NEA

Επέκταση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα νοσοκομεία από την ΗΔΙΚΑ

Επέκταση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα νοσοκομεία από την ΗΔΙΚΑ

Στην ΗΔΙΚΑ ανατίθεται το έργο επέκτασης του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και στα νοσοκομεία έναντι 24.800 ευρώ. Με το νέο σύστημα θα υποστηρίζονται οι διαδικασίες συντομογραφίας των γιατρών σε επίπεδο εσωτερικών αλλά και εξωτερικών ασθενών και θα προστεθούν «φίλτρα» χορήγησης φαρμάκων όπως είναι θεραπευτικά πρωτοκόλλα συνταγογράφησης, αντενδείξεις, αλληλεπιδράσεις, κλπ.


Η ηγεσία του ΥΥΚΑ πιστεύει ότι η δυνατότητα ανάπτυξης κατάλληλων εφαρμογών γιατρού και φαρμακοποιό από τους παρόχους των πληροφοριακών συστημάτων παρέχει:


Διατήρηση και χρήση ενός φιλικού και γνωρίμου περιβάλλοντος χρήστη από την πλευρά του γιατρού και του νοσοκομειακού φαρμακοποιού.
Αφαίρεση της λειτουργικής πολυπλοκότητας από πλευράς πληροφοριακών συστημάτων νοσοκομείων για την απόδοση του συνόλου των ολοκληρωμένων υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (όπως αυτή τη στιγμή ισχύει στο σύστημα e - Prescription της ΗΔΙΚΑ ΑΕ).
Ταχύτητα απόδοσης της δυνατότητας χρήσης των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων και των Κανόνων της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης με ενιαίο τρόπο σε εθνικό επίπεδο (και εντός νοσοκομειακού περιβάλλοντος).
Αυτοματοποιημένη επέκταση της καταχωρημένης στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγειάς του πολίτη (ΑΗΦΥ) πληροφορίας φαρμακευτικών αγωγών των πολίτων από την επαφή τους με το νοσοκομειακό περιβάλλον.
Ενιαία χρήση κατευθυντήριων οδηγιών συνταγογράφησης.
Ενίσχυση της υποστήριξης του έργου του νοσοκομειακού γιατρού.
Ενίσχυση της υποστήριξης του έργου του νοσοκομειακού φαρμακοποιού.
Παρακολούθηση των πολίτικων ανάλωσης και διάθεσης φαρμάκων από τα φαρμακεία των νοσοκομείων.
Εξορθολογισμό της δαπάνης φαρμάκου εντός του νοσοκομείου.
Δυνατότητα δημοσιονομικού πλαισίου εισαγωγής νεών θεραπειών.
Ενίσχυση των υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγειάς στο νοσοκομείο.
Διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των ασθενών .
Ολοκλήρωση της απαίτησης εισαγωγής ενιαίου μηχανισμού ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.


Στην απόφαση του γενικού γραμματέα αναφέρεται ότι κρίνονται ασύμφορες οι εναλλακτικές μορφές χρήσης των τελικών διαδικτυακών εφαρμογών. Η πρώτη επιλογή είναι η χρήση της τελικής εφαρμογής Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης από τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς των νοσοκομείων, η οποία θεωρείται ότι έχει τα εξής μειονεκτήματα:
Επιβάρυνση των απαιτούμενων από την πλευρά του κεντρικού μηχανισμού της ΗΔΙΚΑ επεξεργαστικών πούρων και επιβάρυνση της απόδοσης του.
Επιβάρυνση των διαδικτυακών πόρων του νοσοκομείου (παράλληλη χρήση εξωτερικών εφαρμογών διαδικτυακού τύπου).
Ανάγκη αυτόνομης και επαναλαμβανομένης εγκατάστασης ενημερώσεων των τελικών σταθμών χρηστών (γιατρών).
Αδυναμία ενημέρωσης των πληροφοριακών συστημάτων του νοσοκομείου για την ολοκλήρωση άλλων παράλληλων διεργασιών οικονομικής φύσης και επιπέδου φροντίδας των ασθενών (ιδίως των εσωτερικών) και υποβολών (ΕΟΠΥΥ).
Αδυναμία ενημέρωσης του πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης φαρμακείου.
Ελλιπής ενημέρωση του ιατρονοσηλευτικού φακέλου του ασθενούς.
Αυξημένη αντίσταση χρήσης της εφαρμογής από τους γιατρούς.
Η δεύτερη επιλογή είναι η υλοποίηση Αυτόνομων Ολοκληρωμένων Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης από τα πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων. Ως μειονεκτήματα της επιλογής χαρακτηρίζονται τα εξής:
Μεγάλο κόστος ανάπτυξης και υποστήριξης από πλευράς των πληροφοριακών συστημάτων.
Μεγάλος χρόνος εξάπλωσης της υπηρεσίας.
Απουσία διαλειτουργικότητας με κεντρικές εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ ΑΕ.
Ανάγκη συνεχούς υποστήριξης των διαδικασιών εμπλουτισμού των τοπικών πληροφοριακών εφαρμογών σε σχέση με κάθε αναβάθμιση του ενιαίου τρόπου λειτουργιάς της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.
Απουσία κεντρικού ελέγχου των διαδικασιών υιοθέτησης των κανόνων και των θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης.