NEA

Αρνητικά επηρεάστηκε το προσδόκιμο ζωής των Ευρωπαίων σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ

Αρνητικά επηρεάστηκε το προσδόκιμο ζωής των Ευρωπαίων σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ

Σύμφωνα με μια κοινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που δημοσιεύτηκε το Νοέμβριο του 2018, η σταθερή αύξηση του προσδόκιμου ζωής στην ΕΕ έχει επιβραδυνθεί και εξακολουθούν να υφίστανται μεγάλα κενά μεταξύ και εντός των χωρών, γεγονός που οδηγεί στην περιθωριοποίηση, ιδίως των ατόμων με χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης.

 

Το θέμα έφερε, πρόσφατα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- GUE/NGL,  Κωνσταντίνα Κούνεβα, με ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία ανέφερε ότι οι  ερευνητές του  ΟΟΣΑ συνέκριναν την εξέλιξη  του προσδόκιμου  ζωής την περίοδο  2011-2016 σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη πενταετία, 2006-2011, και διαπίστωσαν αξιοσημείωτη επιβράδυνσή του, μαζί με αντίστοιχη επιδείνωση  στη  θνησιμότητα. Το 2015, συγκεκριμένα, ήταν η χρονιά κατά την οποία καταγράφηκε καθαρή μείωση του προσδόκιμου ζωής στην ΕΕ για πρώτη φορά μετά πολλές δεκαετίες.

Ένα σημείο που επισημαίνει στην ερώτησή της προς την Κομισιόν η ευρωβουλευτής αφορά στην  επιβράδυνση του προσδόκιμου που καταγράφεται να είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες και στους πολίτες άνω των 65 ετών.

Το σημαντικό, πέρα από τις επισημάνσεις, είναι να διακριβωθεί ποια είναι η επίδραση των μέτρων λιτότητας και των περικοπών στις δαπάνες υγείας και πρόνοιας στις αρνητικές αυτές εξελίξεις, σημείο που απασχόλησε και τους ερευνητές του ΟΟΣΑ.

Αναλυτικά, το κείμενο της ερώτησης της Κ. Κούνεβα προς την Κομισιόν:

ΘΕΜΑ: Επίδραση της λιτότητας στην επιβράδυνση  του προσδόκιμου ζωής στην ΕΕ

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη επιστημόνων του ΟΟΣΑ, την περίοδο της κρίσης στις χώρες της ΕΕ παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη επιβράδυνση στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Αντίστοιχη επιδείνωση καταγράφηκε και στη θνησιμότητα. Οι ενδείξεις είναι πιο ανησυχητικές για τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους, ενώ το 2015 ήταν η πρώτη χρονιά, εδώ και δεκαετίες, που καταγράφηκε καθαρή μείωση στο προσδόκιμο ζωής στην ΕΕ.

Οι επιστήμονες του ΟΟΣΑ συνέκριναν τα στοιχεία της περιόδου 2011-2016 με αυτά της προηγούμενης πενταετίας, 2006-2011.

Αν και οι μελετητές του ΟΟΣΑ επισημαίνουν ότι η ανησυχητική εξέλιξη αποδίδεται σε πολλές αιτίες, εξέτασαν ιδιαίτερα την πιθανή επίπτωση της λιτότητας και των περικοπών στις δαπάνες υγείας και πρόνοιας που εφάρμοσαν οι περισσότερες χώρες της ΕΕ.

Ερωτάται η  Επιτροπή:

  1. Έχει υπόψη τα στοιχεία για την επιβράδυνση του προσδόκιμου ζωής στην ΕΕ και πώς τα αξιολογεί;
  2. Έχει ερευνήσει την επίδραση της λιτότητας στις αρνητικές αυτές εξελίξεις και πώς σκέπτεται να τις αντιμετωπίσει;