NEA

62η Σύνοδος του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά

62η Σύνοδος του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά

Το πρόγραμμα της Ελλάδας παρουσίασε ο Α. Ξανθός

 

Στην 62η Σύνοδο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά, συμμετείχε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός συνοδευόμενος από τον νέο Εθνικό Συντονιστή για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών, Χρήστο Κουϊμτσίδη.

Η διάσκεψη διεξήχθη σε επίπεδο υπουργών με περίπου 2.000 συμμετέχοντες. Η υπουργική διακήρυξη που υιοθετήθηκε επαναβεβαίωσε τη δέσμευση των κρατών για ενίσχυση των πολιτικών αντιμετώπισης του προβλήματος των ναρκωτικών σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο.

 

Στην ομιλία του, ο Έλληνας υπουργός Υγείας ανέφερε το σχέδιο της κυβέρνηση για τα ναρκωτικά και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Θέτοντας ως πολιτική προτεραιότητα για τον τομέα των εξαρτήσεων την καθολική κάλυψη όλου του πληθυσμού, την πρόσβαση σε υπηρεσίες ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες των εξαρτημένων και την προστασία της Δημόσιας Υγείας, η δέσμη υπηρεσιών αντιμετώπισης των εξαρτήσεων παρέχεται δωρεάν από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Η δέσμη αυτή αποτελείται κυρίως από προγράμματα πρόληψης, υπηρεσίες μείωσης της βλάβης (όπως προγράμματα streetwork και χώρους εποπτευόμενης χρήσης), προγράμματα υποκατάστασης της χρήσης οπιοειδών, προγράμματα αποτοξίνωσης και απεξάρτησης, παρεμβάσεις ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και κοινωνικής επανένταξης.

 

Έχουμε διασφαλίσει, παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και τα μέτρα λιτότητας, τη χρηματοδότηση όλων των προγραμμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό και από ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία».

 

Ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι αυτή την περίοδο δίνεται ιδιαίτερο βάρος «στη βελτίωση της πρόσβασης σε  ελεγχόμενες ουσίες για ιατρικούς λόγους και στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση τους, στην ίδρυση και λειτουργία ειδικού φορέα αξιολόγησης των δομών αντιμετώπισης των εξαρτήσεων με την τεχνική υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας». 

 

Είναι να απορεί πάντως κάποιος, που είναι πχ σήμερα 50 ετών, πώς είναι δυνατόν τα κράτη και τα άτομα και οι ΜΚΟ και οι λοιπές οργανώσεις να προσπαθούν να διαχειριστούν διαχρονικά το πρόβλημα χωρίς καμία επιτυχία. Με την έννοια ότι ούτε οι νέοι άνθρωποι ανά γενεά εμποδίστηκαν να γίνουν νέοι χρήστες, ούτε οι ήδη χρήστες έχουν στη διάθεσή τους περισσότερους και νέους τρόπους απεξάρτησης, ούτε το εμπόριο -που είναι και η βασική αιτία του προβλήματος καθώς είναι εξαιρετικά προσοδοφόρο- έχει δεχτεί τα πλήγματα που του αρμόζουν...

 

 

Μ.Τ.