ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Αργύρης Αργυρόπουλος, Γραμματέας ΦΣ Θεσσαλονίκης: «Πολιτικά ανώριμη η στάση της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα των εμβολιασμών από τους φαρμακοποιούς»

Αργύρης Αργυρόπουλος, Γραμματέας ΦΣ Θεσσαλονίκης: «Πολιτικά ανώριμη η στάση της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα των εμβολιασμών από τους φαρμακοποιούς»

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Έντονη κριτική άσκησε ο Γραμματέας του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Αργύρης Αργυρόπουλος στο Υπουργείο Υγείας για την κίνησή του μέσα από σχετική διάταξη που περιλάμβανε η τροπολογία που πέρασε πριν λίγες μέρες από τη Βουλή με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε φαρμακοποιούς να κάνουν εποχικό εμβολιασμό, να βάλει, όπως υποστηρίζει ο κ.Αργυρόπουλος από την πίσω πόρτα τις ΜΚΟ στο σύστημα Υγείας και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Πρόκειται σαφώς για ένα σημαντικό ζήτημα που αφήνει πολλά ερωτηματικά  για τη σκοπιμότητα αλλά και την ορθότητά του, το οποίο ωστόσο δεν αναδείχθηκε όσο ίσως θα περίμενε κάποιος από τα ΜΜΕ γεγονός που ο κ. Αργυρόπουλος μιλώντας  στο DailyPharmaNews το ερμήνευσε με το ότι οι ρυθμίσεις που το συνόδευαν ήταν πιο εντυπωσιακές.

Από την άλλη ωστόσο σχολιάζοντας τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης απέναντι στην τροπολογία έκανε λόγο για πολιτική ανωριμότητα, μία ανωριμότητα η οποία ωστόσο, όπως είπε ο κ. Αργυρόπουλος δεν αφορά μόνο τα κόμματα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

 

ΜΚΟ από την πίσω πόρτα

 

Ο κ. Αργυρόπουλος σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο blog PharmaTeam.blogspot.com με τίτλο «Από την πίσω πόρτα οι ΜΚΟ στο Σύστημα Υγείας και την ΠΦΥ» θέτει ουσιαστικά ζήτημα απαξίωσης των φαρμακοποιών όταν η πολιτεία ζητά γι’ αυτούς πιστοποίηση ως προϋπόθεση για τη διενέργεια εμβολιασμών τη στιγμή που ανοίγει και μάλιστα χωρίς καμία προϋπόθεση την πόρτα σε ΜΚΟ στο να προβαίνουν σε τέτοιες πράξεις.

 

Αναφέρει ο κ. Αργυρόπουλος στο άρθρο του:

 

«Καμιά φορά οι περιστάσεις ωφελούν τις εξυπηρετήσεις και τις δουλίτσες. Ο λόγος για την πρόσφατη τροπολογία του Υπουργείου Υγείας που επιτρέπει σε φαρμακοποιούς, κατόπιν πιστοποίησης όμως (κρατήστε το αυτό), να προβαίνουν σε διενέργεια αντιγριπικού και αντιτετανικού εμβολιασμού.

Ενώ η μεγαλύτερη μερίδα του κλάδου ζητωκραυγάζει(!!!) για το αυτονόητο που επιτέλους κέρδισε, την ίδια στιγμή μέσα από το μαύρο καπέλο του υπουργού υγείας βγαίνουν λαγοί που διεκδικούν πετραχήλια. Ίσως κανείς δεν πρόσεξε μέσα στο κλίμα των πανηγυρισμών τη μπανανόφλουδα. 

Αρκεί κανείς να συστήσει λοιπόν πλέον μια ΜΚΟ, αν και δεν χρειάζεται πια, έχει γεμίσει ο τόπος τα τελευταία τέσσερα χρόνια, προκειμένου να συμμετέχει διά νόμου πλέον στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και γιατί όχι, στο ίδιο το Σύστημα Υγείας της χώρας. Φυσικά με τη συμμετοχή του αυτή θα καρπωθεί και όλα τα οφέλη που σήμερα καρπώνεται όποιος συμμετέχει σε ΜΚΟ.

Στην παράγραφο 2 του άρθρου 5 της εν λόγω τροπολογίας προβλέπεται πως και άλλοι φορείς της γενικής κυβέρνησης θα μπορούν να προβαίνουν σε διενέργεια μαζικών ιατρικών πράξεων, όπως οι εμβολιασμοί, μαζί όμως η ίδια δυνατότητα δίνεται και στις ΜΚΟ, αρκεί στο καταστατικό τους να προβλέπεται κάτι τέτοιο. 

