

Τι γίνεται σε άλλες χώρες

Σε όλες τις χώρες του κόσμου (Δυτικής Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής συμπεριλαμβανομένων) ο τίτλος ιατρικής ειδικότητας είναι κρατική πιστοποίηση επάρκειας του/της ειδικευμένου/ης γιατρού, ΓΙ’ ΑΥΤΟ εξ ορισμού ΔΕΝ έχει «βαθμό». Μάλιστα τα τελευταία χρόνια σε πολλές ειδικότητες έχει επιχειρηθεί να θεσμοθετηθεί και υπερκρατική (Ευρωπαϊκή) πιστοποίηση τέτοιας επάρκειας, η οποία φυσικά επίσης ΔΕΝ φέρει βαθμό – είσαι ή δεν είσαι επαρκής, τέλος.

Όπως αναφέρει ο κ. Παπανικολάου, «το μεγαλοκαθηγητικό πανεπιστημιακό ιατρικό κατεστημένο στην χώρα μας από χρόνια επιχειρούσε να ιδιοποιηθεί αυτήν την διαδικασία πιστοποίησης επάρκειας. Να  κατοχυρώσει πως ο ρόλος του δεν είναι μόνο αυτός που προβλέπεται από το Σύνταγμα και από την ως τώρα νομοθεσία (η ευθύνη για την εκπαίδευση των προπτυχιακών φοιτητών ιατρικής, τα μεταπτυχιακά και οι διατριβές) αλλά να επεκταθεί με την συνήθη … βουλιμία στον πλήρη έλεγχο της ιατρικής εκπαίδευσης των ειδικευόμενων γιατρών. Γι’ αυτό άλλωστε ο κ. Μάρκου είχε εγκαινιάσει την θητεία του ως πρόεδρος του ΚΕΣΥ με την περίφημη ρήση «οι ειδικευόμενοι δεν είναι εργαζόμενοι αλλά εκπαιδευόμενοι». Άλλωστε από χρόνια διάφοροι ακροσυντηρητικοί κύκλοι ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – (και προσφάτως) ΣΥΡΙΖΑ ήθελαν καθεστώς μεταπτυχιακών άμισθων σκλάβων για τους ειδικευόμενους γιατρούς απεργαζόμενοι διάφορες σχετικές αντιδραστικές ρυθμίσεις.

Είναι σαφές πως ακόμα και στην … απαλότερη περίπτωση (ο πρόεδρος της τριμελούς εξεταστικής επιτροπής σε κάθε ειδικότητα να αλλάζει κάθε χρόνο και να μπαίνει εναλλάξ κάποιος από το καθηγητικό κατεστημένο όλων των πανεπιστημίων που έχουν ιατρικές σχολές – Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Ηράκλειο, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη) και πάλι οι νέοι πτυχιούχοι ιατρικής αναγκαστικά θα έχουν δύο επιλογές : είτε να μουντζώσουν αυτά τα καραγκιοζιλίκια (επιεικής η λέξη …), να πάρουν των ομματιών τους ΟΛΟΙ/ΕΣ να πάνε για ειδικότητα στο εξωτερικό και να μην  απομείνει κανένας νέος γιατρός στην χώρα ή να πάνε για ειδικότητα μόνο σε πανεπιστημιακές κλινικές ώστε από το πρώτο έτος της ειδικότητας να πιάσουν το «κονέ» για το «άριστα» στο τέλος.

Αφού το «άριστα», το «λίαν καλώς» ή το «καλώς» θα είναι ισόβιο ανεξίτηλο μαρκάρισμα σε κάθε νέο ειδικευμένο γιατρό, ΦΥΣΙΚΑ ο καθένας και η καθεμία θα λέει στην επιτροπή : «αν δεν μου βάλετε άριστα, ΚΟΨΤΕ ΜΕ να ξαναδώσω». Άρα είτε θα εκφυλιστεί η κατάσταση στο να παίρνουν «άριστα» με την μία όλοι οι επιτυχόντες ή θα πληθύνει σε δυσθεώρητα ύψη ο αριθμός των «παρατασιακών» ειδικευόμενων που θα βολοδέρνουν ανάμεσα στα νοσοκομεία και στα σπίτια τους να διαβάζουν μέχρι τα σαράντα – σαρανταπέντε, εσαεί ειδικευόμενοι,  μέχρι να πάρουν το πολυπόθητο «άριστα», ευάλωτο επιστημονικό «κρέας» για αιώνια λάντζα...».

 

 

Μ.Τ.