ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Τρία στα πέντε παιδιά ηλικίας 5 ετών έχουν τερηδονισμένα δόντια!

Τρία στα πέντε παιδιά ηλικίας 5 ετών έχουν τερηδονισμένα δόντια!

Απογοητευτικά είναι τα συμπεράσματα πανελλαδικής έρευνας για τη στοματική υγεία των ενηλίκων και των παιδιών στη χώρα μας, γεγονός που καταδεικνύει ότι η ένταξη της οδοντιατρικής και ιδίως της πρόληψης στην κοινωνική ασφάλιση αποτελεί αναγκαιότητα.

 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα, που διενεργήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, η στοματική υγεία των ενηλίκων και των παιδιών στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί δραματικά σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι τρία στα πέντε παιδιά ηλικίας 5 ετών έχουν τερηδονισμένα δόντια, ενώ μόνο το 0,7% των ενηλίκων ηλικίας 35 - 44 ετών, έχει υγιή δόντια.

Ένα υγιές στόμα και ένα υγιές σώμα είναι αλληλένδετα

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας (20 Μαρτίου) συμμετέχει στην εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για τη σημασία της στοματικής υγείας με κεντρικό σύνθημα: «Ένα υγιές στόμα και ένα υγιές σώμα είναι αλληλένδετα».

Η Πολιτεία να δώσει την πρέπουσα σημασία στην Οδοντιατρική

 

«Η κακή στοματική υγεία συσχετίζεται με σειρά νοσημάτων που αφορούν στην γενική υγεία του ανθρώπου», τονίζει ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής, Αθανάσιος Υφαντής.
«Παρά τις προσπάθειες του υγειονομικού προσωπικού, οι δείκτες νοσηρότητας αυξάνουν, ως αποτέλεσμα των περικοπών των δαπανών και της υποβάθμισης της συστηματικής και ιδίως προληπτικής παρακολούθησης των ασθενών. Ήρθε η ώρα η Πολιτεία να δώσει την πρέπουσα σημασία στην Οδοντιατρική. Η ένταξη της οδοντιατρικής και ιδίως της πρόληψης στην κοινωνική ασφάλιση αποτελεί αναγκαιότητα».