Για πιστοποίηση ούτε λόγος

Οι φαρμακοποιοί πρέπει από τη μία να πιστοποιηθούν (από ποιόν και πότε;) ενώ οι ΜΚΟ αρκεί να περιλαμβάνουν στο καταστατικό τους τη συγκεκριμένη πρόβλεψη. 

Και ποιος θα πιστοποιεί πώς μια ΜΚΟ θα συμμετέχει στην ΠΦΥ; Με ποια κριτήρια; Με ποιές διαδικασίες συνεχιζόμενου ελέγχου; Θα ελέγχονται οι ΜΚΟ από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές ανά τακτά χρονικά διαστήματα όπως συμβαίνει με τα ιατρεία, τις κλινικές, τα φαρμακεία και τους λοιπούς φορείς; 

Κι όλα αυτά ανεξάρτητα σε ποια χώρα έχει η κάθε ΜΚΟ την έδρα της; 
Το προσωπικό των ΜΚΟ θα είναι δηλωμένο; Αδήλωτο; Οι «εθελοντές» που πάνε κι έρχονται; Θα υπάρχει άδεια λειτουργίας υγειονομικού χαρακτήρα; 

Ποια νομοθεσία θα διέπει όλη αυτή τη διαδικασία;

Και τελικά χάθηκαν τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, τα ιατρεία, οι νοσηλευτές, οι φαρμακοποιοί που όλοι ελέγχονται πλήρως και επαρκώς και χρειαζόμαστε τις ΜΚΟ;

Η εν λόγω λοιπόν διάταξη εξυπηρετεί μόνο τις ΜΚΟ και όχι τους πολίτες, εξυπηρετεί τα διάφορα πολιτικά και οικονομικά παιχνίδια και πρέπει να αποσυρθεί πάραυτα».

Η διάταξη δεν αποσύρθηκε, τα ερωτήματα παραμένουν και ζητούν μία απάντηση.

Μία –κάποια- απάντηση από Φωτήλα για τη στάση της Ν.Δ

Απάντηση ωστόσο χρειάζεται να δοθεί και για τη στάση που τήρησε στο ζήτημα η Νέα Δημοκρατία αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σε ό,τι αφορά τη Νέα Δημοκρατία ο βουλευτής Αχαΐας και Αναπληρωτής Τομεάρχης του κόμματος κ. Ιάσων Φωτήλας, κατά την ομιλία του ως εισηγητής στην Ολομέλεια της Βουλής στο Πολυνομοσχέδιο της Υγείας στη δευτερολογία του ανέφερε τα εξής: «Τώρα για την υπουργική τροπολογία με αριθμό 2010/162, είμαστε αντίθετοι λόγω του πειθαρχικού των φαρμακοποιών, που τοποθετεί ξανά εν ενεργεία δικαστή. Όπως το παρελθόν έχει δείξει, θα προκαλέσει προβλήματα, κωλυσιεργώντας την απονομή Δικαιοσύνης. Όσο θετική και αν είναι η θέση της πρώτης παραγράφου, να μπορούν να κάνουν εμβολιασμούς και οι φαρμακοποιοί - κάτι που είναι και στο δικό μας πρόγραμμα - το σύνολο της τροπολογίας είναι αρνητικό».

Κρίνεται λοιπόν ως μείζον θέμα το θέμα των πειθαρχικών και αυτό οδηγεί σε αρνητική ψήφο.

 

Πολιτική ανωριμότητα

Ο κ. Αργυρόπουλος βλέπει ωστόσο κάτι άλλο στη στάση τόσο της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΚΕ όσο και στη στάση των υπόλοιπων κομμάτων που ψήφισαν «παρών».

