NEA

Μητρώο καταχώρησης και συντήρησης ανελκυστήρων προτείνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ

Μητρώο καταχώρησης και συντήρησης ανελκυστήρων προτείνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ

Τη δημιουργία κεντρικού μητρώου καταχώρησης και ελέγχου λειτουργίας και συντήρησης όλων των ανελκυστήρων σε κάθε κτίριο προτείνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, διά του προέδρου του, Γιώργου Στασινού.

     Με αφορμή το νέο περιστατικό ατυχήματος σε ανελκυστήρα του νοσοκομείου «Ιπποκράτειο», ο κ. Στασινός κοινοποίησε ότι με επιστολή του προς τον  αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιο Πιτσιόρλα, πρότεινε τη δημιουργία μητρώου, όπου θα περιλαμβάνονται όχι μόνο τα απαραίτητα τεχνικά δεδομένα και τα στοιχεία αδειοδότησης τοποθέτησης ανελκυστήρα, αλλά κυρίως ο χρόνος ελέγχου, ο χρόνος συντήρησης, οι τυχόν ελλείψεις και παρατηρήσεις, ο πιστοποιημένος τεχνικός που έχει αναλάβει κάθε εργασία κ.λπ.

     Ο κ. Στασινός δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Είναι απαράδεκτο να μη γίνονται οι απαιτούμενοι έλεγχοι και η προγραμματισμένη συντήρηση στους ανελκυστήρες κάθε κτιρίου. Και μάλιστα σε χώρους συνάθροισης κοινού και σε κρίσιμα κτίρια δημόσιου συμφέροντος, όπως τα νοσοκομεία. Η ασφάλεια των πολιτών και η διασφάλιση της ζωής τους αποτελεί τη βασική υποχρέωση του κράτους. Χρειάζονται εδώ και τώρα αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που αποδεικνύεται, με κάθε περιστατικό, ανεπαρκές.

     Έχω ενημερώσει σχετικά τον αρμόδιο για τη βιομηχανία, όπου υπάγονται οι ανελκυστήρες, αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιο Πιτσιόρλα, για τους τρόπους, με τους οποίους μπορεί η πολιτεία να διασφαλίσει τον έλεγχο και την εφαρμογή της νομοθεσίας, διασφαλίζοντας την ασφάλεια των πολιτών. Επαναλαμβάνω και σήμερα, με επιστολή μου προς τον κ. Πιτσιόρλα, τα αντίστοιχα θέματα.

     Προτείνουμε τη δημιουργία ενός κεντρικού μητρώου καταχώρησης και ελέγχου λειτουργίας και συντήρησης όλων των ανελκυστήρων σε κάθε κτίριο. Τα στοιχεία του μητρώου θα περιλαμβάνουν όχι μόνο τα απαραίτητα τεχνικά δεδομένα και τα στοιχεία αδειοδότησης αλλά κυρίως τον χρόνο ελέγχου, τον χρόνο συντήρησης, τις τυχόν ελλείψεις και παρατηρήσεις, τον πιστοποιημένο τεχνικό που έχει αναλάβει κάθε εργασία κ.λπ. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική εποπτεία και επίκαιρος, στιγμιαίος έλεγχος για κάθε συμβάν και κάθε περίπτωση, ώστε να εμπεδωθεί γρήγορα κουλτούρα νομιμότητας σε ολόκληρη τη δημόσια διοίκηση και την κοινωνία, για ένα σημαντικό θέμα ασφάλειας που άπτεται της προστασίας της ζωής.

     Το ΤΕΕ έχει εξηγήσει επακριβώς πώς μπορεί αυτό το μητρώο να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει γρήγορα, με τις κατάλληλες τεχνικές δικλείδες ασφαλείας.

     Το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο χρειάζεται ορισμένες βελτιώσεις και προσαρμογές στη σύγχρονη εποχή, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μέσα σε χρονικό ορίζοντα λίγων μηνών.

     Με την εμπειρία που διαθέτει το ΤΕΕ από τα ηλεκτρονικά συστήματα για το δομημένο περιβάλλον, μπορεί να δημιουργήσει και να διασφαλίσει τη γρήγορη και απρόσκοπτη λειτουργία ενός τέτοιου μηχανισμού και του αντίστοιχου εθνικού μητρώου ελέγχου και συντήρησης ανελκυστήρων. Ας μην περιμένουμε να θρηνήσουμε θύματα για να σοβαρευτούμε».