NEA

Τραγικός απολογισμός: Πάνω από 1600 άτομα χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στη χώρα μας από λοιμώξεις από πολυανθεκτικά βακτήρια

Τραγικός απολογισμός: Πάνω από 1600 άτομα χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στη χώρα μας από λοιμώξεις από πολυανθεκτικά βακτήρια

Η μικροβιακή αντοχή είναι μια σοβαρή απειλή με πολύ υψηλά ποσοστά σε πολλές χώρες και για αυτό χρειάζονται επειγόντως δράσεις πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων, ενώ πρωταρχικής σημασίας είναι η εφαρμογή της υγιεινής των χεριών τόσο στα ελληνικά νοσοκομεία όσο και γενικότερα στην καθημερινή πρακτική όλων μας.

 

 Μικροβιακή Αντοχή: Η διαχρονικότερη κρίση Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα

Τα παραπάνω τονίστηκαν από τους ειδικούς που συμμετείχαν στην πρώτη ενημερωτική εκδήλωση, μετά τη σύσταση του νέου Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ).
Η ημερίδα με κεντρικό θέμα «Η αντιμετώπιση της Μικροβιακής Αντοχής στη χώρα μας» πραγματοποιήθηκε χτες, Πέμπτη 14 Μαρτίου, στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Παστέρ με τη συμμετοχή εκπροσώπων από φορείς αλλά κυρίως τα ελληνικά νοσοκομεία.

Δεν πρέπει να μένουμε μόνο στις παγκόσμιες ημέρες για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών, αλλά έχουμε ανάγκη από τη διαρκή ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, τόνισε στην ημερίδα ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, αν. καθηγητής χειρουργικής, Θ. Ρόζενμπεργκ.

Ο Δρ. D. Monnet, Επικεφαλής για το Πρόγραμμα της Μικροβιακής Αντοχής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων, παρουσίασε ευρωπαϊκά δεδομένα ενώ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε πρόσφατες δημοσιεύσεις για τις σημαντικές επιπτώσεις της μικροβιακής αντοχής σε διεθνές επίπεδο, με έμφαση στα οικονομικά οφέλη από την επένδυση στις στρατηγικές για την αντιμετώπισή της.

Παγκόσμια η διάσταση του προβλήματος της μικροβιακής αντοχής

Ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ, Σ. Τσιόδρας, παρουσίασε την παγκόσμια διάσταση του προβλήματος της μικροβιακής αντοχής και τη διεθνή κινητοποίηση. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι η μικροβιακή αντοχή είναι μια σοβαρή απειλή με πολύ υψηλά ποσοστά σε πολλές χώρες και γι’ αυτό χρειάζονται επειγόντως δράσεις πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων, ενώ υπογράμμισε τον πρωταρχικό ρόλο της εφαρμογής της υγιεινής των χεριών στα ελληνικά νοσοκομεία. Έμφαση δόθηκε στην απαραίτητη ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών από πολίτες, ιατρούς και φαρμακοποιούς.

Δεδομένα για τις νοσοκομειακές λοιμώξεις και την κατανάλωση αντιβιοτικών στη χώρα μας

Η Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Φλ. Κοντοπίδου, Υπεύθυνη του Γραφείου Μικροβιακής Αντοχής και Νοσοκομειακών Λοιμώξεων ΕΟΔΥ, παρουσίασε δεδομένα για τη μικροβιακή αντοχή, τις νοσοκομειακές λοιμώξεις και την κατανάλωση αντιβιοτικών στη χώρα μας από τα δεδομένα της εθνικής επιτήρησης που υλοποιεί ο ΕΟΔΥ. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Τα υγειονομικά συστήματα έχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και τα εθνικά σχέδια δράσης θα πρέπει να αποτυπώνουν τις προτεραιότητες κάθε χώρας να θέτουν στόχους και να αξιολογείται η πρόοδός τους συστηματικά».
Η κ. Κοντοπίδου υπογράμμισε ότι η κατανάλωση των αντιβιοτικών και η μικροβιακή αντοχή δεν αφορά μόνο την ανθρώπινη υγεία αλλά και των ζώων και του περιβάλλοντος. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι θίγονται οι ακραίες ηλικίες δηλαδή νεογνά και ηλικιωμένοι. Ωστόσο, δεν είναι μόνο η επίπτωση στην υγεία του πληθυσμού αλλά και στο κοινωνικό οικονομικό επίπεδο.
Για τον εξωνοσοκομειακό χώρο, έμφαση δόθηκε στην αναγκαιότητα της εκπαίδευσης, επιτήρησης αλλά και των εργαλείων που θα πρέπει να είναι διαθέσιμα σε εκείνους που συνταγογραφούν. Αντίστοιχα, οι πολίτες χρειάζονται ενημέρωση. «Η χώρα μας παρουσιάζει μείωση όσον αφορά στη χρήση των αντιβιοτικών από τους πολίτες, σύμφωνα και με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις του Ευρωβαρόμετρου. Όπως επίσης, και σημαντική ευαισθητοποίηση στη γνώση των επιπτώσεων της μικροβιακής αντοχής, παρόλα αυτά, οι Έλληνες δεν έχουν πιστεί ακόμη ότι δεν πρέπει να παίρνουν αντιβιοτικά για ένα απλό κρυολόγημα ή μια ίωση».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η κ. Κοντοπίδου υπογράμμισε ότι υπάρχει ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων, το οποίο εφαρμόζεται ήδη στα νοσοκομεία, με τα πρώτα αισιόδοξα αποτελέσματα να έχουν αρχίσει να διαφαίνονται. Θα πρέπει, ωστόσο, να δοθεί περαιτέρω ώθηση με επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό και διαδικασίες αξιολόγησης. Η αλλαγή συμπεριφοράς όλων των εμπλεκόμενων αποδεκτών είναι σημαντική για να εφαρμοστούν αποτελεσματικές παρεμβάσεις.

Νοσοκομειακές λοιμώξεις: ένας παγκόσμιος καταστροφικός κίνδυνος

Στη δική της ομιλία, η Προϊσταμένη Τμήματος Ποιότητας και Νοσηλεύτρια Επιτήρησης Λοιμώξεων στο ΓΝ Ελευσίνας Θριάσιο, Α. Καραΐσκου, παρουσίασε τις διεθνείς τεκμηριωμένες πρακτικές σχετικά με τον έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Πρόκειται για έναν παγκόσμιο καταστροφικό κίνδυνο που, αν δεν αντιμετωπιστεί, τις επιπτώσεις του, σε πολλαπλάσιο βαθμό, θα υποστούν οι μετέπειτα γενεές. Ο έλεγχος των νοσοκομειακών λοιμώξεων είναι πολύ σημαντικός σε κάθε επίπεδο και οι προκλήσεις τεράστιες για την επιβίωση των ίδιων των υγειονομικών συστημάτων». Ενώ, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι το κόστος των νοσοκομειακών λοιμώξεων είναι τεράστιο γι’ αυτό και κρίνεται απαραίτητη η χρηματοδότηση των προγραμμάτων ελέγχου λοιμώξεων καθώς και δημιουργία Τμημάτων Ελέγχου Λοιμώξεων στα ελληνικά νοσοκομεία.  

Στη συνέχεια, ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, Συντοντιστής/Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Metropolitan, Γ. Σαρόγλου, παρουσίασε τις διεθνείς πρακτικές για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών στα νοσοκομεία, υπογραμμίζοντας το τρίπτυχο επιμελητεία – εφαρμογή προγραμμάτων επιτήρησης – φροντίδα ενώ, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στον τραγικό απολογισμό της απώλειας των ανθρώπινων ζωών στη χώρα μας από λοιμώξεις από πολυανθεκτικά βακτήρια που κάθε χρόνο φθάνει τους 1.627 νεκρούς.

Παρέμβαση πραγματοποιήθηκε από τον Αντ. Μαρκογιαννάκη, Διευθυντή του φαρμακείου του ΓΝΑ Λαϊκό, ο οποίος αναφέρθηκε στις καλές και πρωτοπόρες πρακτικές για την εφαρμογή ενός ασφαλούς προγράμματος επιτήρησης κατανάλωσης αντιβιοτικών σε πραγματικό χρόνο που εφαρμόζεται ήδη στο νοσοκομείο του.

Τέλος, ο Καθηγητής Μικροβιολογίας και Διευθυντής του Τομέα Μικροβιολογίας, Κοσμήτωρ της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Αλ. Βατόπουλος, ανέλυσε τη στρατηγική της «Ενιαίας Υγείας», δηλαδή τη στενή σχέση μεταξύ του επιπέδου υγείας των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος και την διυπουργική επιτροπή που έχει ήδη δραστηριοποιηθεί με εκπροσώπους από το υπουργείο Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης.

 

Ρ.Σ.