NEA

Brexit: Έως και πέντε χρόνια θα μπορούσε να χρειαστεί ο βρετανικός τομέας υγείας για να σταθεροποιηθεί

Brexit: Έως και πέντε χρόνια θα μπορούσε να χρειαστεί ο βρετανικός τομέας υγείας για να σταθεροποιηθεί

Ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης θα μπορούσε να χρειαστεί έως και πέντε χρόνια για να σταθεροποιηθεί σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς προηγούμενη συμφωνία, όπως πιστεύουν οι επαγγελματίες της φαρμακευτικής βιομηχανίας, σε πρόσφατη έρευνα που διενεργήθηκε από τη GlobalData.

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Ειδικότερα, τα δύο τρίτα (66%) των ερωτηθέντων στις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα χρειάζονταν περισσότερο από τρία χρόνια για να αποκτήσει και πάλι σταθερότητα στο γενικότερο κλάδο της υγείας, σε σύγκριση με μόλις 9% των ερωτηθέντων που θεωρούν ότι η σταθεροποίηση θα μπορούσε να αποκατασταθεί σε λιγότερο από 12 μήνες.

Ο Gavin Davidson, ειδικός αναλυτής της GlobalData, σχολίασε: «Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων συμφωνούν σχετικά με το πόσο καιρό θα χρειαστεί το Ηνωμένο Βασίλειο για να σταθεροποιηθεί, σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Περίπου το 44% των εξαγωγών του Ηνωμένου Βασιλείου διακινούνται σε χώρες της ΕΕ, ενώ σημαντικό ποσοστό αντιπροσωπεύει τις βιομηχανίες που συνδέονται με την υγειονομική περίθαλψη. Χωρίς μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου πριν από την έξοδο, το Ηνωμένο Βασίλειο δε θα έχει πλέον πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ».

«Επιπλέον, οι εισαγωγές θα επηρεαστούν και αυτές σημαντικά, έως ότου γίνουν διαπραγματεύσεις για νέες εμπορικές συμφωνίες. Η αβεβαιότητα για αυτές τις παραμέτρους οδήγησε φαρμακευτικές εταιρείες, όπως η AstraZeneca (AZ) και η GlaxoSmithKline (GSK), και ασθενείς του NHS (δημόσιου συστήματος υγείας) που εξαρτώνται από τα εισαγόμενα φάρμακα να προχωρήσουν στην αποθήκευση φαρμάκων».

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψουμε πόσο καιρό θα χρειαστεί για τη σταθεροποίησή της η βιομηχανία υγειονομικής περίθαλψης μετά το Brexit, λόγω των πολλαπλών δυνητικών αποτελεσμάτων. Μετά τη μνημειώδη απόρριψη της αναθεωρημένης συμφωνίας Brexit από Theresa May, την περασμένη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2019, τα μέλη του Κοινοβουλίου θα έχουν την ευκαιρία να επανεξετάσουν τον όρο του «Brexit χωρίς συμφωνία», καθώς και να ψηφίσουν για την επέκταση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας».

Η παραπάνω ειδήση έγινε γνωστή μετά την πρόσκληση του Royal College of Physicians (RCP) προς τους βουλευτές να ψηφίσουν κατά ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Σε επιστολή προς τους βουλευτές, ο πρόεδρος του RCP, καθηγητής Andrew Goddard, έγραψε: «Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις οι οποίες θα επιβαρύνουν την υγεία όλων των μερών και του NHS».