«Η άποψή μου είναι ότι ακόμη δεν έχουμε ωριμάσει πολιτικά, κανένα κόμμα, γιατί αποκλείεται και τα κόμματα που ψήφισαν είτε “παρών” είτε εναντίον να μην ήθελαν αυτές τις ρυθμίσεις αλλά αντιλαμβάνεστε λόγω πολιτικής ανωριμότητας…» ανέφερε ο κ. Αργυρόπουλος στο DailyPharmaNews, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Μάλιστα στην επισήμανση ότι ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργος Πατούλης ο οποίος βρισκόταν στην πρώτη σειρά των θέσεων της αίθουσας, όπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την Υγεία δεν αντέδρασε στα όσα αυτό περιλαμβάνει για τους φαρμακοποιούς ούτε προσωπικά ούτε μέσα από κάποια αντίστοιχη της 6ης Μαρτίου ανακοίνωση του ΙΣΑ ο κ. Αργυρόπουλος σχολίασε ότι «η πολιτική ανωριμότητα δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τα κόμματα αλλά και τους υπόλοιπους θεσμούς. Δεν διεκδικώ την πολιτική ωριμότητα ούτε ο κλάδος μου αλλά είμαι σίγουρος ότι δεν μας έχετε δει ποτέ να βάλλουμε εναντίον των γιατρών, αντίθετα όμως έχετε δει τους γιατρούς να βάλλουν εναντίον μας. Είναι κάτι που δεν θέλουμε να κάνουμε. Και οι γιατροί πιστεύω ότι το κάνουν μόνο για να το κάνουν, για να φανεί. Και η Νέα Δημοκρατία πιστεύω ότι ψήφισε “όχι” μόνο για να ψηφίσει “όχι” εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο και το ΚΚ, το ίδιο και αυτοί που ψήφισαν “παρών”.    

Για την αρνητική τοποθέτηση Θεοδοσιάδη

Ζητήθηκε τέλος από τον κ. Αργυρόπουλο να σχολιάσει την τοποθέτηση του κ. Κυριάκου Θεοδοσιάδη ο οποίος ήταν αρνητικός στην τροπολογία. Ο κ. Αργυρόπουλος στάθηκε στο ζήτημα της πιστοποίησης. «Εάν προσέξατε τη δήλωσή του κ. Θεοδοσιάδη αναφέρει ότι το πρόβλημά του αφορά την πιστοποίηση. Οι γιατροί δεν πιστοποιούνται από κανέναν φορέα για να κάνουν ενέσεις. Το πτυχίο μου θα έπρεπε να αποτελεί πιστοποίηση. Η άδεια ασκήσεως του επαγγέλματός μου θα έπρεπε να αποτελεί πιστοποίηση. Και εμείς έχουμε κάνει μαθήματα στο πανεπιστήμιο που αφορούν αυτό το θέμα. Η ενεσοθεραπεία μόνη της δεν υπάρχει ούτε στους γιατρούς. Υπάρχει η επείγουσα θεραπευτική την οποία διδασκόμαστε και εμείς και οι γιατροί. Εκεί μέσα υπάρχουν όλα αυτά. Εγώ συγκεκριμένα είχα στο Πανεπιστήμιο το ίδιο μάθημα που είχαν και οι γιατροί με τον ίδιο Καθηγητή, την Επείγουσα Θεραπευτική».   

Λουράντος: Θα ψήφιζαν την τροπολογία εάν ήταν κυβέρνηση

Την ίδια άποψη σε ό,τι αφορά τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης είχε εκφράσει πριν λίγες μέρες και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κώστας Λουράντος ο οποίος σε ανάρτηση του στο facebook είχε ακριβώς αυτόν τον τίτλο: «Υπηρεσίες: θα τις ψήφιζαν αν ήταν κυβέρνηση ....»

Στην ανάρτηση του ο κ. Λουράντος σημειώνει μεταξύ άλλων ότι αυτοί που θα έφερναν για θεσμοθέτηση τις υπηρεσίες των φαρμακείων όταν θα κέρδιζαν τις επόμενες εκλογές ... ΔΕΝ τις ψήφισαν».

Και σχολιάζει:

«Και σκέφτομαι απλά το πόσο αφελείς μας θεωρούν όλοι αυτοί, που δεν έδωσαν στο παρελθόν δεκάρα για εμάς και που εξακολουθούν με δηλωσεις τους να μας υπενθυμίζουν την φιλοσοφία τους! Και έρχονται τώρα όχι μόνο να μη ψηφίζουν αυτά που θα ... φέρουν οι ίδιοι για ψήφιση στην Βουλή όταν θα γίνουν κυβέρνηση, αλλά και οι «δικοί» τους συνδικαλιστές του κλάδου μας, να εκφράζουν μαζί με την αντίθεση των ... γιατρών, την δική τους επιφύλαξη για την υλοποίηση ενός πάγιου αιτήματος του κλάδου!!!

Ασφαλώς από τις υπηρεσίες δεν πρόκειται να ... πλουτίσουμε όπως διατυμπάνιζαν και συνεχίζουν να το κάνουν ως τώρα, αλλά από αυτές ενισχύεται ο ρόλος μας στην κοινωνία και γινόμαστε απαραίτητοι και με την βούλα!!!!

Όλα τα άλλα, είναι ζητήματα πολιτικών και κομματικών αντιπαραθέσεων που κρύβουν ... ευσεβείς πόθους και που δεν με επηρεάζουν ούτε στο ελάχιστο!».