NEA

Έντονες αντιδράσεις από τον Σύλλογο Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης

Έντονες αντιδράσεις από τον Σύλλογο Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης

Όπως αναφέρουν, Νομοσχέδιο που ψηφίστηκε σε σχέση με την λειτουργία των Μονάδων Νεφρού, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των νεφροπαθών.

Στην αντίδραση του Συλλόγου Νεφροπαθών νομού Θεσσαλονίκης προκαλούν οι ρυθμίσεις που αφορούν το καθεστώς λειτουργίας των Μονάδων Νεφρού των νέων Ιδιωτικών Κλινικών όπου η αναλογία νοσηλευτών/ αιμοκαθαιρόμενων θα είναι 1/5 και όχι 1/3, όπως ισχύει στις υπάρχουσες Μονάδες Τεχνητού Νεφρού.

Σήμερα 11.000 νεφροπαθείς σε όλη την Ελλάδα (εκ των οποίων οι 3.500 στη Βόρεια Ελλάδα) υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Το 70% από αυτούς κάνει αιμοκαθάρσεις στον ιδιωτικό τομέα (στις Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης και στις Μονάδες Τεχνητού των ιδιωτικών κλινικών), όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών νομού Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραγκιόζης. Παράλληλα, επισημαίνει, ότι με την ψήφιση, στις 6 Μαρτίου, του νομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις», τροποποιούνται οι διατάξεις λειτουργίας των Μονάδων Τεχνητού Νεφρού που θα λειτουργήσουν στις νέες ιδιωτικές κλινικές και τίθεται σε κίνδυνο η θεραπεία και η  ζωή των νεφροπαθών. «Εάν δεν αποσυρθούν άμεσα αυτές οι διατάξεις εμείς θα δώσουμε οδηγίες στους νεφροπαθείς να μην πηγαίνουν για αιμοκάθαρση στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού των νέων ιδιωτικών κλινικών» προσθέτει ο κ. Καραγκιόζης.

«Ενώ  στις αυτόνομες Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης και στις Μονάδες Τεχνητού  Νεφρού των ιδιωτικών κλινικών  η αναλογία νοσηλευτών / αιμοκαθαρόμενων είναι 1/3, στις Μονάδες Νεφρού, που θα δημιουργηθούν στις νέες ιδιωτικές κλινικές, θα είναι 1/5 του ιδιωτικού τομέα. Μάλιστα παρέχεται το δικαίωμα σε μία Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Ιδιωτικής Κλινικής να έχει ακόμη και έναν βοηθό νοσηλευτή ανά πέντε (ασθενείς, θέτοντας την ζωή των νεφροπαθών σε άμεσο κίνδυνο. Η αλλαγή της αναλογίας νοσηλευτών ασθενών, πέρα από το προφανές της μείωσης του αριθμού του προσωπικού στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, δυσχεραίνει την λειτουργία της Μονάδας με βάση τα πρωτόκολλα της αιμοκάθαρσης σε σχέση με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Σε περίπτωση δε που προκύψουν επιπλοκές κατά την διαδικασία αιμοκάθαρσης (συμβαίνουν εξαιρετικά συχνά), όπως υποτασικά, ή υπογλυκαιμικά επεισόδια, ή αλλεργικές αντιδράσεις, ή τεχνικά προβλήματα, αυξάνει σημαντικά η πιθανότητα να μην μπορούν αυτά να αντιμετωπιστούν από το προσωπικό όταν η αναλογία είναι ένας νοσηλευτής, πολύ δε περισσότερο βοηθός νοσηλευτή, ανά πέντε ασθενείς. Οι παραπάνω τροποποιήσεις στο καθεστώς λειτουργίας των νέων Μονάδων Νεφρού αποτελούν δώρο στις ιδιωτικές κλινικές σε βάρος της θεραπείας και της ζωής των αιμοκαθαρόμενων νεφροπαθών. Ζητούμε την άμεση απόσυρση τους και επαναφορά του πλαισίου λειτουργίας των Μονάδων Τεχνητού Νεφρού των Ιδιωτικών Κλινικών όπως ίσχυε έως τώρα» επισημαίνει ο κ. Καραγκιόζης.