ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Κ. Λουράντος: Τα κόμματα πρέπει να προβληματιστούν για το περιορισμένο ενδιαφέρον των φαρμακοποιών για τις θέσεις τους

Κ. Λουράντος: Τα κόμματα πρέπει να προβληματιστούν για το περιορισμένο ενδιαφέρον των φαρμακοποιών για τις θέσεις τους

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

 

Την ανάγκη τα κόμματα να δουν ξανά τον τρόπο που επικοινωνούν τις θέσεις τους επισημαίνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κώστας Λουράντος ο οποίος κλήθηκε από το DailyPharmaNews να διατυπώσει την δική του άποψη για το στρογγυλό τραπέζι που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 20oυ HellasPHARM με θέμα τις «Θέσεις πολιτικών κομμάτων για φάρμακα και φαρμακεία».

«Δεν με ικανοποίησε το στρογγυλό τραπέζι με τους πολιτικούς. Δεν θεωρώ ότι κάποιος μίλησε θετικά ή αρνητικά για τον κλάδο. Δεν μπορώ να πω ότι υπήρξε ένας που να πει κάτι, εκτός αυτών που όλοι περιμέναμε, εκτός ίσως από τον Τομεάρχη Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Οικονόμου ο οποίος έβαλε 2-3 θέματα, τα οποία πραγματικά μας εξέπληξαν» ήταν μία πρώτη απάντηση από τον κ. Λουράντο.

Σε ό,τι αφορά το τι ήταν αυτό που του προκάλεσε έκπληξη στα λόγια του κ. Οικονόμου ανέφερε ότι «για παράδειγμα άφησε να εννοηθεί, δεν το είπε ακριβώς, ότι ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να ζητήσει και εκπτώσεις από τους παρόχους όπως επίσης και ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικά αποφάσεις για τα ΜΥΣΥΦΑ, άρα μπορεί να ισχύσει η θέση του αντιπροέδρου του κόμματος κ. Κωστή Χατζηδάκη ότι πρέπει αυτά να πάνε στα σούπερ μάρκετ».

Από εκεί και πέρα, συνέχισε ο κ. Λουράντος, «ουσιαστικά οι άλλοι τοποθετήθηκαν μέσα στο πλαίσιο το γνωστό και απέφυγαν να δεσμευτούν, κάτι το οποίο μάλιστα το είπαν ξεκάθαρα. Είπαν δηλαδή ότι εμείς εκφράζουμε απόψεις. Αυτό ήταν μία μεγάλη απογοήτευση γιατί εμείς δεν καλέσαμε άτομα να μας πουν τις θέσεις τους αλλά εκπροσώπους των κομμάτων για να μας πουν τις θέσεις των κομμάτων. Ο εκπρόσωπος εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ για παράδειγμα, δεν μπορεί να μου λέει εμένα όπως μου είπε, ότι «εγώ εκφράζω τις δικές μου απόψεις». Τότε, ως τι ήρθες;»

Ο κ. Λουράντος βέβαια σε αυτό το σημείο που έχει να κάνει με τον τρόπο που τα κόμματα χειρίζονται ως πολιτικοί Οργανισμοί το δημόσιο λόγο τους, υπενθύμισε ότι αυτό δεν είναι κάτι καινοφανές. Απλά άλλοι το ομολογούν άλλοι όχι. Έτσι θύμισε ότι παλιότερα  είχε έρθει στο HellasPharm εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Μπασκόζος ο οποίος «είπε εξαιρετικά πράγματα, πράγματα τα οποία δεν τα περιμέναμε καν –τόσο καλά ήταν- που όμως αποδείχθηκε στην πράξη ότι ήταν προσωπικές θέσεις και ίσως που δεν εξέφραζαν όμως ουσιαστικά την άποψη του κόμματός του. Άρα δεν υπήρξε καν συνεννόηση. Και βέβαια όταν δεν υπάρχει συνεννόηση στα κόμματα τι μπορεί κανείς να περιμένει;»

Αναφέρθηκε δε και στο παρασκήνιο της οργάνωσης αυτού του στρογγυλού τραπεζιού αποδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίο τα κόμματα αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

«Παίρνουμε τηλέφωνο και λέμε ότι “θέλουμε να μας στείλετε έναν εκπρόσωπο του κόμματός σας”. Και περνούν 10-15 μέρες και όταν ξαναπαίρνουμε τηλέφωνο λένε ότι δεν πήραμε την πρόσκληση, “δεν ξέρουμε τι μας λέτε”. Μετά μας λένε ένα όνομα, το αλλάζουν στην πορεία, μετά το ξεχνάνε… Ο Λεβέντης, πρόεδρος κόμματος ήθελε να έρθει, μετά δεν ήρθε, δεν ξέρω εάν το ξέχασε ή εάν αδιαφόρησε ή εάν δεν ήθελε τελικά ή εάν μετάνιωσε… Θέλω να πω ότι μεταξύ τους δεν γνωρίζουν ότι πρέπει να υπάρχει μία συνεννόηση και ότι η εκπροσώπηση ενός κόμματος δεν είναι “Αρχή ενός ανδρός”, δεν είναι “Αρχή ενός ομιλούντος”. Αυτό λοιπόν δεν το κατάλαβε κανείς. Και όταν λέω “κανείς” εννοώ “κανείς”. Μου έκανε εντύπωση ο κ. Δρίτσας, ο οποίος θεωρώ ότι ήταν ο μόνος ο οποίος μίλησε πάνω στις ερωτήσεις. Όμως δεν μπορεί να μου λέει για το θέμα του ωραρίου, ότι είναι σωστό ένα ωράριο το οποίο θα τηρείται από όλους και θα είναι μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια και δεν θα είναι αυτό το χάος. Και αναρωτήθηκα –και του το είπα κιόλας- ότι “ξεχνάτε ότι εσείς κυβερνάτε;;”

Από την άλλη ο κ. Μπαργιώτας όταν είπε - απαξιωτικά θεωρώ για τον κλάδο- ότι “θέλετε τα ΜΥΣΥΦΑ για να μη χάσετε το κέρδος σας, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι από την ύλη” δεν σκέφτηκε ότι δεν είναι μόνο αυτό. Σαφέστατα είναι και αυτό. Είναι όμως σημαντικό να καταλάβει ότι φεύγει μία ύλη η οποία μας δίνει αξιοπρέπεια στο επάγγελμά μας, μας δίνει αξιοπρέπεια ως παροχή υπηρεσίας, μας κάνει χρήσιμους στον κόσμο. Αν μας αφήσουν ουσιαστικά με μία στενή ύλη συνταγογράφησης που θα εκτελούμε συνταγές του γιατρού τότε ουσιαστικά δεν θα διαφέρουμε σε τίποτα από κάποιους υπαλλήλους που διεκπεραιώνουν μία τυπική δουλειά, έναν “τυφλοσούρτη”. Δεν είναι αυτό μόνο κ. Μπαργιώτα».

Γενικότερα ο κ. Λουράντος στάθηκε στο περιορισμένο ενδιαφέρον των φαρμακοποιών να παρακολουθήσουν ένα τραπέζι που λογικά θα έπρεπε να παρακολουθήσουν από κοντά για να υποβάλλουν και τις ερωτήσεις τους. «Με εντυπωσίασε το γεγονός ότι ήταν μισογεμάτη η αίθουσα. Αυτό είναι κάτι το οποίο πιστεύω θα πρέπει να προβληματίσει περισσότερο τα κόμματα παρά εμάς. Είναι ουσιαστικά μία απαξίωση στις προεκλογικές δηλώσεις των κομμάτων. Φαίνεται καθαρά ότι ο κλάδος τους έχει γυρίσει την πλάτη, δεν πιστεύει στα κόμματα. Θεωρώ ότι αυτό ήταν ένα ηχηρό μήνυμα του κλάδου προς τα κόμματα. Επανέλαβε δε ότι εντυπωσιάστηκε από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν τη διαδικασία οι εκπρόσωποι των κομμάτων. Φάνηκε ότι ήρθαν όλοι “να πουν το ποίημά τους”, να κάνουν ουσιαστικά μία προεκλογική καμπάνια χωρίς να δώσουν βάση και χωρίς να θέλουν να απαντήσουν σε ερωτήσεις που είχαμε προαποφασίσει να τους θέσουμε ώστε να βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά και σύμφωνα με αυτά που θέλει να μάθει ο κλάδος και όχι σύμφωνα με αυτά που θα ήθελαν να πουν τα κόμματα».

 

 

Το ερωτηματολόγιο

 

Το ερωτηματολόγιο (πατήστε εδώ) που έστειλε ο ΦΣΑ προς όλα τα κόμματα σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, σχηματίστηκε από μία ομάδα ατόμων και είχε σκοπό να θέσει προς αυτά τα βασικότερα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο.